Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Cukor helyett - A szerzetesgyümölcs

Cukor helyett - A szerzetesgyümölcs

A Hammer Nutrition táplálékkiegészítőkben finomított cukrok helyett használt édesítőszerekről szóló cikksorozatunk harmadik részében a szerzetesgyümölcsöt vagy más néven szerzetesek körtéje néven ismert növényt mutatjuk be. Ismerd meg, mi fán terem!

Köztudott, a Hammernél mindent elkövetünk, hogy a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében a finomított cukrokat teljesen mellőzzük táplálékkiegészítőinkből és helyettük természetes édesítőszereket használjunk. Xilit, stevia és szerzetesgyümölcs, ez a mi mesterhármasunk.

Cikksorozatunk előző két részében a xilit és a stevia volt terítéken, mai anyagunkban pedig a szerzetesgyümölcsöt mutatjuk be, amit például az izomgörcs megelőzésére is alkalmas Endurolytes Extreme Powder-ben is használunk.

Több néven is ismert

Ez a Kínában őshonos növény több néven is fut. Monk fruit, szerzetesgyümölcs, szerzetesek körtéje, luo han guo. Bármelyikkel is találkozol, miközben egy termék összetevőinek listáját böngészed, mindig erre az édesítőszerre kell gondolnod.

A szerzetesgyümölcs a tökfélék családjába tartozó növény, amelynek 5-7 cm átmérőjű, gömbölyded, egy szőr nélküli kiwihez hasonlító termését hasznosítják.

Mivel a növény érett gyümölcse nagyon gyorsan erjedésnek indul, szüretelés után azonnal szárítják és ebben a formában kerül a boltok – főleg herbáriák – polcaira, vagy a héj és a magok eltávolítása után édesítőszert készítenek belőle.

Csak pár éve

Bár Kínában már több száz éve ismerik és a népi gyógyászatban is alkalmazzák, hasonlóan a legtöbb természetes édesítőszerhez, a nyugati élelmiszeripar csak nemrég fedezte fel, miközben lázasan kereste a finomított cukrok helyettesítésére alkalmas édesítőszereket.

A gyártási folyamatot, amelynek köszönhetően koncentrátum vagy szirup formájában az élelmiszeripar számára is könnyen elérhető, csak 1995-ben szabadalmaztatták.

A kínai népi gyógyászatban főleg tea formájában fogyasztják. A nyálkahártyák hidratálására, torokfájás és köhögés kezelésére, valamint a tüdő támogatására alkalmazzák, emellett antioxidáns hatása is ismert.

De mitől?

Mivel édessége nem cukortartalmának, hanem a gyümölcsben található mongroside-nak köszönhető, ezért hasonlóan a steviához, a szerzetesgyümölcs kivonattal édesített táplálékkiegészítőket is bátran használhatják cukorbetegségben szenvedők.

A szerzetesek körtéjéből készült édesítőszer körülbelül 250-szer édesebb a finomított cukornál, ezért az optimális édesítés eléréséhez lényegesen kevesebbet kell belőle felhasználni.

Milyet keresel?

Olyan sport-táplálékkiegészítőt keresel, amelyet az inzulinrezisztensek és diabéteszben szenvedők is használhatnak, vagy csak szimplán a természetes édesítőszereket részesíted előnyben, mert már ismered a finomított cukrok hátrányait?

Nézz körül webshopunkban vagy gyere be márkaboltunkba és próbáld ki a Hammer Nutrition termékeket, amelyeket egyszerű cukrok helyett xilittel, steviával vagy szerzetesgyümölccsel édesítettünk.

A kép congerdesign munkája, a Pixabayről töltöttük le.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in