Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A magnézium bevitelről részletesen

A magnézium bevitelről részletesen

A magnézium több mint 300 biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetben, hozzájárulva az általános egészséghez és jóléthez. Egyebek mellett kulcsszerepet játszik az energiatermelésben is, ami létfontosságúvá teszi minden sejtfunkció és sejtszintű folyamat számára. Kiemelt szerepe miatt a magnéziumot gyakran nevezik a "mester ásványi anyagnak” is.

 

A magnézium elengedhetetlen a szervezet működéséhez

A magnézium kiemelkedő jelentőségű ásványi anyag, amelyre szervezetünknek szüksége van: segít fenntartani a normális izom- és idegműködést, szabályosan tartja a szívritmust, támogatja az egészséges immunrendszert, továbbá erősíti a csontokat.

A magnézium kritikus szerepet játszik az idegrendszerben az idegi átvitelben és a neuromuszkuláris vezetésben, valamint védőhatást fejt ki az idegsejtek halálát kiváltó excitotoxicitással szemben.

A magnézium a DNS, az RNS és a fehérjék képződéséhez is nélkülözhetetlen ásványi anyag, ami kiemeli jelentőségét a sejtfolyamatokban.

Egészségügyi előnyeinek és biológiai aktivitásának széles skálája miatt a magnézium hatékonyan alkalmazható számos gyakori betegség és állapot kezelésében, beleértve a cukorbetegséget, a csontritkulást, a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve a fejfájást.

 

A magnéziumhiány egészségügyi problémákat okozhat

A túl alacsony magnéziumszint akár komoly egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet. Számos tényező okozhat hosszú távú vagy átmeneti magnéziumhiányt, amely felboríthatja a szervezet egyensúlyát.

Táplálkozási elégtelenség: A modern, gyakran nagy arányban feldolgozott élelmiszert tartalmazó étrendből hiányozhat a megfelelő mennyiségű, magnéziumban gazdag élelmiszer, például a leveles zöldségek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék.

Egészségügyi állapotok: Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség, a gyomor és a bélrendszer rendellenességei, valamint a vesebetegségek szintén magnéziumhiányhoz vezethetnek.

Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek, például a vízhajtók, zavarhatják a magnézium felszívódását.

Stressz és életmódbeli tényezők: A krónikus stressz, a túlzott alkoholfogyasztás és az intenzív fizikai aktivitás növelheti a szervezet magnéziumszükségletét.

 

Kizárólag külső forrásból biztosítható

A magnézium beiktatása a napi rutinba számos előnnyel járhat egészségünk megőrzése szempontjából. A szervezet természetes úton nem termel magnéziumot, ezért a szükséges mennyiség bevitele a megfelelően összeállított, változatos étrenddel, valamint táplálék-kiegészítőkkel elengedhetetlen.

A magnézium rendszeres bevitele segíti az általános jólétet, különösen az olyan területeken, mint a szív- és érrendszeri egészség, a csontsűrűség és az izomműködés.

Az ajánlott napi magnéziumbevitel (RDA) férfiaknál napi 420 mg, nőknél napi 320 mg. Célszerűbb azonban az 500-750 mg magnéziumot tartalmazó optimális napi bevitel (ODI) szabvány szerinti mennyiségre törekedni.

 

Mi történik a szervezetben, amikor magnéziumot szed?

A külső forrásból származó magnéziumpótlás több területen is számos pozitív hatással jár a szervezet számára.

Izomműködés: A magnézium segít szabályozni az izomösszehúzódásokat, továbbá létfontosságú a neuromuszkuláris rendszer megfelelő működéséhez.

Energiatermelés: A magnézium kofaktor az adenozin-trifoszfát (ATP) a sejt elsődleges energiahordozójának előállításában.

Csontok: A magnézium a kalciummal együttműködve támogatja a csontok szilárdságát.

Szív- és érrendszeri egészség: A magnézium hozzájárul a vérnyomás szabályozásához és segít fenntartani az egészséges szívritmust.

Idegrendszeri támogatás: A magnézium szerepet játszik a neurotranszmitterek működésében, befolyásolja a hangulatot és a kognitív funkciókat.

 

Amire oda kell figyelni, amikor kiválasztja, hogy milyen magnézium tablettát szedjen!

Amennyiben a vitamin, amelyet szed, nem két aminosav között, hanem önmagában kerül be a szervezetbe, akkor csak részben, vagy egyáltalán nem hasznosul. Abban az esetben viszont, amikor két aminosavval egyesül, azok segítenek a szervezet számára felismerni a vitamint és jelentősen megnő a hasznosulás mértéke.

Ez a kelát-kötés, amely a komplexképződés speciális esete. A komplexképződés fogalma Alfred Werner, svájci kémikus munkájának eredménye, amelyért 1913-ban kémiai Nobel-díjjal jutalmazták.

 

Magnéziumpótlás Hammer minőségben

A Hammer Nutrition Essential Mg a magnézium öt jól felszívódó formáját tartalmazza, minden egyes kapszula 100 mg elemi magnéziumot biztosít.

Az Essential Mg formulában szereplő egyik forma a magnézium bisglicinát, amely a nyugtató hatású aminosavnak számító glicinhez kelátolt (kötött) magnézium. Mivel mind a magnézium, mind a glicin nyugtató és lazító hatású, ez a kombináció még jobban enyhítheti a szorongást és a depresszió tüneteit, mint az egyéb gyártók termékeiben megtalálható magnézium-oxid.

Az Essential Mg egyedülálló módon ötféle, kizárólag kelátolt, tehát szinte teljes mértékben hasznosuló magnéziumot tartalmaz:

  • A magnézium-biszglicinát esetében a magnézium a glicin aminosavhoz kapcsolódik. A magnézium kiemelkedően magas felszívódási arányú formája, amelyről úgy vélik, hogy – ellentétben a magnézium-oxidot tartalmazó készítményekkel – a legkevésbé képes hashajtó hatást kiváltani.
  • Magnézium-szukcinát, amelyben a magnézium a borostyánkősavhoz kapcsolódik. Ez a vegyület adja az egyik legnagyobb mennyiségű elemi magnéziumot, amely nem csak az energiatermelésben játszik szerepet, hanem az izomrostok és az idegvégződések újjáépítésében is részt vesz.
  • A magnézium-citrát a citromsavval kelátolt magnézium, amely arról ismert, hogy segít enyhíteni a fáradtságot, valamint szerepet játszik az asztma és a magas vérnyomás tüneteinek enyhítésében.
  • A magnézium-malát az almasavval kelátolt magnézium. A leggyakrabban használt magnéziumforma a fibromyalgia enyhítésére. Az almasav (malát) a Krebs-ciklus egyik köztes terméke, amelyet energiafokozó, fáradtságot enyhítő hatásai miatt előszeretettel alkalmazunk. Az almasav a tejsav felhalmozódásának ellensúlyozásával támogatja a fokozott fizikai teljesítményt is.
  • A magnézium-taurinát (magnézium-taurát) a taurin aminosavhoz kötött magnézium. Mivel mind a magnézium, mind a taurin a szív- és érrendszeri egészséghez kapcsolódik, a magnézium-taurátot gyakran "szív-egészségügyi" formaként emlegetik. Számos előnye mellett a taurin segíti a szívverés és az izomösszehúzódások szabályozását.

 

Látható tehát, hogy a magnézium kulcsfontosságú ásványi anyag, amelynek bevitele számtalan előnnyel jár az általános egészségre nézve.

A megfelelően összetett, magas minőségű magnézium szedésének beépítése a napi rutinba hozzájárulhat szervezetünk optimális működéséhez.

Fontos azonban, hogy figyelemmel legyünk az egyéni egészségi állapotra és a gyógyszerekkel való lehetséges kölcsönhatásokra is, ezért mielőtt bármilyen kiegészítő magnéziumkúrát elkezdene, tanácsos konzultálni egy egészségügyi szakemberrel a megfelelő, egyedi igényekre szabott adagolás meghatározása érdekében.

Próbálja ki a 120 darabos Hammer Nutrition Essential MG készítményt és hasonlítsa össze a most szedett termékével!

photosforyou képét a Pixabay -ről töltöttük le.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in