Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Vegyél be vitaminokat, és élvezd a 60%-kal kevesebb betegnapot

Vegyél be vitaminokat, és élvezd a 60%-kal kevesebb betegnapot

Írta: Steven Born

2020 nyarán egy figyelemre méltó tanulmány jelent meg a Nutrients folyóiratban [1], és a mai napig ez az egyik legfontosabb tanulmány, amelyet sok év óta láttam, különösen a napi vitaminok, ásványi anyagok és kiegészítők tekintetében. Valójában, mivel az eredmények nem voltak egyszerűek, megkértem Briant, hogy tekintse át a kutatást, hátha valamiért félreolvastam/félreértelmeztem az írást.

Kiderült, hogy ő pontosan úgy értette az eredményeket, mint én. Íme, mit talált ez a bizonyos tanulmány:

 • A placebót szedő vizsgálati résztvevőkkel összehasonlítva a multivitamin/ásványianyag-kiegészítőt szedőknél 60%-kal csökkent a betegnapok száma!
 • Ugyanazok a résztvevők, akik végül megbetegedtek, kevesebb és enyhébb betegséggel kapcsolatos tünetekről számoltak be, mint a nem vitamin/ásványi anyagokat szedők csoportja!

3+ év elteltével ezek az eredmények továbbra is lenyűgözőek. Ez valóban az egyik legcsodálatosabb kutatás, amivel találkoztam!

Az erős immunrendszer fenntartásának mindig kiemelt figyelmet kell élveznie mindennapi életünkben, és az elmúlt néhány év egészségügyi kihívásai és stresszei valóban rávilágítottak arra, hogy ez a fókusz mennyire fontos. Ha ehhez hozzáadjuk a szezonális változásokat – rövidebb nappalok/kevesebb napsütés, ami kevesebb D-vitamint, hidegebb hőmérsékletet és nedvesebb körülményeket jelent az ország nagy részén –, az immunrendszer gondozását egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Noha sok mindent tehetünk az erős immunrendszerért – a megfelelő alvás és a stressz csökkentése csak néhány dolog –, az első lépés mindig a tápanyagdús, teljes értékű élelmiszerek által dominált étrend fogyasztása. Azonban bármennyire is fontos az egészséges táplálkozás, ez önmagában nem lesz elég. Ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt érd el edzéseiden és versenyeiden – és ami még fontosabb, hogy optimális legyen az egészséged – amint a tanulmány eredményei is mutatják, nagyon is jelenthet kevesebb betegnapot. Így tehát kijelenthetjük, hogy ezek alapján a napi vitamin pótlás szükségszerű, nem pedig lehetőség.

Kiemelt tanulmány

 1. Egészséges, 55 és 75 év közötti résztvevőket vontak be.
 2. 12 héten keresztül az egyik csoport napi multivitamin/ásványianyag-kiegészítőt, míg a másik inaktív placebót kapott.
 3. Ezen időszak előtt és után a kutatók megmérték a résztvevők vér vitamin/ásványi anyag állapotát és az immunfunkció különböző markereit.
 4. A vizsgálat végén a kutatók megjegyezték, hogy a multivitamin/ásványianyag-kiegészítőt szedő résztvevők átlagosan 2,29 betegnapot éltek át, míg a placebo csoport átlagosan 6,43 napot szenvedett el.
 5. Azt is megjegyezték, hogy a multivitamin/ásványianyag-kiegészítő csoport kevesebb betegségtünetet tapasztalt, mint a placebo csoport, és ezek a tünetek észrevehetően enyhébbek voltak.

A közzétett jelentésben a kutatók figyelemre méltó megjegyzést tettek:

"Mivel több tápanyag támogatja az immunrendszer működését, az idősebb felnőttek számára előnyös lehet a multivitamin- és ásványianyag-kiegészítők (MVM) használata." [2]

„Általában biztonságosnak és vény nélkül hozzáférhetőnek tartott étrend-kiegészítőket alkalmaztak a klinikai vizsgálatok során, kevés jelentős mellékhatással.” [3]

„Bár léteznek egymásnak ellentmondó bizonyítékok arra, hogy az immunitáshoz kapcsolódó mikrotápanyagok kombinációjával történő étrend-kiegészítés támogatja az immunrendszer működését, és csökkenti a fertőzés kockázatát vagy súlyosságát. [3]

„Valójában ezekkel a vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő célzott táplálék kiegészítés további védelmet nyújthat az Egyesült Államokban ajánlott étrendi bevitelnél (RDA) magasabb dózisok esetén. [4]

A megoldás: egészséges táplálkozás + Premium Insurance Caps

Soha nem tértünk el attól az álláspontunktól, hogy a lehető legegészségesebb étrend fogyasztása a legfontosabb. Csatakiáltásunk mindig is az volt, hogy „mindig számít az elfogyasztott kalóriák minősége”.

Ez azt jelenti, hogy:

 • Egyél teljes kiőrlésű gabonát és helyben termesztett bio gyümölcsöt és zöldséget, amennyire csak lehetséges.
 • Kerüld a feldolgozott olajokat.
 • Mindig kerüld a feldolgozott élelmiszereket/rosszételeket.
 • Fogyassz alacsony nátriumtartalmú, egyszerű cukrokat  (glükóz, szacharóz, fruktóz stb.) minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmazó ételeket, és ne használj mesterséges édesítőszert, színezéket, ízesítőt vagy tartósítószert.

Mégis, bármennyire is életbevágóan fontos a legegészségesebb étrend fogyasztása – elsősorban a szinte számtalan egészségre jótékony fitokemikáliához, amelyek csak a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg –, a kutatások azt mutatják, hogy az élelmiszer önmagában nem biztosítja az összes mikrotápanyagot, amelyre szükségünk van a hiány megelőzéséhez, nemhogy az optimális mennyiség eléréséhez. Ki kell egészítenünk az étrendünket vitamin szedéssel!

Kortól, aktivitási szinttől és étkezési szokástól függetlenül minden embernek nagy haszna lesz a Prémium Insurance Caps napi használatából. Erőteljes multivitamin- és ásványianyag-kiegészítőnk az optimális napi beviteli mennyiségeket (nem a minimális ajánlott napi bevitel vagy napi érték) tartalmazza a jól felszívódó vitaminokból, ásványi anyagokból és kulcsfontosságú segédtápanyagokból. A Premium Insurance Caps kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy pótolja a modern étrend által hagyott hiányosságokat. Napi pár adag, kettő vagy több kapszula biztos módja annak, hogy meglegyen az egészséged idén télen és egész évben!

Referenciák:

[1] https://www.mdpi.com/2072-6643/12/8/2447/htm
[2] Maggini, S.; Pierre, A.; Calder, P.C. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients 2018, 10, 1531.
[3] Gombart, A.F.; Pierre, A.; Maggini, S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients 2020, 12, 236.
[4] Calder, P.C.; Carr, A.C.; Gombart, A.F.; Eggersdorfer, M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients 2020, 12, 1181.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés