Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A vese imádja a kávét!

A vese imádja a kávét!

Szerző: Steve Born

Az elmúlt néhány évben rengeteg kutatást olvastam a kávéval kapcsolatban, és jó néhány cikket írtam kutatásokról, amelyek a kávénak az emberi egészségre gyakorolt ​​számos aspektusára gyakorolt ​​jótékony hatásairól szólnak.

Az egyik legjobban szemet nyitó tanulmány, amellyel mi, a Hammer Nutrition-nál találkoztunk az évek során, még 2018 végén jelent meg az Endurance News #112 [1] 42. oldalán. A „Csökkent az idő előtti halálozás kockázata a kávéfogyasztók számára” című cikk közel 500 000 férfi és nő bevonásával végzett kutatást tárgyalja. Az eredmények a következők voltak: a kávéfogyasztók körében 6%-kal csökkent a korai halálozás kockázata (napi 1 csésze kávénál kevesebb), volt, akinél 14%- al (8+ csésze kávé naponta). Ez az eredmény figyelemre méltó!

A kávé jótékony hatásaival kapcsolatos több éves kutatás áttekintése után arra a következtetésre jutottam, hogy a kávé az egyik legegészségesebb ital a világon. A következő tanulmány drámaian megerősíti ezt a meggyőződésem.

Lényeg: A kávé fogyasztása az egyik legjobb dolog, amit tehetsz az egészség számos aspektusának előmozdítása érdekében, amelyet kiemel az a képessége, hogy csökkenti a korai halálozás kockázatát. 

Folytatódik a jó hír a kávéval kapcsolatban!

A Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának új tanulmánya, amelyet a Kidney International Reports folyóiratban tettek közzé, azt mutatja, hogy a kávéfogyasztás összefüggésben áll az akut vesesérülés (AKI) kockázatának csökkenésével. A National Kidney Foundation szerint az AKI a veseelégtelenség vagy vesekárosodás olyan hirtelen fellépő epizódja, amely néhány órán vagy néhány napon belül következik be. Az ilyen károsodás salakanyagok felhalmozódását okozza a vérben, ami megnehezíti a veséknek, hogy a megfelelő folyadékegyensúlyt fenntartsák a  szervezetben.” [2]

Az AKI-ból származó kórházi kezelések száma az évek során jelentősen nőtt, a 2000-es években 953 926 volt, 2006-ban 1 823 054, 2014-ben pedig 3 959 560 [3]. Nyolc évre előre, ez a trend kétségtelenül még tovább emelkedett; ez bizony komoly probléma.
 

Ebben a tanulmányban [4] a kutatók több mint 14 000 felnőtt (átlagéletkor 54 év) adatait használták fel, akik részt vettek az Atherosclerosis Risk in Communities tanulmányban. A résztvevőket 24 év alatt hétszer kérdezték meg arról, hogy hány csésze kávét fogyasztanak naponta: nulla, egy, kettő-három vagy több mint három.

Az eredmények azt mutatták, hogy az AKI kockázata 15%-kal alacsonyabb azoknál a résztvevőknél, akik bármennyi kávét fogyasztottak, mint azoknál, akik semmit. Azok a csoportok, akik napi két-három csészével ittak, 22-23%-kal alacsonyabb kockázatot mutattak. A legérdekesebb felfedezés talán az volt, hogy a további társbetegségek - (kettő vagy több betegség, vagy egészségügyi állapot egyidejű jelenléte) mint például vérnyomás probléma, testtömeg-index gond, veseműködés zavar - kialakulása azoknál az egyéneknél akik kávéztak 11%-kal alacsonyabb volt, mint azoknál, akik nem ittak kávét.

Dr. Chirag Parikh, a nefrológiai osztály igazgatója és a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának orvosprofesszora kijelentették:

„Azt gyanítjuk, hogy a kávé AKI kockázatra gyakorolt ​​hatásának oka az lehet, hogy vagy biológiailag aktív vegyületek koffeinnel kombinálva, vagy csak maga a koffein javítja a vesék perfúzióját és oxigénfelhasználását. A jó veseműködés és az AKI-vel szembeni tolerancia az állandó vérellátástól és oxigéntől függ."
 

Dr. Parikh folytatta:

„A koffeinről azt feltételezték, hogy gátolja olyan molekulák termelődését, amelyek kémiai egyensúlyhiányt és túl sok oxigén felhasználást okoznak a vesékben. Talán a koffein segít a veséknek a stabilabb rendszer fenntartásában. Már tudjuk, hogy a rendszeres kávéivás összefüggésbe hozható a krónikus és degeneratív betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a májbetegségek megelőzésével. Mostantól az AKI kockázatának lehetséges csökkentését is hozzáadhatjuk a koffein egészségügyi előnyeinek növekvő listájához."

 

Már számos lépést tehetünk veséink egészségének védelme érdekében:

 

1) Kövess alacsony nátrium tartalmú étrendet.

2) Erősen korlátozd a hozzáadott cukor mennyiségét az étrendben.

3) Kerüld a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-okat), amelyek rendszeres használata növelheti az NSAID-ok által kiváltott vesekárosodás kockázatát, és helyette válaszd a természetes módszereket, például a CBD-t, a Tissue Rejuvenatort és az EndurOmega-t.

4) Mivel a vesebetegség rossz vitaminállapottal jár, feltétlenül pótold a következőket:

  • Prémium Insurance Caps (az általános tápanyag-állapot javítása és a megnövekedett homociszteinszint elleni védelem érdekében)
  • Race Caps Supreme (a Q10 koenzim megvédi a veseszövetet számos nefrotoxikus gyógyszertől, mint például a gentamicin, a ciszplatin és a ciklosporin)

  • EnDuro D (a vesék szerepet játszanak a D-vitamin aktív formává történő átalakításában)

  • Digest Caps vagy Life-Biotics Super 15 (a kutatások azt sugallják, hogy a probiotikumok segítenek megakadályozni az urémiás toxinok képződését, amelyek negatívan befolyásolják a veseműködést, és segítik ezek eltávolítását a vérből)
  • Essential Mg (a magnéziumhiány cukorbetegséggel és metabolikus szindrómával jár, amelyek a vesebetegség kockázati tényezői)

És győződj meg róla, hogy a napi kávéfogyasztás része a „Vesevédelmi Csomagnak”!  A Hammer Nutrition 53x11-es kínálata a finom módja annak, hogy a kávé által kínált számos előnyt élvezze a szervezeted. Kizárólag fenntartható bio, növényvédőszer-mentes gazdaságokból származnak kávéink, és támogatjuk a kereskedelmet, a helyi beszerzést, hogy segítsük a babtermesztőket is.
 

Referenciák:

[1] https://www.hammernutrition.com/media/downloads/ENissue112.pdf

[2] https://www.kidney.org/atoz/content/AcuteKidneyInjury

[3] https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/67/wr/mm6710a2.htm

[4] Kalie L. Tommerdahl, Emily A. Hu, Elizabeth Selvin, Lyn M. Steffen, Josef Coresh, Morgan E. Grams, Petter Bjornstad, Casey M. Rebholz, Chirag R. Parikh. Coffee Consumption May Mitigate the Risk for Acute Kidney Injury: Results From the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Kidney International Reports, 2022; DOI: 10.1016/j.ekir.2022.04.091

 

https://www.hammernutrition.com/products/coffee

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés