Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Mutasd meg a májadnak, hogy mennyire szereted! Kávézz!

Mutasd meg a májadnak, hogy mennyire szereted! Kávézz!

Írta: Steve Born 

A máj a legnagyobb, legkeményebben dolgozó szerv a szervezetben, és több száz olyan funkció ellátásáért felelős, amelyek megőrzik az egészséget. Legkiemelkedőbb szerepe a vérből származó káros méreganyagok, vegyszerek és baktériumok, valamint a mindennapi környezeti méreganyagok kiszűrése és eltávolítása. 

Íme csak néhány példa a sok funkció közül, amelyekben a máj is részt vesz:

  • Szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere
  • Epe termelése, amely segít a zsírok lebontásában
  • A zsírban oldódó vitaminok, például A, D, E és K asszimilációja és tárolása
  • Az elektrolit- és vízháztartás fenntartása
  • „Glucose Tolerance Factor” (GTF) létrehozása krómból. (A GTF létfontosságú az inzulin megfelelő működéséhez az optimális vércukorszint szabályozásában.)
  • Karnitin gyártása, a tápanyag, amely a zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, és ATP-vé alakítja.

Figyelembe véve a máj által végzett összes jótékony munkát, logikus megvédeni ezt a fontos szervet. Mi az egyik legjobb dolog, amit tehetünk? Kávézzunk! A The Institute for Scientific Information on Coffee szerint – „Gondoskodjunk a májról kávéval!“ című írás alapján – a kávéfogyasztás jótékony hatással van a máj egészségére, és csökkenti máj megbetegedésének kockázatát.  

"A kutatások azt mutatják, hogy a máj lehet a fő haszonélvezője a kávé hatalmas előnyeinek."

A jelentésben kiemelt megállapítások számos tanulmány eredményeit tartalmazzák:

  • A metaanalízisek akár 40%-kal is csökkentik a májrák kockázatát a kávéfogyasztóknál azokhoz képest, akik nem isznak kávét.

Mind az olaszországi, mind az egyesült államokbeli kutatások következetes összefüggést mutatnak a kávéfogyasztás és a májzsugorodás kockázatának csökkenésével. A májzsugorodás következménye a kevesebb májsejt, és a máj visszafordíthatatlan hegesedésével járó májbetegség szövődményei. 

A kávéfogyasztók esetében 25-75%-kal alacsonyabb májzsugorodási kockázat tapasztalható.

  • A kutatások összefüggést mutatnak a kávéfogyasztás és a krónikus májbetegség kockázata között: átlagosan 25-30%-kal csökken a májbetegség kialakulásának kockázata a kevés kávét fogyasztóknál, és akár 65% csökkenést idéz elő a nagy kávéfogyasztóknál.  Graeme Alexander professzor, a British Liver Trust vezető tanácsadója kijelenti: „Fontos, hogy megértsük, hogyan hat a kávé, a világ egyik legnépszerűbb itala, valamint az étrend a betegségekre. A kutatások szerint tehát a kávé csökkentheti a májbetegségek kialakulásának kockázatát.” 

Judi Rhys, a British Liver Trust vezérigazgatója hozzáteszi: „A májbetegség egy csendes gyilkos, mivel gyakran nincsenek tünetek, így már késő sok esetben, mikor a bajt észleljük. A kávé mindenki számára könnyen hozzáférhető, és rendszeres fogyasztása – szűrt, instant vagy eszpresszó formában – hatással lehet a májbetegségek megelőzésére és bizonyos esetekben azok lassítására, ez egy valóban könnyű életmód-választás.”

Összefoglalás

A kávé tele van antioxidánssal, valamint több ezer fitokemikáliával. A tudománynak hosszú időbe telhet, mire feltárja minden előnyét, de a folyamatban lévő kutatások azt mutatják, hogy a máj lehet a fő haszonélvezője a kávé hatalmas előnyeinek.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in