Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Melyik fehérje a legjobb?

Melyik fehérje a legjobb?

Melyik fehérje a legjobb?

Dean Karnazes írása

Ha olyan vagy, mint a legtöbb sportoló, akkor tudod, hogy a fehérjéknek köze van az izomzathoz. A fehérje azonban sokkal több ennél. A szénhidrátokhoz és a zsírokhoz hasonlóan a fehérje is olyan kritikus tápanyag, amelyre szervezetednek minden nap szüksége van a megfelelő működéshez. A fehérje segít helyreállítani a sérült sejteket és szöveteket az egész testben, a hormonszintézisben van fontos szerepe és számos más területen is, beleértve az erős csontozat megőrzését (A kalcium nem képes erre egymagában!).

Mégis, csakúgy, mint a szénhidrátok és zsírok esetében, itt is különböző fehérjeformákból és különböző forrásokból lehet beszerezni ezt a fehérjét, és ezek eltérő hatással vannak a teljesítményre. A megfelelő típusú fehérje megfelelő időben történő fogyasztásával maximalizálhatod a fehérje által kínált előnyöket!

Kezdjük azzal, hogy elmagyarázzuk, hogyan asszimilálja a szervezet az étrendi fehérjéket. Akár állati, akár növényi eredetű, a fehérje két helyen emésztődik meg: a gyomorban és a vékonybélben. A gyomorban speciális savak és egyéb vegyszerek bontják le a fehérjéket aminosavakra; a bélben ezek az aminosavak tovább bomlanak szerves vegyületekké, amelyek olyan kicsik, hogy bejuthatnak a véráramba. Itt fontos megjegyezni, hogy milyen különbségek vannak a fehérjéket illetően. Nem mindegy ugyanis, hogy az emésztési folyamat során felszabaduló aminosavak milyen gyorsan jutnak be a véráramba.

Ebben a történetben két népszerű fehérjeforrásra összpontosítunk: a tejsavófehérjére és a borsófehérjére.

Kezdjük azzal, hogy elmagyarázzuk, hogy a tejsavófehérje a tejből származik, ami nem biztos, hogy alkalmas a tejallergiában szenvedők számára, míg a borsófehérje vegán. A tejsavófehérje elfogyasztása után megemelkedik a véráramban keringő aminosavak mennyisége, ami jó választás az edzés utáni regenerálódáshoz. Ennek az az oka, hogy 1-2 órával az edzés után a szervezetben fehérjeszintézis kiugrás tapasztalható. Ha röviddel edzés után fogyasztod a tejsavót, szervezeted ez alatt az időszak alatt képes felvenni az aminosavakat, amikor is a legnagyobb szüksége van a nyersanyagokra az újjáépítéshez. Egy másik nagyszerű dolog a tejsavófehérjével kapcsolatban, hogy ha lefekvés előtt fogyasztunk belőle, akkor fokozza az emberi növekedési hormon (HGH) felszabadulását, amelyet a szervezet számos fontos funkcióra használ fel.

A borsófehérje vegán és hipoallergén, ezért alkalmas vegánok és tejallergiások számára. A borsófehérje közepes sebességgel emésztődik, ami segít meghosszabbítani a jóllakottságot és csillapítani az éhséget. A borsófehérje egyetlen hátránya, hogy egyesek nem tekintik teljes értékű fehérjének a túl kis mennyiségű esszenciális aminosav, a metionin miatt, ezért más fehérjeforrásokkal kombinálni kell, hogy elsődleges étrendi fehérjeként használják őket. Ez az oka annak, hogy a Hammer Nutrition Organic Vegan Protein más teljesen organikus fehérjeforrásokat is tartalmaz – sütőtököt, Sacha Inchit, spirulinát és chlorellát –, így teljes értékű fehérjévé válik, valamint számos egyéb jótékony hatást is biztosít.

Ha a tejsavófehérjéről van szó, megemlíteném, hogy a Hammer Nutrition Whey Protein 100%-os tejsavófehérje-izolátumból származik, amely biológiailag a leginkább hozzáférhető fehérje. L-glutaminnal is keverik, így ideális a sovány testtömeg fenntartásához és helyreállításához, a bélrendszer egészségének támogatásához, az immunrendszer erősítéséhez és a regeneráció felgyorsításához.

Egy kihívásokkal teli, 6 napos önellátó verseny során a dél-amerikai Atacama-sivatagban, a Hammer Organic Vegan Protein tejsavó- és borsófehérje kombinációját használtam esténként a kalóriákhoz és a felépüléshez. Mivel a súly és a hely fontos szempont minden önálló versenyen (mindennek, amire szükséged van, bele kell férnie a hátadon hordott csomagba), ezeknek a fehérjéknek a porosított formája minimálisra csökkentette a súlyt, és a napi vízmennyiséggel pótolható. A képlet jól működött, és sikerült megnyernem a versenyt, és a testem túlzott elhasználódása nélkül értem célba.

Remélem, hogy ez a fehérjére vonatkozó primer segít megadni azokat az információkat, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozz arról, hogyan válaszd ki a legjobb fehérjeforrást, és mikor fogyasztd ezt a fehérjét. Kísérletezz, és találd meg, mi működik az számodra, és hajrá!

---------

Dean Karnazes ultramaratonista és a Hammer Nutrition globális sportolója. A NY Times bestseller-írója, és az Elnöki Tanács a Sport, Fitness és Táplálkozás Életműdíjában részesült.

 

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in