Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Próbáltad már az alvást?

Próbáltad már az alvást?

Tudtad, hogy Tom Brady esténként már hamarabb ágyba kerül, mint a legtöbb gyerek? Véletlen lenne? Szeretnéd megismerni mi egy sportoló harmadik legnagyobb fegyvere? Cikkünkben kicsit körbejárjuk a témát, hogy amennyiben még nem tetted, te is beilleszthesd a napirendedbe, mert őszintén szólva, mind közül talán ez a legegyszerűbb.

Ha megkérdezünk egy profi sportolót, hogy mik a sarokkövei az optimális teljesítmény és állóképesség fenntartásának, a folyamatos fejlődésnek, illetve a szervezetnek szükséges regeneráció biztosításának, akkor a helyestáplálkozás és a gondosan felépített edzésmunka mellett szinte mindenki a megfelelő mennyiségű alvást nevezi meg, mint a harmadik leghatékonyabb fegyvert.

Ezek után talán egyáltalán nem meglepő, hogy Roger Federer és LeBron James 11-12 órát tölt alvással naponta.

Fontos kérdések merülnek fel, amikor ezt a témát vizsgáljuk. Hogyan tudja befolyásolni a sportteljesítményt a kiegyensúlyozott alvás? Hogyan tudjuk alkalmazni a mindennapokban, egyáltalán hogyan érdemes ennek nekikezdeni?

Jobb teljesítmény?

Az egyik legismertebb kutatást ebben a témában az amerikai Stanford egyetemen végezték, amiben a megnövelt alvásmennyiség egyetemi sportolók teljesítményére gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás alatt a sportolók napi alvásidejüket több héten keresztül minimum 10 órára növelték.

A kapott eredmények igazán szembetűnőek voltak. A kosárlabdázóknak több százalékkal nőtt a dobószázalékuk, az amerikai focisták esetében a rövid távú sprintek ideje 0,1 másodperccel javult, az úszók esetében a 15 méteres sprinteket 0,51 másodperccel gyorsabban teljesítették és 0,15 másodperccel gyorsabban hagyták el a rajtkövet. A női teniszezők esetében javult a szervák hatásfoka és a labdák átütésének pontossága.

Összességében, a vizsgálatban rész vevő sportolóknál az alábbi hatásokat figyelték meg:

  • jobb közérzet;
  • jobb reakcióidő;
  • jobb kéz-szem koordináció;
  • több energia és jobb állóképesség;
  • jobb teljesítmény a sprintek során.

De miért?

Mi az oka, hogy a kiegyensúlyozott és megfelelő mennyiségű alvás javítja a sportteljesítményt és segít, hogy a maximumot tudjuk kihozni magunkból?

A válasz viszonylag egyszerű. Az alvás ideje alatt történik a sejtek nagy részének újratermelődése, a szervezet regenerációja. Agyunk feldolgozza és beépíti a szerzett információkat, valamint levezeti a nap folyamán minket ért stresszt.

Nagy mennyiségben termelődik továbbá növekedési hormon, amelynek szerepe van az izmok fejlődésében. Az optimális mennyiségű alvás emellett hatással van a szervezet anyagcseréjére, azon belül is a glükóz felhasználásának és elraktározásának képességére.

Hogyan tovább?

Reméljük felkeltettük a figyelmed és te is úgy látod érdemes lehet odafigyelni a minőségi pihenésre. Talán már azon gondolkozol, hogyan tudnád a saját napirendedben is több helyet szorítani neki, mert eddig figyelmen kívül hagytad a fontosságát? Hidd el, megéri!

 

Már csak párat kell aludni és következő cikkünkben folytatjuk a témát. Megvizsgáljuk, hány órát kellene alvással töltenünk, hogy megtapasztaljuk pozitív hatásait, felsorolunk pár hasznos tippet, amelyek segíthetnek a jó minőségű alvás elérésében és röviden bemutatjuk a Hammer Nutrition REM Caps-et, amivel mi tudunk segíteni azoknak, akik enyhébb alvászavarokkal, alvásproblémákkal küzdenek.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in