Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Ha már túl vagy rajta…

Ha már túl vagy rajta…

Sok szó esett már arról, hogyan készülj fel, mikre kell odafigyelni az első triatlonversenyeden, de legalább olyan fontos foglalkozni a verseny utáni analízissel, hogy tanulhass a hibákból, változtass a felkészülésen, edzésmódszereken, ha még nem késő.


Egy ilyen analízist célszerű minél hamarabb elvégezni, amíg még elevenen él benned a verseny szinte minden pillanata. Ideális esetben minden jól ment, nem voltak mélypontok, nem csökkent a teljesítmény, de még a profik is hibáznak, és ez nem szégyen.
Tanulj a hibáidból!

Averseny reggelén fáradt voltam

Ennek több oka is lehet. Kézenfekvő az alvás minőségében keresni a probléma forrását. Legjobb már pár nappal a verseny előtt megérkezni a helyszínre, és lehetőleg nem változtatni a jól megszokott alvási szokásokon. Mérlegelni kell, hogy megéri e aznap hajnalban felkelni, így az otthoni ágyadban aludni, vagy kivenni egy szobát a versenyhez közel.
Másik ok a rossz formaidőzítés: legközelebb pár nappal korábban kezd meg a formaidőzítést, így több időt hagyva a szervezetnek a regenerálódásra. Kísérletezd ki, hogy mely távon hány napra van szükséged.

Úgyérzem, nem fejlődtem

A több edzés csak akkor hozza meg a gyümölcsét, ha figyelmet fordítasz a regenerációra is. Az edzés stressz, a pihenés építi be az elvégzett munkát. Ha egyéb elfoglaltságaid miatt nem jut több idő a pihenésre, akkor érdemes végig gondolni, hogy van-e értelme az ironmant erőltetni, lehet a 70,3 is elég lenne.

Azúszás nagyon lefárasztott

Ennek több oka is lehet. Vagy edzésmetódusbeli a probléma, vagy túl erősen bekezdtél a versenyen. Ha fáradtan jöttél ki a vízből, és a tempód csökkent folyamatosan az úszás alatt, akkor kicsit változtatni kell a felkészülésen. Edzéseken gyorsulóra úszd a résztávokat, és érdemes növelni a résztávok hosszát is. A túl erős kezdés andndash; mert elragadott a verseny lendülete andndash; hatására elsavasodsz, és hamar oxigénadósságba kerülsz, amiből az úszás végégig nem is nagyon tudsz majd kijönni. Nyugalom, ez még csak az úszás!

Averseny vége felé folyamatosan lassultam

Jellemzően állóképességi hiányosság, ami sokszor azért van, mert bár idő van edzeni, mégis a sportoló a nem megfelelő zónákban végzi el az edzéseket. Ha a zsíranyagcsere nincs megfelelően kiépítve, akkor szinte képtelenség szénhidrátból végigmenni egy 70,3-on vagy ironmanen. Másik ok a helytelen tempóválasztás. Legközelebb vegyél vissza a kerékpáron, túl erős volt a tempó.

Nembírtam a meleget

Ez egy igen összetett probléma, de fontos megemlíteni a hőmérséklethez való alkalmazkodást. Néha bizony edzeni kell a melegben is, nem mindig a reggeli hűvös órákban. Mondanom sem kell, a teljesen feltöltött vízraktárak életbe vágóak.

Folyamatosangörcsökkel küszködtem

A megoldás nem egyszerű. Alapvető a megfelelő folyadékbevitel, és a jó fordulatválasztás a kerékpáron. Sokszor elég banális oka van a kevés folyadékbevitelnek: nem akarják a WC-n tölteni a versenyidőt. 70,3-on még csak-csak megérthető, de az ironmanen ez dehidratáltsághoz vezet, ami egyenes út a görcsök felé. A táplálkozási tervet alaposan kell elkészíteni, amiben szerepelniük kell ásványi anyagoknak is, mint például a Hammer Endurolyte. A kerékpáron történő frissítés becsapós lehet. A menetszél miatt viszonylag rendben van a hűtésünk, és kevésbé kívánjuk a folyadékot is. Adott időközönként kortyolgatnod kell a kulacsból. A hátszeles szakaszok pont ellenkezőleg hatnak, szinte megszűnik a hűtés, locsolnod kell magad vízzel.

4andndash;5óra után lelassultam

Szintén számos oka lehet. Gyakori az elégtelen szénhidrátbevitel, nincs utánpótlás. Hogy kinek hány gramm szénhidrát kell óránként, az szinte egy külön cikket érdemel, de felhívnám a figyelmet egy dologra: a frissítőpontokon kihelyezett izotóniás italok gyakran az előírtnak a többszörösére vannak hígítva, így abban a tudatban mész tovább, hogy vettél magadhoz elég energiát. Próbáld megoldani saját frissítéssel!

Kerékpáronnem bírtam az aerodinamikus pozíciót

Ezt bizony gyakorolni kell. A verseny előtt már 3andndash;4 héttel elő kell venni az időfutamgépet, és egyre hosszabb ideig edzeni vele. Másik probléma lehet a törzsizomzat gyengesége. Már az alapozó időszakban be kell iktatnod heti legalább egy törzsizomzat-erősítő edzést. Kevesen tudják, hogy a hátfájdalmat okozhatja a vizelet visszatartása is.

Afutás megkezdésekor sokáig nehezek voltak a lábaim

Erre van megoldás, kombinált edzés. Iktass be heti egy ilyen edzést, ahol egyrészt a gyors depózást is gyakorolhatod, másrészt szoktatod magad a két sportág közötti váltáshoz. Másik oka lehet a túl alacsony pedálfordulat a kerékpáros-szekció vége felé, és emiatt a túl nagy izommunka, mivel nem annyira fordulatból oldottad meg a haladást. A futás előtt 10andndash;15 perccel már váltogass vissza, és kezdj el pörgetni, hogy egyrészt felfrissüljenek a lábaid, másrészt felvedd a futás ritmusát. Nem árt pár percnyi 100 feletti fordulatot beiktatni.

Lelassultama futáson

Gyakran a kerékpáron elkövetett hibák következménye. Túl magas tempó a bringán, túl intenzív haladás, de leginkább a kerékpáros-állóképesség hiánya. Itt az alap-állóképességre gondolok, vagyis aerob anyagcsere-folyamatok alatti haladás, aerob utazósebesség. Mire a futáshoz érsz, már számos egyéb oka is lehet mindennek, de a túl intenzív kerékpár a leggyakoribb.

Ez a felsorolás igen hosszúra nyúlhatna, ezek voltak a legalapvetőbbek. Hibának rónám fel azt is, ha nem foglalkozik a sportoló az edzésadatokkal, mondván: megy ez nekem érzésre is! Ha már ilyen komoly eszközöket használunk, és ott a sok, igen hasznos online felület, szánjunk rá egy kis időt, vagy kérjük ki más véleményét, aki már jártas ilyesmiben!

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés