Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

5 tévhit a frissítésről! Kerüld ezeket!

5 tévhit a frissítésről! Kerüld ezeket!

Ne dőlj be a rossz mítoszoknak. Kerüld el a gyakori hibákat a versenyed sikeressége érdekében! 

Hammer Nutrition ajánlásával 

A cikkben említett Hammer Nutrition termékek:

Hammer Gel, HEED, Perpetuem, Sustained Energy, Endurolytes, Endurolytes Fizz, Endurolytes Extreme

A tévhitek akkor keletkeznek, amikor az emberek megpróbálják megfejteni a rejtélyeket, értelmezni az összetett gondolatokat. Kitartanak, mert lenyűgözőek és bizonyos szinten vonzóak. Ez alól az edzések serkentése sem kivétel, és a sportolók gyakran szenvednek a vártnál gyengébb teljesítménytől, mert jó szándékú, de végül téves tanácsokat követnek. Mi azért vagyunk, hogy segítsünk eligazodni a rossz tudomány és a félretájékoztatás pusztaságán. Íme, öt gyakori tévhit, aminek sokan sokan bedőlnek! 

1. tévhit: Igyál minél több folyadékot edzés közben.

Rossz! A túl sok folyadék fogyasztása edzés közben rontja a teljesítményt, és akár életveszélyes vízmérgezést is okozhat. Ahelyett, hogy megpróbálnád pótolni az edzés során elvesztett folyadékot, igyál olyan mennyiséget, amelyet szervezeted könnyen fel tud dolgozni, és amely megfelelő hidratáltságot biztosít.

AjánlásKb. 6-7 dl folyadék óránként. A könnyebb sportolóknak hűvösebb körülmények között csak 5-5,5 dl van szükségük óránként; míg a nehezebb sportolóknak melegebb hőmérsékleten akár 8-9 dl-re is szükségük lehet óránként. Ne feledd, hogy a hígításos hyponatraemia kockázata jelentősen megnő, ha egy sportoló óránként több mint 1 l folyadékot fogyaszt. További érdekes információk!

2. tévhit: A cukorka, vagy egyszerű cukros üzemanyag ideális energiaforrás a versenyzéshez.

Rossz, rossz, rossz! Sem a cukorkák, sem az egyszerű cukrokat (fruktóz, szacharóz, glükóz stb.) tartalmazó sport üzemanyagok nem adnak megfelelő energiát edzés közben – ezek biztosan nem segítenek gyorsabban célba érni. Az igazság az, hogy energia összeomlást, gyomorpanaszokat és sikertelen teljesítményt okoznak. Az édességeket és az egyszerű cukor alapú termékeket nagyon alacsony kalória koncentrációban kell fogyasztani a hatékony emésztés érdekében.

Ajánlás: Összetett szénhidrát, lehetőleg maltodextrint tartalmazó üzemanyag fogyasztása. A könnyen emészthető kalóriák megfelelő mennyiségének eléréséhez támaszkodj olyan üzemanyagokra, amelyek csak összetett szénhidrátokat (maltodextrineket) használnak, hozzáadott egyszerű cukor nélkül. A Hammer Gel és a HEED ideálisak akár 2 órás edzésekhez és versenyekhez, bizonyos körülmények között néha hosszabb ideig is. Hosszabb edzésekhez és versenyekhez válasszd a Perpetuemet vagy a Sustained Energyt elsődleges üzemanyagként. Az ezekben a termékekben található maltodextrin gyors, tartós energiát biztosít – a cukorka vagy az egyszerű cukor üzemanyagok pedig hirtelen felvillanyoznak, de ezt gyors összeomlás követi. További érdekes információk!

3. tévhit: Ahhoz, hogy az állóképességi gyakorlatok során energikus maradj, töltsd fel magad óránként legalább 300 kalóriával, hogy pótold az összes elégetett kalóriát.

Rossz! Azok a sportolók, akik megpróbálják a "kifogyott kalóriákat" azonos vagy közel azonos mennyiségű "bevitt kalóriával" pótolni, általában emésztési betegségektől, fájdalmas görcsöktől és a vártnál gyengébb teljesítménytől szenvednek. A testzsír- és glikogén raktárak könnyen kitöltik az energia-kibocsátás és az üzemanyag-bevitel közötti űrt, ezért káros túlzásba esni a kalóriát a kalóriáért cserébe.

Ajánlás: 150-180 kalória óránként jellemzően elegendő egy átlagos méretű állóképességi sportolónak (körülbelül 70-75 kg). A könnyebb testsúlyú sportolóknak (50-55 kg) kevesebbre, míg a nehezebb sportolóknak (andgt;85 kg) esetenként valamivel többre lehet szükségük.

4. tévhit: A sótabletta segít megelőzni a görcsöket edzés közben.

Nem - rossz! Azok a sportolók, akik nem pótolják az elektrolitokat, rontják teljesítményüket, és fájdalmas és legyengítő görcsölést élhetnek át.  De a só nem megoldás!  Sótabletták (vagy nátrium-tartalom bármilyen formában): 1) csak nátriumot és kloridot tartalmaznak – mindössze kettőt a szervezet számára szükséges elektrolitokból;  és 2) túlterhelődik a nátrium, és a szervezet természetes képességét elveszti, hogy szabályozza ezt az elektrolitot – ami potenciálisan veszélyes következményekkel járhat.

Ajánlás: Pótold az elektrolitokat vegyszermentes, rendkívül hatékony elektrolitekkel. Az Endurolytes és Endurolytes Extreme kapszulák és az Endurolytes Fizz egy olcsó, könnyen adagolható és könnyen fogyasztható módszer a szükséges elektrolitok teljes spektrumához. Használd következetesen ezeket az Endurolytes termékeket az edzések és versenyek során, hogy kielégítsd ezt a kulcsfontosságú üzemanyag-szükségletet. További érdekes információk!


5. tévhit: Töltődj fel egy kiadós reggelivel körülbelül egy órával a verseny vagy az edzés előtt.

Öhm... bocsi de NEM jó ötlet!  

Sok sportoló fogyaszt túl sok kalóriát, ami nem megfelelő, és nem a legjobb időben történik: verseny vagy edzés előtt. Az edzés előtti kalóriafogyasztás célja a máj glikogénjének feltöltése, amely alvás közben kimerült. Jelenleg nem adhatsz hozzá semmit az izomglikogénhez, így az öntömés kontraproduktív, különösen, ha kora reggeli edzésen vagy versenyen indulsz. A nehezen megszerzett glikogénraktárak túl gyors kiürítésének biztos módja, ha egy-két órával a verseny előtt elfogyasztunk egy bőséges reggelit (vagy energiaszeletet, gélt vagy sportitalt).

Ajánlás: Fogyassz 300-400 kalóriát, legkésőbb edzés előtt 3 órával. Ez legyen könnyen emészthető, rostszegény összetett szénhidrátokat (nem zabpelyhet) és kis mennyiségű fehérjét tartalmazó étel. A jó választások közé tartozik egy banán és 1 csésze joghurt, a rizskrémes gabonapehely egy adag Hammer Gel-lel vagy egy fél bőr nélküli sült burgonya natúr joghurttal. Ha logisztikailag nem kivitelezhető az étkezés befejezése 3 órával a rendezvény előtt, igyál meg egy kis (100) könnyen emészthető összetett szénhidrátot, például egy Hammer Gel-t, 5-10 perccel a kezdés előtt. Ezen stratégiák bármelyike ​​segít feltölteni a máj glikogénraktárait anélkül, hogy negatívan befolyásolná a szervezet izom glikogénjének elégetését.

Amennyiben mégtöbb információra vágysz a témával kapcsolatban, olvasd el a linket található írásokat!

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés