Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Vízivók vs. ízesített italt ivók

Vízivók vs. ízesített italt ivók

Írta: Brian Frank

Edzés közben sima vizet vagy ízesített italt iszol szívesebben? A siker és a kudarc közötti különbséget jelentheti annak meghatározása, hogy melyik táborba tartozol, és fontos ennek figyelembevétele a többórás edzés üzemanyag-terveinek kidolgozásakor. Meglepő módon ez egy olyan kérdés, amelyen sok sportoló soha nem gondolkodott el, amikor egy hosszú, forró és/vagy logisztikailag kihívást jelentő eseményre kidolgozott frissítési tervet készít.

Ez a cikk segít eldönteni, hogy melyik paradigma illik a legjobban hozzád, és hogyan alkalmazhatod ezt az üzemanyag-ellátásod során. Miután meghatároztad veleszületett preferenciáid ezen a területen, használhatod a Neked megfelelő üzemanyagokat és termékeket. 

Ehhez a kérdéshez hozzátenném, hogy egyik sem jobb a másiknál, ez csak preferencia meghatározása. Kivételt képez, ha a logisztika felülírja a természetes hajlamot, azaz önellátó helyzetben van valaki, és minél több kalóriát kell szállítania a lehető legkisebb helyen/súlyban. Ebben az esetben a koncentrált kalóriák és a víz felvétele szükséges.

Én személy szerint vízivó vagyok. Kalóriaszükséglet hiányában mindig szívesebben iszok sima vizet, különösen extrém hőségben. Amikor azonban kérdezték a sportolókat az üzemanyag-ellátási tervüket illetően, közel 50%-uk azt mondta, hogy szívesebben töltené meg a palackját valamilyen ízes folyadékkal, hogy könnyebben igyon.

Sokan hajlamosak idegenkedni a sima víz ivásától, különösen, ha meleg van kint. Ezeknek a sportolóknak általában problémáik vannak a többórás koncentrált üzemanyag-keverékekkel, például a gélekkel, mert hajlamosak ízesített italokat fogyasztani a víz helyett.

Ez túlzott kalóriafogyasztáshoz és egyéb folyadék- és elektrolithiányhoz vezethet.

Az általános elképzelés

A vizet fogyasztók természetesen jobban szeretik a koncentrált kalória- és elektrolitforrásokat, ami mellett lehetőségük van arra, hogy vizet igyanak, és kielégítsék hidratációs szükségleteiket. Az ízesített italfogyasztók előnyben részesítik a minden az egyben üzemanyag-ellátó megoldásokat, amelyekben egy oldatban/palackban van a kívánt mennyiségű víz, kalória és elektrolit. Az alábbiakban példákat mutatunk be arra, hogy az egyes típusok hogyan frissíthetnek.

Vízivók

Egy-két órás edzéshez viszek magammal egy Hammer Gél-t, egy üveg vizet és egy Endurolytes kapszulát, mindegyiket külön-külön elfogyasztom kerékpározás közben. Hosszabb utakhoz még viszek egy többórás üveg Perpetuem-et (1,5 adag óránként a várható edzéshez), a Hammer Gél a változatosság és a hozzáadott kalóriák kedvéért van nálam, ha szükséges. Útközben fel lehet tölteni vízzel a vizes palackot. Ez nagyon jól működik nekem és mindenkinek, aki vizet szeret inkább inni. A HEED és a Fizz olyan termékek, amelyeket nem használok.

A hőmérséklettől függően ez lehetővé teszi, hogy óránként 4-6 dl sima vizet igyak meg, miközben megkapom az összes szükséges kalóriát és elektrolitot. Ez a forgatókönyv azonban problémás és fenntarthatatlan lenne olyanok számára, akik nem szeretik a sima vizet.

Ízesített italt ivók

Az italfogyasztók egy vagy több órán át tartó edzésre vonatkozó feltöltési protokollja általában „óránkénti” palackokat foglal magában, amelyeket többféleképpen lehet elkészíteni. Enyhe körülmények között ez óránként 1-1,5 kanál HEED is lehet. 1-2 adag Hammer Gél HEED helyett üvegbe is keverhető. Ha nagyon nagy a hőstressz, óránként vagy kétóránként 1-2 kanál Endurolytes Extreme Powder-t adhatunk hozzá. 

Ez egyszerűvé teszi a dolgokat, hiszen így mindent egy csomagba lehet tenni.

Két-három órán túli edzés esetén az óránkénti palack opciók bővülnek a Perpetuem és a Sustained Energy kiegészítő kalóriaforrásokkal, amelyeket preferenciától és logisztikától függően azonos vagy különböző több „órás” palackokba is keverhetünk. Ez az üzemanyag-ellátási mód azt is megköveteli, hogy meg lehessen határozni körülbelül óránként hány kalóriát, unciát/ml folyadékot és elektrolitot szeretnél óránként fogyasztani, és mindezt egy palackba keverni.

Az óránkénti palackok logisztikailag kicsit bonyolultabbak lehetnek. Mégis szükségesek ahhoz, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyunk, és ezzel egyidejűleg megkapjuk a megfelelő mennyiségű kalóriákat/elektrolitokat. Hosszabb erőfeszítéshez szükség lehet „óránkénti” üzemanyag-palackok elkészítésére is száraz por bekészítésével, amelyet az út során szállítani és keverni lehet.

Ezenkívül jó ötlet, ha van néhány extra elektrolit nálad.

Remélhetőleg ez a cikk lehetőséget ad annak eldöntésére, hogy „vízivó” vagy „ízesített italfogyasztó” vagy. Természetesen, ha kérdés merül fel, hívj minket.

 

 

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés