Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A magnézium bevitelről részletesen

A magnézium bevitelről részletesen

A magnézium több mint 300 biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetben, hozzájárulva az általános egészséghez és jóléthez. Egyebek mellett kulcsszerepet játszik az energiatermelésben is, ami létfontosságúvá teszi minden sejtfunkció és sejtszintű folyamat számára. Kiemelt szerepe miatt a magnéziumot gyakran nevezik a "mester ásványi anyagnak” is.

 

A magnézium elengedhetetlen a szervezet működéséhez

A magnézium kiemelkedő jelentőségű ásványi anyag, amelyre szervezetünknek szüksége van: segít fenntartani a normális izom- és idegműködést, szabályosan tartja a szívritmust, támogatja az egészséges immunrendszert, továbbá erősíti a csontokat.

A magnézium kritikus szerepet játszik az idegrendszerben az idegi átvitelben és a neuromuszkuláris vezetésben, valamint védőhatást fejt ki az idegsejtek halálát kiváltó excitotoxicitással szemben.

A magnézium a DNS, az RNS és a fehérjék képződéséhez is nélkülözhetetlen ásványi anyag, ami kiemeli jelentőségét a sejtfolyamatokban.

Egészségügyi előnyeinek és biológiai aktivitásának széles skálája miatt a magnézium hatékonyan alkalmazható számos gyakori betegség és állapot kezelésében, beleértve a cukorbetegséget, a csontritkulást, a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve a fejfájást.

 

A magnéziumhiány egészségügyi problémákat okozhat

A túl alacsony magnéziumszint akár komoly egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet. Számos tényező okozhat hosszú távú vagy átmeneti magnéziumhiányt, amely felboríthatja a szervezet egyensúlyát.

Táplálkozási elégtelenség: A modern, gyakran nagy arányban feldolgozott élelmiszert tartalmazó étrendből hiányozhat a megfelelő mennyiségű, magnéziumban gazdag élelmiszer, például a leveles zöldségek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék.

Egészségügyi állapotok: Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség, a gyomor és a bélrendszer rendellenességei, valamint a vesebetegségek szintén magnéziumhiányhoz vezethetnek.

Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek, például a vízhajtók, zavarhatják a magnézium felszívódását.

Stressz és életmódbeli tényezők: A krónikus stressz, a túlzott alkoholfogyasztás és az intenzív fizikai aktivitás növelheti a szervezet magnéziumszükségletét.

 

Kizárólag külső forrásból biztosítható

A magnézium beiktatása a napi rutinba számos előnnyel járhat egészségünk megőrzése szempontjából. A szervezet természetes úton nem termel magnéziumot, ezért a szükséges mennyiség bevitele a megfelelően összeállított, változatos étrenddel, valamint táplálék-kiegészítőkkel elengedhetetlen.

A magnézium rendszeres bevitele segíti az általános jólétet, különösen az olyan területeken, mint a szív- és érrendszeri egészség, a csontsűrűség és az izomműködés.

Az ajánlott napi magnéziumbevitel (RDA) férfiaknál napi 420 mg, nőknél napi 320 mg. Célszerűbb azonban az 500-750 mg magnéziumot tartalmazó optimális napi bevitel (ODI) szabvány szerinti mennyiségre törekedni.

 

Mi történik a szervezetben, amikor magnéziumot szed?

A külső forrásból származó magnéziumpótlás több területen is számos pozitív hatással jár a szervezet számára.

Izomműködés: A magnézium segít szabályozni az izomösszehúzódásokat, továbbá létfontosságú a neuromuszkuláris rendszer megfelelő működéséhez.

Energiatermelés: A magnézium kofaktor az adenozin-trifoszfát (ATP) a sejt elsődleges energiahordozójának előállításában.

Csontok: A magnézium a kalciummal együttműködve támogatja a csontok szilárdságát.

Szív- és érrendszeri egészség: A magnézium hozzájárul a vérnyomás szabályozásához és segít fenntartani az egészséges szívritmust.

Idegrendszeri támogatás: A magnézium szerepet játszik a neurotranszmitterek működésében, befolyásolja a hangulatot és a kognitív funkciókat.

 

Amire oda kell figyelni, amikor kiválasztja, hogy milyen magnézium tablettát szedjen!

Amennyiben a vitamin, amelyet szed, nem két aminosav között, hanem önmagában kerül be a szervezetbe, akkor csak részben, vagy egyáltalán nem hasznosul. Abban az esetben viszont, amikor két aminosavval egyesül, azok segítenek a szervezet számára felismerni a vitamint és jelentősen megnő a hasznosulás mértéke.

Ez a kelát-kötés, amely a komplexképződés speciális esete. A komplexképződés fogalma Alfred Werner, svájci kémikus munkájának eredménye, amelyért 1913-ban kémiai Nobel-díjjal jutalmazták.

 

Magnéziumpótlás Hammer minőségben

A Hammer Nutrition Essential Mg a magnézium öt jól felszívódó formáját tartalmazza, minden egyes kapszula 100 mg elemi magnéziumot biztosít.

Az Essential Mg formulában szereplő egyik forma a magnézium bisglicinát, amely a nyugtató hatású aminosavnak számító glicinhez kelátolt (kötött) magnézium. Mivel mind a magnézium, mind a glicin nyugtató és lazító hatású, ez a kombináció még jobban enyhítheti a szorongást és a depresszió tüneteit, mint az egyéb gyártók termékeiben megtalálható magnézium-oxid.

Az Essential Mg egyedülálló módon ötféle, kizárólag kelátolt, tehát szinte teljes mértékben hasznosuló magnéziumot tartalmaz:

  • A magnézium-biszglicinát esetében a magnézium a glicin aminosavhoz kapcsolódik. A magnézium kiemelkedően magas felszívódási arányú formája, amelyről úgy vélik, hogy – ellentétben a magnézium-oxidot tartalmazó készítményekkel – a legkevésbé képes hashajtó hatást kiváltani.
  • Magnézium-szukcinát, amelyben a magnézium a borostyánkősavhoz kapcsolódik. Ez a vegyület adja az egyik legnagyobb mennyiségű elemi magnéziumot, amely nem csak az energiatermelésben játszik szerepet, hanem az izomrostok és az idegvégződések újjáépítésében is részt vesz.
  • A magnézium-citrát a citromsavval kelátolt magnézium, amely arról ismert, hogy segít enyhíteni a fáradtságot, valamint szerepet játszik az asztma és a magas vérnyomás tüneteinek enyhítésében.
  • A magnézium-malát az almasavval kelátolt magnézium. A leggyakrabban használt magnéziumforma a fibromyalgia enyhítésére. Az almasav (malát) a Krebs-ciklus egyik köztes terméke, amelyet energiafokozó, fáradtságot enyhítő hatásai miatt előszeretettel alkalmazunk. Az almasav a tejsav felhalmozódásának ellensúlyozásával támogatja a fokozott fizikai teljesítményt is.
  • A magnézium-taurinát (magnézium-taurát) a taurin aminosavhoz kötött magnézium. Mivel mind a magnézium, mind a taurin a szív- és érrendszeri egészséghez kapcsolódik, a magnézium-taurátot gyakran "szív-egészségügyi" formaként emlegetik. Számos előnye mellett a taurin segíti a szívverés és az izomösszehúzódások szabályozását.

 

Látható tehát, hogy a magnézium kulcsfontosságú ásványi anyag, amelynek bevitele számtalan előnnyel jár az általános egészségre nézve.

A megfelelően összetett, magas minőségű magnézium szedésének beépítése a napi rutinba hozzájárulhat szervezetünk optimális működéséhez.

Fontos azonban, hogy figyelemmel legyünk az egyéni egészségi állapotra és a gyógyszerekkel való lehetséges kölcsönhatásokra is, ezért mielőtt bármilyen kiegészítő magnéziumkúrát elkezdene, tanácsos konzultálni egy egészségügyi szakemberrel a megfelelő, egyedi igényekre szabott adagolás meghatározása érdekében.

Próbálja ki a 120 darabos Hammer Nutrition Essential MG készítményt és hasonlítsa össze a most szedett termékével!

photosforyou képét a Pixabay -ről töltöttük le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés