Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Optimális feltöltés és frissítés

Optimális feltöltés és frissítés

Amikor az állóképességi üzemanyagfeltöltésről van szó, nincs olyan általános szabály, amely mindenkire egyformán érvényes lenne. Attól függően, hogy milyen sportágot űzöl és mennyi ideig mész az adott távon, az optimális teljesítményhez szükséges táplálkozási háttér is különböző lesz. Sok sportoló az ilyen apró hibákon csúszik el, hiszen nincsenek vele tisztában, hogy pontosan milyen és mennyi üzemanyagra van szükségük akár a rövidebb távú, akár az egésznapos versenyek alkalmával.

1)60-90 perces edzések/versenyek

Amennyiben tudatosan és következetesen szoktad végezni a terhelés utáni üzemanyag-visszatöltést, az izmaid glikogénraktára fel van töltve annyira, hogy ne legyen problémád a következő erőkifejtés alkalmával. Mindez azt jelenti, hogy csak minimális kalóriára lesz szükséged az edzés/verseny során. Mindössze egy adagnyiHammer Géltkell elfogyasztanod 5-10 perccel a rajt előtt. Ha a verseny közben is igényled a kalóriákat, aHammer Gél, aHEEDvagy egy könnyű Perpetuem mix is teljesen elfogadható. (Egyéb információkat a cikk végén találhatsz.)

2)2-3 óráig tartó terhelések

Az ebbe a kategóriába eső erőkifejtések az úgynevezett andldquo;szürke zónábaandrdquo; tartoznak, hiszen használhatsz szénhidrát+fehérje tartalmú üzemanyagokat (Sustained Energy, Perpetuem, fehérjetartalmú andldquo;ultraandrdquo; Hammer Gélek) , de tisztán szénhidrátokat tartalmazó táplálék-kiegészítőket is (HEED, fehérje nélküli Hammer Gélek). A választáskor az alábbi tényezőket kell figyelembe venni:

  • A terhelés típusa. Vegyünk egy példát: a futás során becsapódások sorozata éri szervezetedet, ezáltal emésztőrendszeredre is nagyobb kihívás vár, mint például kerékpározásnál.
  • Az intenzitás nagysága. Általában a nagyobb intenzitás csökkent emésztőszervi aktivitással jár együtt.
  • Az időjárás. Fontos, hogy mennyire jól vagy akklimatizákódva az adott környezeti tulajdonságokhoz. Minél melegebb az idő, az annál jobban megterheli az emésztésedet.
  • A talaj minősége. A sok emelkedő kerékpározás vagy futás közben némiképp csökkenti az emésztést.

Amennyiben ezekhez az időtartamú futamokhozHEED-et, vagyHammer Géltválasztasz, azt ajánljuk, hogyEndurance Amino-t is használj velük párhuzamosan. 2 kapszula Endurance Amino a terhelés előtt és további egy-két kapszula óránként az erőkifejtés közben ellátja a szervezetedet a szükséges aminosavakkal, melyekkel megelőzheted az izomrostok leépülését és emellett segítheted a tested energiaigényének kielégítését is.

3)3 óránál hosszabb erőkifejtések

A legtöbb esetben, mikor 2 óránál hosszabb ideig tart az edzés/verseny (főleg, mikor 3 óránál is többet mész), feltétlenül szükséged lesz fehérjére is a szénhidrát mellett. Ennek az az oka, hogy a hosszútávú terheléseknél az energiafelhasználásod 5-15%-a fehérjéből tevődik ki. Ezt a folyamatot (glukoneogenezis) nem lehet elkerülni. Ha nem pótolod a tested által felhasznált protein, akkor a szerkezeti fehérjékhez, azaz az izomrostokhoz fog nyúlni a szervezeted. Az izomrostok katabolizmusa (lebontása) okozhatja a korai izomfáradtságot a felszabaduló ammóniának köszönhetően, valamint izomgyengeséget, edzés utáni izomfájdalmat és izomlázat.

A Hammer Nutrition két terméke, a Sustained Energy és aPerpetuemkifejezetten a hosszútávú erőkifejtésekhez lettek kifejlesztve. Használhatod őket táplálékkiegészítésed alapjaként az elejétől a végéig, vagy az erőkifejtés 2/3-ad, 3/4-ed részében, kiegészítve más Hammer termékekkel.

Nefeledd, a terhelés hosszától függetlenül érdemes észben tartanod a következő szabályokat:

  • Segítheted a regenerációt, ha az edzés/verseny után közvetlenül (30-60 percben) szénhidrát+fehérje visszatöltést végzel. ARecoveritehasználatával teljesen feltöltheted a glikogén-raktáraidat, biztosítva a következő terheléshez szükséges optimális hátteret.
  • Ne feledkezz meg a andldquo;3-órás szabályrólandrdquo;, ne étkezz 3 órával a verseny/edzés kezdete előtt!

A fenti üzemanyag-feltöltési és frissítési protokollok betartásával, hozzájárulhatsz a csúcsformád eléréséhez, hogy az eddigi legsikeresebb szezont teljesíthesd. Mi nagyon drukkolunk!

Egyéb információk:

  1. Úgy gondoltad, hogy aPerpetuemcsak a hosszútávú erőkifejtésekhez haszálható? Nem feltétlenül. Igaz, hogy az összetett szénhidrátokkat, fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmazó készítményt általában az ultraversenyek résztvevői alkalmazzák, de hígabban (kevesebb kalóriát tartalmazva) fogyasztva a rövidtávú versenyeken is kiválóan alkalmazható. Egyre több olyan visszajelzést kapunk, hogy mind a rövidebb, mind a hosszabb erőkifejtések alkalmával sikeres bizonyít a termék. Tégy egy próbát te is!

  2. Ne feledkezz meg az elektrolitokról sem, hiszen legalább olyan fontosak, mint a kalóriák a megfelelő energiatermeléshez! A tudatos elektrolitpótlás a megfelelő frissítés alapvető eleme. A rövidebb terhelésekhez elegendő lehet egy adagEndurolytesa rajt előtt alkalmazva. Amennyiben 2 óránál tovább fog tartani az edzés/verseny, akkor óránként szedj be egy adagot az erőkifejtés közben, és egyet a célbaérkezés után is.

HammerON!

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés