Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A világon eddig 15 ember volt képes rá

A világon eddig 15 ember volt képes rá

John Kelly a legutóbbi, aki teljesítette az átlagember számára felfoghatatlan kihívást, a Barkley Maratont.

Az amerikai John Kelly nem mondható átlagos terepfutónak. Olyan kihívásokat keres, melyek mások számára teljesíthetetlennek tűnhetnek. A majdnem 100%-os sikertelenségi mutatóval rendelkező versenyen 2017-ben egyedül ő teljesítette a távot, ezzel a verseny történetében ő a tizenötödik, akinek ez sikerült. De ki is ő valójában? Ismerd meg pár érdekes adaton keresztül:

 1. John Kelly számára a Barkley Maraton azért különleges, mert szoros kötődés fűzi a helyszínt adó Frozen Head State Nemzeti Parkhoz. Az itt található Kelley-hegyet a családjáról nevezték el, akik 200 éve telepedtek le itt. John közvetlenül a pályát adó erdő közelében nőtt fel.
 2. 2013 előtt még soha nem versenyzett 10 km-nél nagyobb távon.
 3. Ezelőtt összesen kétszer: 2015-ben és 2016-ban is megpróbálta teljesíteni a távot.
 4. A Hammer Nutrition versenyzője a célba érkezéskor a cég nevét viselő ruházaton kívül műanyag palackot és egy narancssárga sapkát is viselt, melyeket a pályán szedett össze, azért, hogy így is melegen tartsa magát.
 5. Van egy róla elnevezett pont a távon. 2016-ban, mikor a negyedik kör után ráfordult az utolsóra, letért egy kissé az útról és egyszerűen elaludt. Az alapító, Gary Cantrell ezt a pontot onnantól andbdquo;Felső Kelly Táborandrdquo;-nak hívja.
 6. 3 gyermek (egy ikerpár és egy idősebb fiú) büszke édesapja
 7. Kelly egy startup vállalatnál dolgozik adattudósként (data scientist) Washingtonban.
 8. Nemcsak terep- és ultratávú versenyeken vesz részt, hanem triatlonokon is indul.
 9. Bár már gyermekként elkezdett futni, 10 év kimaradt sportkarrierjéből az egyetem miatt. Ezalatt mindössze a hólapátolásra és laza baseballra korlátozódott a testmozgása.
 10. Ezt kihagyást 2013-ban törte meg, mikor a Marine Cops Marathon 20 mérföldes távját teljesítette.
 11. Egy érdekes világrekord is fűződik a nevéhez: ő teljesítette a leggyorsabban a maratoni távot egy videójáték (Zelda legendája) szereplőjének beöltözve...
 12. ... a Boston Marathonon 2016-ban, mindössze pár nappal a Barkley előtt.
 13. A 2017-es versenyszezon nem ért még véget számára: szeretne a Hawaii-n megrendezésre kerülő Ironman Világbajnokságon is bizonyítani.
 14. Kelly a 2017-ben 1600 kilométert futott felkészülésként a Barkley rajtjáig.


161 km jelöletlen táv, 16 000 m szintkülönbség, 60 óra időlimit. Ez a Barkley Maraton, egy legendás, emberfeletti teljesítményt igénylő terepfutóverseny.

Az alapító, Gary andbdquo;Lazarus Lakeandrdquo; Cantrell fejéből akkor pattant ki a brutális terepverseny ötlete, mikor értesült James Earl Ray szökéséről. Ifjabb Martin Luther King merénylője 55 órán keresztül menekeült 13 kilométert megtéve a kietlen erdőben.andbdquo;Én akár 100 mérföldet is tudnék menni ennyi idő alatt.andrdquo;andndash; kommentálta a történtet Cantrell. Így született meg a legendás verseny, melyet egykori futótársáról és szomszédjáról, Barry Barkley-ről nevezett el.

Még a terepfutók körében is rejtélyes versenyen évről évre 35 futó nevezhet ajánlások útján, titkos procedúrán keresztül. A mindössze 1,6 dolláros nevezési díjon felül egy rendszámtáblát is magukkal kell hozni a rajthoz állóknak. Egy magyar rendszámtábla is leadásra került, amely talán a 2012-ben célba érkező John Fegyveresitől is származhat. Akik már indultak előzőleg a versenyen egy pár zoknit vagy fehér pólót kell vinniük a nevezési díjon felül. Aki már egyszer célba ért és újra elindul, annak egy doboz cigaretta a belépő.

Az elképesztően kemény versenyt egyben mérhetetlen lazaság is jellemzi. A jelképes nevezési díj mellett a futam úgy rajtol, hogy Cantrell meggyújtja a cigarettáját.

A versenyzőknek mobiltelefon és GPS nélkül kell boldogulniuk a kietlen erdőben úgy, hogy a térképen szereplő útvonal nem kitaposott utat jelez, csupán egy vonal az erdőben. A táv 5 20-20 mérföldes körből áll, egyenként 12 órás szintidővel. A 16 000 m szintkülönbséget magába foglaló versenyt 60 óra alatt kell teljesíteni. A pontos útvonalat, mely minden évben változik mindössze 6 órával a rajt előtt tudják meg a résztvevők. A pálya 10 pontján könyvek vannak elhelyezve, melyekből mindenkinek a rajtszámának megfelelő oldalt kell kitépnie, bizonyítva, hogy nem történt csalás.

Nem sok ehhez hasonló kihívást jelentő verseny létezik a világon. Talán az extrém hőségben megrendezett Badwater135 az, amihez hasonló kitartás és tűrőképesség kell. Az amerikai Pete Kostelnick két alkalommal is elsőként ért célba ezen a megmérettetésen, ahol akár 54C-ot is elérheti a hőmérséklet. Ezen kívül világrekordot állított fel, mikor keresztben átfutotta Amerikát 42 nap, 6 óra és 30 perc alatt.

És hogy mi a közös ebben a két kiváló sportolóban? Mindketten a Hammer Nutrition minőségi üzemanyagait használják az elképesztő szélsőségek közepette, hiszen ők is tudják, hogy az extrém terheléskor minden apró részletre oda kell figyelni. Te se bízd a véletlenre!

HammerOn!

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés