Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A sziget, ahol az emberek elfelejtenek meghalni

A sziget, ahol az emberek elfelejtenek meghalni

Dean Karnazes írása

Egy megemlékezésre került sor a közelmúltban a görögországi Ikaria szigetén tett látogatásom alkalmával. A lelkész nehezményezte, milyen tragikus, hogy ilyen fiatalon elhunyt valaki. 97 éves volt az illető. Ikarián, ha száz éves korod előtt halsz meg, az életed rövid volt. Icaria, más néven Ikaria egy görög sziget az Égei-tengeren.

Ez a legendás „kék zóna” egyike – a világ öt olyan régiójának, ahol az emberek a legegészségesebbek. Itt a legmagasabb a százévesek száma a világon (a százéves az, aki száz évet vagy annál idősebbet kort élt meg). Innen származom anyai ágról..

Így természetesen kíváncsi voltam a hosszú élet titkaira ezen a mitikus szigeten. Amit felfedeztem, az megvilágosító volt, és néhány tanulságos dolgot átvehetnénk mi itt a nyugati kultúrában a mindennapi életünk során, annak ellenére, hogy egy homályos mediterrán szigetről származnak ezek az ötletek.

A rövidség kedvéért a kulcsfontosságú betekintést két nagy témakörbe sorolom: életmód és étrend.

Életmód:

Ikariát egykor „vörös sziklaként” emlegették. A sziklás, hegyes sziget művészek, írók, költők és szabadgondolkodók helye volt, akik nagyrészt nonkonformista, egyesek szerint kommunista életmódot folytattak (innen ered a „vörös” sziklacímke). Sok harmonikus cserekereskedelem zajlott a szomszédok között, és az őszinteség és az önszabályozás szellemisége hatotta át, amely a mai napig tart.

Nem ritka, hogy besétálunk egy piacra Ikarián, és a pénztáros helyett egy kosár van a pénz elhelyezésére. Egyszer béreltem autót Ikarián, és amikor megkérdeztem a képviselőt, hol vegyem át a járművet,  meglehetősen elképedt: "Természetesen a repülőtéren.""De hol?" Kérdeztem. "Elöl" - mondta"Csak menj kifelé, és ott lesz az autó." – De honnan szerzem a kulcsokat? Kis szünet állt be a beszélgetésben: „A kulcsok a gyújtáskapcsolóban vannak” – úgy tűnt, megzavarta a kérdésem: „Hogyan tudnád másként vezetni az autót?”

Az ikariaiak keveset figyelnek az időre. Ritkán látni bárhol órát. A sziget lakói nem stresszelnek az üléseken és a határidőkön. Úgy tűnik, hogy az élet természetesen folyik a  maga ütemében. Az összejövetelek laza közelítések. Nincs nyomás, igyál egy pohár bort vagy ouzót, és relaxálj. Naivitás azt hinni, hogy ez a fajta életforma működne a mi nyüzsgő demokráciánkban, de érdemes lenne gondolkodni ezen.

Étrend:

Az ikariak azt eszik, amit megtermelnek. Ha nem tudják leszedni a fáról, kiásni a földből, vagy elkapni a kezükkel, az nem része a mindennapi étrendjüknek. Sok gyógynövényt és őshonos virágot használnak a főzéshez, és mint Görögországban bárhol, az olívaolajat is bőségesen alkalmazzák. Az Ikarián élők sok helyi mézet is fogyasztanak. Az öregek "a természet Viagrájának" hívják. Az ételeket minimálisan dolgozzák fel, és lassan, alacsony hőmérsékleten főzik, amelyet szinte mindig a család és a barátok társaságában fogyasztják el.

Amikor arra gondoltam, hogyan tudnám alkalmazni Ikaria tanulságait az életemben, eldöntöttem, hogy a minimálisan feldolgozott élelmiszereket részesítem előnyben. Ezért szeretem a Hammer szeleteket. Egyszerű bio összetevőket tartalmaznak, és megbízható, hosszan tartó energiát biztosítanak, miközben könnyen kicsomagolhatók és azonnal fogyaszthatók. Abszolút kedvencem az edzések és versenyek alatti feltöltéshez az áfonyás Hammer Gél, amely helyben szüretelt, szezonális gyümölcsből származik. Az áfonya ízű Hammer Gélek nemcsak energiát adnak, hanem az ízük is fantasztikus!

Tehát legközelebb, amikor egy közelgő határidőn stresszelsz, vagy éhgyomorral kell részt venned egy megbeszélésen, próbáld ki a Hammer Nutrition Energy Bar-t, és hagyd, hogy belső ikariánusod ragyogjon.

---------

~Dean Karnazes görög-amerikai ultramaratonista és a Hammer Nutrition sportolója. Világszerte versenyzett már. A Runner's High szerzője.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés