Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A 10%-os szabály

A 10%-os szabály

„Az ultaramaraton befejezése egyszerű. Csak annyit kell tenned, hogy nem állsz meg." Ez az idézet a legújabb könyvemből származik, de ha belegondolunk, tényleg igaz.

Sok állóképességi sportnak egy a lényege: kitartani, amíg el nem érjük a célvonalat. A kihívás természetesen az, hogyan érjük el a célvonalat a lehető leggyorsabban. Itt jön be a 10%-os szabály.

Évekig tartó, megfeszített kutatások során fejlesztettem ki (azaz sok tiszteletet érdemlő befejezéssel, néhány DNF (mikor nem értem célba) szórással oktatási leckeként), és most azt a vezérelvet használom a versenyzés során, hogy mindig 10%-ot tartsak az energiatartalékomban.

A verseny napján állandóan emlékeztetem magam, hogy tartsam be ezt a szabályt, különben esetleg szembe kell néznem a következményekkel. Nos, ne értelmezd ezt úgy, hogy egyszerűen csak lassan haladsz. Éppen ellenkezőleg, a koncepció az, hogy minden versenyszakasz során a lehető legerősebben nyomuljunk, és végig ütközzünk a 10%-os energiatartalék küszöbértékünkkel, de soha ne lépjük azt át... egészen a célig.

Ha egyszer csak érzed ezt az erős gravitációs húzást a célvonal előtt, a 10%-os szabály elszáll az ablakon át. Ilyenkor az ötlet az, hogy menj, mint egy őrült, és mindent adj bele, amit csak tudsz, amikor megérkezel a célba, és akkor vagy elhányod magad, vagy összeesel (mindkettőért külön bónuszpont jár. :D).

Próbáld ki a következő versenyeden ezt a szabályt, és nézd meg, segít-e (a hányást és az összeomlást nyugodtan hagyd ki; úgy tűnik, ez az én szakterületem).

A 10%-os szabály kezdettől fogva érvényes, és én mindig tudatosítom ezt magamban a startvonalnál.  

A következő termékeket használom, hogy úgy érjek célba, ahogy valóban elképzeltem.

Race Caps Supreme

Fully Charged

Endurance BCAA+

Anti-Fatigue Caps

Ezek szedése azt a célt szolgálja, hogy a kezdetektől meghosszabbíthassam állóképességemet. A verseny során is ezeket használom, más Hammer Nutrition termékekkel együtt, mint a HEED és az Endurolytes Extreme.

A tudat, hogy a legjobb összetevőket kapod meg ideális összetételben, nagyban hozzájárul a versenynapon az önbizalom növeléséhez.

Tehát Hammer on…

Dean Karnazes ultramaratonista és Hammer Nutrition atléta.

Világszerte versenyzett, és egyszer lefutott 50 maratont, az Egyesült Államok mind az 50 államában, 50 egymást követő napon. Legutóbbi könyve az A Runner’s High.

 3 Hozzászólás

1. Ezeket a termékeket használtam a legtöbb versenyemen; E-caps, HEED és Perpetuem. Az energiám a verseny alatt mindig is több volt ahhoz, hogy ne lépjek át minden célvonalat.

Christopher Felix, 2023. szeptember 14

2. Köszönöm, Dean. Honnan tudod, hogy van a 10%-os határovonal? Honnan tudod, hogy mikor van még ennyi tartalékod? Én nem vagyok maratonista, úszom. Szeretném ezt a módszert alkalmazni a versenyeim során. Hammer által támogatott sportoló vagyok, és használom (és esküszöm) a termékeket!!! Köszönöm előre is a válaszod.

Hammer on!

Sheila Carpenter-vanDijk, 2023. szeptember 20

A Hammer Nutrition válasza:

Kedves Sheila!

Örülök, hogy kapcsolatba léphetek egy másik Hammer Nutrition sportolóval! Én is a termékekre esküszöm! Jó kérdést teszel fel. A kimenet számszerűsítésének egyik egyszerű módja a pulzusszám használata. Ha ismered a laktátküszöböd, tartsd a pulzusszámod legalább 10%-kal ez alatt. Számomra jobb mérce az észlelt erőkifejtés. Tudom, hogy a verseny elején túl sok energiám van, a későbbi szakaszokban pedig fáradtabb leszek. Több száz, ha nem több ezer versenyt lefutva most már jól megérzem, hogy mikor ütközöm ezzel a 10%-os határvonallal, és ennek megfelelően tartom vissza magam. Edzéseiden próbálkozz (minden szakaszban) és ismerd meg milyen érzés átlépni a határt és túlfeszíteni. Remélem ez segít, legalább egy kicsit. Magam is úsztam nyílt vízen, teljes tisztelettel vagyok a tevékenységed iránt. Hammer on, Dean

3. Mikortól válik problémává a has tablettákkal való feltöltése? Hogyan reagál a bél a feldolgozandó műanyag mennyiségére?

Frank, September 18, 2023

A Hammer Nutrition válasza:

Kedves Frank! Kiegészítőink többsége kizárólag növényi kapszulákban található (növényi cellulóz és víz), amelyek nagyon gyorsan oldódnak. A folyékony formában kapható kiegészítők (például CBD lágyzselé) zselatin kapszulában vannak.

A zselatin kapszulák nem csak könnyen oldódnak, a zselatin jó arra is, hogy az ízületeket egészségét védje. Az általunk használt kapszulákban nem találhatók műanyagok, és mivel az általunk használt kapszulák olyan gyorsan oldódnak, soha nem lehetnek bélproblémák, még akkor sem, ha egyszerre több étrend-kiegészítőt szedünk.

 

 

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés