Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A stressz és a kortizol hormon összefüggése

A stressz és a kortizol hormon összefüggése

Dr Bayne French írása

 

Brian megkért, hogy írjak a stresszről. Azt hittem, a saját stresszemre gondol, ezért megkérdeztem, hogy jó lesz-e a 20 000 szóból álló írásom. Azt is közöltem vele, hogy az elkészült mű inkább horror-forgatókönyvhöz hasonlít. Kiderült, hogy úgy érezte, az olvasók (te) unatkoznának, ha a stresszemről olvasnának, annak ellenére, hogy említést teszek arról is, amikor egy Grizzly medve kárt akart okozni a személyemben. Ehelyett azt javasolta, hogy a krónikus stressz és a megemelkedett kortizolszint számtalan egészségügyi következményeire és ezek enyhítésére összpontosítsak.

 

Beleegyeztem, hogy addig folytatom, amíg le tudom írni azt, hogy mit jelent a javulás(egy adott állapot javítása vagy enyhítése).

 

 

A kortizol és a HPA tengely

 

A hormonok olyan anyagok (általában fehérjék, de néha koleszterin eredetű szteroidok), amelyek a test egyik részében termelődnek, a véráramon keresztül terjednek, és máshol befolyásolják a sejtek és a szervek működését.  Csekély mennyiségben számos szervből készülnek, és egy receptoron keresztül kölcsönhatásba lépnek a távoli szövetekkel. Mint egy zár és kulcs, a hormon funkciói akkor kezdődnek meg, amikor egy receptorhoz kapcsolódnak.

 

És funkcióinak széles skálája létezik! A hormonok befolyásolják a növekedést és fejlődést, az anyagcserét, a csontsűrűséget, az immunrendszer működését és a gyulladásokat, a bélműködést, a hangulatot, sőt a gének kifejeződését is. Lényegében a hormonok szabályozzák az emberi szervezetben zajló összes biológiai folyamatot.

 

A "HPA tengely" a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvese hormonális metszéspontja, amely az agy és a mellékvese kapcsolataként szolgál. Ebben a hármasban a hipotalamusz, az agy szabályozó központja CRH nevű hormont bocsát ki. A CRH ezután kimerítő, több milliméteres utat tesz meg az agyalapi mirigyig, és serkenti az ACTH felszabadulását. Ez az ACTH közvetlenül a mellékvesére hat, ami a kortizol felszabadulását eredményezi.

 

Tehát a túlzott stressz vagy egy rossz étrend miatt krónikusan megemelkedett kortizolszint az agyadból származik.

A kortizol egy szteroid hormon, amelyet a koleszterin nevű kellemetlen anyagból állítanak elő. Rossz koleszterin! A tojásfehérje szabály! (csak viccelek – szeretem a sárgáját). Különben is, a mellékvesék külső részei, amelyek a vesék tetején helyezkednek el, kortizolt termelnek. A mellékvesék belső zónái más hormonokat, például epinefrint (adrenalint) hoznak létre.

 

A mellékvesék egészségre gyakorolt ​​aránytalan befolyása és más hormonális egyensúlyhiány arra készteti a funkcionális orvoslás gyakorlóit, hogy az egészségügyi problémákkal és általában az egészséggel foglalkozó „kezdjük a mellékvesékkel” elvet elfogadják.

 

A kortizol felszabadulása egy ritmust követ, csúcspontja reggel a kortizol ébredési reakció néven ismert, ami a hajnali jelenség része (más hormonokkal együtt, mint a glukagon, az epinefrin, a növekedési hormon stb.). Ideje felkelni! Ez a nagyon természetes reggeli állapot az oka annak, hogy az alacsony szénhidráttartalmú fogyasztóknak (akik jó zsírégetők) általában "emelkedett" a vércukorszintjük reggelente.

 

A kortizol csúcspontja reggel van, és a nap folyamán folyamatosan csökken. Jó lenne, ha ezt az irányt követné.

 

Tapasztalataink során kifinomult rendszert fejlesztettünk ki a rövidebb ideig tartó stresszes helyzetek kezelésére, mint például egy régen kihalt ragadozó általi támadás, sérülés, klán pletyka vagy élelmiszerhiány. Sokan úgy érzik, hogy vegyileg kevésbé vagyunk ügyesek modern környezetünk állandó és folyamatos stresszének és hosszabb élettartamának kezelésében. A stressz enyhítésének hiánya sokak szerint számos betegség jelentős tényezője lehet. 

 

Gyakoriak az ettől a mintától való viszonylag kicsi és átmeneti eltérések. Az akut (közlekedés vagy rossz éjszakai alvás) és a krónikus stressz (egy egészségügyi betegség miatti folyamatos stressz, a munka gyűlölete, a nem működő házasság, a politika) befolyásolják a kortizolszintet. Idővel a megnövekedett kortizolszint káros hatással van számos testrendszerre, beleértve a mentális egészséget, az alvás-ébrenlét ciklusokat, a csontsűrűséget, a vérnyomást, a testsúlyt, a sóvárgást, a vércukorszintet és a gyulladásos szintet – ezek mind fontosak.

 

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in