Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

KORTIZOL - a stresszhormon

KORTIZOL - a stresszhormon

Dean Karnazes írása

A „stresszhormonként” ismert kortizolt kezdettől fogva démonizáljuk. A stresszt – minden stresszt – elsősorban ártalmas dolognak tekintik, és meg kell szüntetni. A logika valahogy így hangzik: a stressz felszabadítja a kortizolt, felkészítve a testet a harcra vagy menekülésre. Ha azonban sem harc, sem menekülés nem történik, a kortizol hatása folyamatosan csökken. Idővel a kortizolnak ez az állandó kisülése, harc vagy menekülés kioldószelep nélkül, pusztítást végez a szervezetben.

Természetesen ez a történet túlságosan leegyszerűsített változat. Mint sok mindenben, ami az emberi testet érinti, az igazság ennél árnyaltabb. Szükség van némi kortizolra – sőt kötelező is –, hogy felkészítsen minket a csatára, legyen szó akár versenyzés alatti időszakról, akár egy tárgyalóteremben való vitáról.

A kortizol felszabadulása glükóz áramlását váltja ki a véráramban, amely azonnali energiaforrásként szolgál. A kortizol az immunrendszer és az emésztőrendszer aktivitását is elnyomja, ami átmenetileg szükségszerű egy konfrontáció során. A pulzusszám megemelkedik, és a vérnyomás is nő fenyegetés hatására, például mennydörgés hangja vagy egy versenytárs, aki megelőz a célvonal előtt.

Ilyen helyzetekben a kortizol felkészíti a szervezetet a cselekvésre. Azért sem fogyok el! A testem kiált: azonnal kortizolt! 

Miután a kiváltó esemény elmúlt, és megnyerted a versenyt vagy lezártad az üzletet, ideális esetben a kortizolszint visszatér a normális szintre. De modern világunkban mindenütt előfordulnak fenyegető események.

A versenyek ritkán mennek a várt módon, és az üzletek gyakrabban hiúsulnak meg, mint amennyi megköttetik. Súlyosbítja a problémát, ha bármit is olvasol, fellapozod a híreket, és a közelgő végzetről és pusztulásról szólnak a főcímek (na és az internet, amit inkább felejts el).
Úgy tűnik, hogy az észlelt kockázat és veszély mindennapi létünk részeként beszövődött a társadalmi szövetünkbe. A kortizol kar folyamatosan bekapcsolva marad, amikor ebben a fokozott éberségi állapotban élünk.

Mit tehetünk?

Az ideális megoldás az lenne, ha az egész világ megenyhülne! Sok sikert hozzá. A modern élet feszültségei nem szűnnek meg egyhamar. Ezt a valóságot figyelembe véve az ideális stratégia most úgy tűnik az, hogy saját kezünkbe kell vennünk a dolgokat. Irányítsd, amit irányíthatsz. Bevallom, meglehetősen sztoikus (hé, görög vagyok :)). 

Jó kiindulópont az aktuális kortizol állapotának ismerete. Vannak cégek, akik vérmintából elemzik az kortizolszintet. Az eredmények egyike a sok tesztelt biomarkernek. Vannak otthoni tesztek is, amelyek kizárólag a kortizolra specifikusak nyállal vagy vizelettel kimutatható. Mindezek a vizsgálatok orvosi utasítás nélkül is elérhetők, így könnyen beszerezhetők. Már érzem, hogy a stresszszintem csökken.

Az eredmények birtokában ideje kidolgozni egy stratégiát a kortizol ellenőrzésére (hacsak nem normális a kortizolszinted). De ha olyan vagy, mint a legtöbbünk, és egész nap a képernyőt bámulod, akkor valószínűleg megugrik a kortizolszinted – a hajaddal együtt.  Annyira elsöprő ez az egész.

Itt jön képbe a futás. A kortizollal való küzdelem helyett inkább ezt tedd. A leggyorsabb futásaim és a legerőteljesebb edzéseim némelyike ​​a nyomasztó stressz idején történt. És a hatások tartósak. Javasolnám, hogy tarts futópadot az irodádban. Szuper ötlet, ugye? 

Egy másik jó ötlet a kiegészítők alkalmazása a kortizol kezelésére. Kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak hasznosak a kortizol szabályozásában. A Hammer Nutrition ENDUROMEGA koncentrált Omega-3 ideális forrása. A magnézium a kortizolszint normalizálásában is segít. Az ESSENTIAL MG pedig a magas, biológiailag hozzáférhető magnézium öt formáját ötvözi, így ez a legjobb választás.

Egyéb értékes kiegészítők – elsősorban nyugtató és lazító tulajdonságaik miatt – a REM CAPS és a Hammer Nutrition CBD lágyzselék vagy tinktúrák. A jó minőségű alvás rendkívül jótékony hatással van a kortizol szabályozására – és hiánya ugyanolyan káros – mind a REM CAPS, mind a CBD javítja a mélyebb alvási ciklusokat. Ezeket az előnyöket saját bőrömön tapasztaltam.  

Olvass többet az alvás javításáról.

Végül, a mindennapi stresszes események irányításának megtanulásához gyakorlásra és tudatosságra van szükség, de segíthet a kortizol válasz szabályozásában. Soha egyikben sem voltam jó. De ismét itt jön be a futás. John Meynard Kenyes egyszer azt mondta: "Hosszú távon mindannyian meghalunk." Ha ez a helyzet, bármelyik nap a hosszú távú stresszt választom.

-----------------------------------

A Hammer Nutrition Globals sportolója, Dean Karnazes ultramaratonista és a NY Times bestseller-írója. Dean háromszor nyerte el a Competitor Magazin Év állóképességi sportolója díját, valamint az Elnöki Tanács Sport-, Fitnesz- és Táplálkozási Életműdíjának kitüntetettje.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés