Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Titán-Dioxid - Az adalékanyag, amit kerülni kell!

Titán-Dioxid - Az adalékanyag, amit kerülni kell!

Steve Born írása

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor meglátom a „titán-dioxid” feliratot a különféle élelmiszerek címkéin, az első reakcióm nem az, hogy „Hú! Alig várom, hogy megkóstoljam!” Komolyan, a titán-dioxid szótól összecsordul a nyál a szádban, és bizseregni kezdenek ízlelő bimbóid? Nem hinném.

Sok kutatás azt sugallja, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel vásárolnak és fogyasztanak világosabb vagy élénkebb színű ételeket. Charles Spence professzor kijelentette, hogy a szín „az egyetlen és legfontosabb érzékszervi jelzés, amikor az emberek elvárásairól van szó az ételek és italok izével kapcsolatban”.  [1]

A titán-dioxid az egyik módja annak, hogy ezt érzékeljük.

A természetben előforduló ásványokból kivont fehér port, a titán-dioxid fehér pigmentet – más néven titánfehéret, pigment white 6-ot vagy CI 77891-et – számos nem ehető termékben, például kozmetikumokban, fényvédő krémekben, festékekben és műanyagokban használják.

Az élelmiszerekben a titán-dioxid az E171 néven ismert adalékanyag, az egyik leggyakrabban használt nanorészecskéket tartalmazó élelmiszer-adalékanyag (egy apró részecske – 1-100 nanométer között –, amelyet az emberi szem nem észlel). Az E171 sok élelmiszerben megtalálható, például pékárukban, csokoládéban, cukorkákban/édességekben, rágógumiban, kávékrémben, cukormázban, pudingban, salátaöntetekben, szószokban stb.

Valójában a Food Scores adatbázis jelenleg azt mutatja, hogy több mint 1800 márkás élelmiszer összetevőit tartalmazó címkéjén szerepel titán-dioxid (E171). [2] Ennél azonban lényegesen több is lehet, mivel egyes titán-dioxidot tartalmazó élelmiszerek esetében előfordulhat, hogy "mesterséges színezék" vagy "színezék hozzáadva" szerepel az összetevők címkéjén. Még azt is megkockáztatom, hogy a titán-dioxid a rendelkezésünkre álló élelmiszerek többségében megtalálható.

Semmi sem indokolja, hogy az ételeinkben titán-dioxid legyen. Írások [3, 4] és az egyik ilyen kutatás [5] kommentárja határozottan arra késztet, hogy fokozottan éber legyek annak elkerülésében. És neked is így kell eljárnod.

„A titán-dioxid (E171) mint élelmiszer-adalékanyag biztonsági értékelése” című kutatás első részében a testület megállapította, hogy „bár a TiO2 [titán-dioxid] részecskék gyomor-bélrendszeri felszívódása alacsony, felhalmozódhatnak a szervezetben”. És az E171 nanorészecskék (NP-k) felhalmozódása érinti az egész szervezetet. Bár negatív hatásokat találtak a szaporodási és fejlődési toxicitásra, a testület kijelentette, hogy „E171 potenciális immunotoxicitás és gyulladás megfigyelése, valamint TiO2 NP-k potenciális neurotoxicitása, és az aberráns kriptagócok lehetséges indukciója [rendellenes csőszerű mirigyek csoportjai  a vastag- és végbél nyálkahártyája] az E171-gyel, káros hatásokat eredményezhet.”

Levonható az a következtetés, hogy „Az összes rendelkezésre álló bizonyíték alapján nem zárható ki a genotoxicitás [a káros anyagok azon képessége, hogy károsítsák a sejtek genetikai információit] miatti aggodalom, és tekintettel a sok bizonytalanságra, az E171 élelmiszer-adalékanyagként való használata már nem tekinthető biztonságosnak. 2021-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is ugyanerre a következtetésre jutott, ami a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyagként való betiltásához vezetett az Európai Unióban.

A második kutatás az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az E171 felhalmozódásának hatásait vizsgálta az E171 expozíció leállítása után. Arra az eredményre jutottak, hogy az E171 felhalmozódása a sejtekben 24 órás expozíció után, a szabad gyökök számának növekedésével, a DNS-károsodással, a molekuláris elváltozásokkal és egyéb káros sejt hatásokkal járt. Az E171 eltávolítása után a kutatók azt találták, hogy "nem tudták visszaállítani azokat a változásokat, amelyeket 24 órás expozíció után találtak a vastagbél sejtekben". Arra a következtetésre jutottak, hogy "az E171 (sejt szinten) elváltozásokat okoz, amelyek nem állíthatók vissza 48 óra elteltével akkor sem, ha az E171-et eltávolítják a vastagbél sejtekből."

Mára már teljesen világosnak kell lennie, hogy a titán-dioxid/E171 olyan élelmiszer-adalékanyag, amely súlyos mértékben káros hatással van a szervezetre, és minden áron kerülendő.

Thomas Galligan, a Közérdekű Tudományos Központ adalékanyagokkal és étrend-kiegészítőkkel foglalkozó vezető tudósa így összegzi:

„Eltérően más élelmiszerekben használt vegyi anyagoktól, a titán-dioxidnak nincs tápanyag-, tartósító- vagy élelmiszer-biztonsági funkciója – használata pusztán kozmetikai jellegű. Az a kilátás, hogy a titán-dioxid nanorészecskék károsítják a DNS-t, elég aggasztó ahhoz, hogy azt javasoljuk a fogyasztóknak, hogy kerüljék azokat az élelmiszereket, amelyek tartalmazzák ezt az anyagot.”

Záró megjegyzés: A Tudásanyagunkban lévő blogunk követőjeként kétségtelenül észrevehetted, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban írunk az étrendről és más, az általános egészséggel kapcsolatos témákról. Valójában 2022 októberének vége óta az utolsó 12 cikkből csak kettő szólt a táplálék-kiegészítésről. Az üzemanyag-ellátás és a körültekintő táplálék-kiegészítés vitathatatlanul fontos, és szilárdan hiszünk abban, hogy mindkettő háttérbe szorul annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mindent megteszünk az optimális egészség megőrzése érdekében. Ezt az álláspontot ékesszólóan fogalmazza meg a Hammer egyik régi barátja, és számos tudásforrásunkhoz hozzájáruló munkatársa: „Elsősorban egészséges embernek kell lenned, másodsorban sportolónak, harmadsorban pedig állóképességi sportolónak.”

Referenciák:

[1] https://flavourjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13411-015-0031-3

[2] https://www.ewg.org/foodscores/ingredients/19149-TITANIUMDIOXIDE/search/

[3] https://doi.org/10.2903/j.efsa.2021.6585

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35973603/

[5] https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in