Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Bújtatott kutatások a cukorral kapcsolatban

Bújtatott kutatások a cukorral kapcsolatban

Több mint 50 évvel ezelőtt a Sugar Research Foundation (SRF) finanszírozta a 259-es projektet, ami egy olyan tanulmány, amely a bélbaktériumok, a szív- és érrendszer egészségére gyakorolt ​​hatásokat vizsgálta és hasonlította össze. Ebben a kutatásban a kísérleti patkányok keményítőt tartalmazó étrendet vagy szacharózt (asztali cukrot) fogyasztottak. Már a korai eredmények is kimutatták, hogy a szacharóz olyan mértékben megváltoztatta a cukorral táplált patkányok mikrobiotáját, hogy azok trigliceridszintje megemelkedett. 

A trigliceridek elsődleges felelősei az eltömődött artériáknak, amelyek szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek. A keményítőt tartalmazó étrendet fogyasztó patkányoknál a triglicerid szint nem emelkedett. 

A vizsgálat korai szakaszának másik negatív eredménye azt mutatta, hogy a keményítő diétához képest a magas cukortartalmú étrend fokozta egy enzim, a béta-glükuronidáz aktivitását, amely összefüggésben áll a hólyagrák kialakulásával. Ezek az eredmények jelentősen eltértek az SRF által várt eredményektől.


A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatói rengeteg dokumentumot fedeztek fel a 259-es projekttel kapcsolatban – amelyek mindegyike negatívan tükrözte a cukoripar érdekeit. Kiderült, hogy a 259-es projektet megszakították, a finanszírozása megszűnt, és az eredményeket soha nem tették közzé. A projekt leállításával a cukor ártalmára vonatkozó bizonyítékok felfedése nélkül az SRF (amely végül a nevét International Sugar Research Foundation-re vagy ISRF-re változtatta) lényegében elfedte a cukor szív- és érrendszeri betegségekben játszott szerepét.  [1]

A PLOS Biology folyóiratban megjelent cikkben a vezető szerzők, Drs. Cristin E. Kearns és Stanton A. Glantz, az UCSF munkatársai kijelentették:

A 259-es projekt kimutatta, hogy a szacharóz a vizelet béta-glükuronidáz stimulálásával szerepet játszhat a hólyagrák kialakulásában. A béta-glükuronidáz egy enzim, és az 1960-as években ismert volt, hogy a vizelet magas szintje a hólyagrákhoz kapcsolódik.

Az 1950-es és 1960-as években bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy a cukorfogyasztás és a szívbetegség összefüggésbe hozható, de a cukoripar érdekelt volt abban, hogy kétségbe vonja ezt a bizonyítékot.  A 259-es projektben ezt akarták megmutatni.

És ami még rosszabb, Kearns és Glantz orvosok feltárták, hogy az SRF "szponzorálta" (azaz fizette) a harvardi tudósok kutatását, hogy oszlassák el a cukor szívbetegségekben betöltött lehetséges szerepével kapcsolatos aggodalmakat, és a cukrot igyekezzenek kevésbé  egészségtelennek feltüntetni.  Ehelyett azt állították, hogy a zsír az étrendünkben az igazi hibás. 

John Hickson, a cukoripar fő vezetője indítványozta a cukorral kapcsolatos közvélemény megváltoztatását 1967-ben, a New England Journal of Medicine-ben megjelent „kutatás” közzétételével és a jogszabályok befolyásolásával.

Meglepő módon a Harvard egyik kutatója, a most elhunyt Dr. Frederick J. Stare megerősítette azt az elképzelést, hogy a cukor ártalmatlan anyag, és olyan ajánlásokat hirdetett [2], mint például:

  • A cukor "egy gyors energiát nyújtó étel... tegyél egy teáskanálnyit [a] kávéba vagy teába naponta háromszor vagy négyszer."
  • A Coca-Cola „az étkezések közötti  egészséges snack”.
  • "Minden amerikainak meg kell innia egy csésze kukoricaolajat naponta."
  • "Edd meg az élelmiszer-adalékokat. Jót tesznek neked."
  • "ugyanannyi élelmiszer-értéket nyerünk a finomított élelmiszerekből, amelyeket adalékokkal dúsítottak, mint a természetes élelmiszerekből, sőt, néha többet is."

A közzétett NEJM-kutatással kapcsolatban Dr. Glantz kijelentette:

Ez egy zseniális dolog a cukoriparban; a cikkek áttekinthetőek, különösen, ha egy neves folyóiratban teszik közzé azokat, így általános tudományos vitát generálnak.

Majd nyersen hozzátette:

A kutatás ezen manipulálása hasonló ahhoz, ami a dohányiparban is történt. Megkérdőjelezi a cukoripar által finanszírozott tanulmányokat, mint a közpolitikai döntéshozatal megbízható információforrását. Ez az eset jól szemlélteti, hogy a dohányiparhoz hasonlóan a cukoripar is régóta elnyomja a gazdasági érdekeket nem támogató tudományos eredményeket.

Ma már tudjuk, hogy semmi sem jelent meg. Még mindig azon tűnődünk, mi történt volna, ha ez a tanulmány másképp hangzik el. 

Tanulmányunk hozzájárul a tudomány iparági manipulációit dokumentáló irodalom szélesebb köréhez. Az ISRF előzetes eredmények értelmezése alapján a 259. projekt finanszírozásának meghosszabbítása a cukoripar kereskedelmi érdekei szempontjából kedvezőtlen lett volna. A tanulmány több mint 50 évvel későbbi megjelenésének jelentősége az a szkepticizmus, amelyhez ragaszkodni kell az ipar által finanszírozott tanulmányok vizsgálatakor, miközben a tudományos közösség továbbra is megcáfolja a vállalati elképzeléseket arról, hogy mi számít egészséges táplálkozási szokásoknak.

A könyörtelen népszerűsítéssel, miszerint nem a cukor okozta az egészségügyi problémákat, el kell töprengeni, hány ember halt meg szükségtelenül cukorbetegségben.

Természetesen nem hibáztathatjuk Dr. Stare-t a túlzott cukorfogyasztás miatti összes halálesetért. A statisztikák azonban megdöbbentőek és nyugtalanítóak: még 2006-ban is hozzávetőleg 3,2 millióra becsülték évente a szívkoszorúér-betegség, a cukorbetegség és a stroke miatti halálozást, amelyet kifejezetten az emelkedett vércukorszint okoz.  [3, 4, 5] Közel 17 évvel később ezek a számok kétségtelenül jelentős mértékben nőttek.

Míg a több évtizedes kutatás kimutatta a cukor egészségre gyakorolt ​​káros hatásait, ismét úgy tűnik, hogy a „nagy cukor” manipulálta a tudományt – méghozzá eltemette projektjük eredményeit. Ha a cukor ártatlan, miért semmisítené meg a cukoripar a bizonyítékokat, vagy fizetne a tudósoknak egy olyan kutatási tanulmány elkészítéséért, amelynek egyetlen célja az volt, hogy elhárítsa a felelősséget a cukorról?

A 259-es projekt valóban felfedte a cukoripar képmutatását, Dr. Kearns szerint az előzetes eredmények megerősítése és közzététele esetén a cukor rákkeltő élelmiszerként való alaposabb vizsgálata lett volna az eredménye. Érdekes módon az 1960 második felében végzett kutatások mesterséges édesítőszereket tanulmányoztak, hogy meghatározzák, előfordulnak-e hasonló rákot okozó hatások.  Amikor kiderült, hogy a mesterséges édesítőszer, a ciklamát növeli a hólyagrák kockázatát patkányoknál, hamarosan betiltották. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a cukor nagy sikert aratott, annak ellenére, hogy a hólyagrák kockázatára vonatkozó eredményei hasonlóak voltak a mesterséges édesítőszerekéhez.

Sajnos a cukoripar megtévesztő gyakorlatai és befolyásai továbbra is fennállnak. Például 2015-ben megjelent egy tanulmány a PLoS Medicine-ben [6], amely feltárta, hogyan hatott a cukoripar a Nemzeti Fogászati ​​Kutatóintézetre (NIDR). 1971-ben a NIDR elindított egy programot National Caries Program (NCP) néven, amelynek célja a fogszuvasodás egy évtizeden belüli felszámolására irányuló beavatkozások azonosítása.

Mint kiderült, a program indításakor meghatározott prioritások közül kimaradtak a cukoripari érdekeket sértő kutatások. Ahelyett, hogy feltárták volna a kevesebb cukorfogyasztás előnyeit, a hangsúly más költségesebb és kevésbé valószínű lehetőségekre helyeződött át, beleértve a fogszuvasodás elleni védőoltást.

Következtetéseikben a szerzők ezt írták:

Az NCP egy elszalasztott lehetőség volt a cukorfogyasztás korlátozásának tudományos megértésére és a fogszuvasodás megelőzésére. Kulcsfontosságú tényező volt a kutatási menetrendek összehangolása a NIDR és a cukoripar között. Ez a történelmi példa azt szemlélteti, hogy az iparág hogyan védi meg magát a potenciálisan káros kutatásoktól.

Referencia: 
[1] https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2003460
[2] https://www.seleneriverpress.com/historical/open-letters-concerning-dr-frederick-j-stare-modern-nutrition-magazine
[3] http://www.abc.net.au/health/thepulse/stories/2006/11/30/1800833.htm
[4] http://www.cbc.ca/news/technology/high-blood-sugar-adds-to-heart-disease-death-toll-1.58906
[5] Danaei G, Lawes CM, Vander Hoorn S, et al. Global and regional mortality from ischaemic heart disease and stroke attributable to higher-than-optimum blood glucose concentration: comparative risk assessment. Lancet. 2006;368(9548):1651-9.
[6] Kearns CE, Glantz SA, Schmidt LA. Sugar industry influence on the scientific agenda of the National Institute of Dental Research’s 1971 National Caries Program: a historical analysis of internal documents. PLoS Med. 2015;12(3):e1001798.
[7] Nestle M. Food Industry Funding of Nutrition Research: The Relevance of History for Current Debates. JAMA Intern Med. 2016;176(11):1685-6.
[8] https://www.heart.org/en/news/2019/01/31/cardiovascular-diseases-affect-nearly-half-of-american-adults-statistics-show

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés