Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Télen is a szabadban

A szabadtéri sportot űzők közül sokan bezárva érzik magukat télen, mert úgy érzik, a hideg, sokszor saras, latyakos, csúszós időben nem tudnak szabadtéren futni vagy kerékpározni. Ilyenkor alternatívaként a kiegészítő sportok vagy a görgőzés merül fel, pedig megfelelő öltözékben télen is lehet szabadtéri sportokat űzni. A kulcsszó a rétegezés. Nem mindegy azonban, hogyan, milyen anyagból készült ruhába öltözik fel az ember és az sem, ezekből mennyit vesz magára.

A kevesebb néha több

Mindenkinek van legalább egy fázós ismerőse, aki már az első hidegebb napon a legvastagabb pulóverére a téli kabátját veszi fel. Persze, mindenkinek más a hőérzete és lehet, neki ez a módszer válik be, sportoláshoz, mozgáshoz azonban nem a legideálisabb, ha száz réteg ruhában, kötözött sonkaként indulunk el otthonról, hisz épp azt veszítjük el – de legalábbis korlátozzuk jelentősen – amit tulajdonképpen elérni szeretnénk: a mozgás szabadságát.

Ahhoz, hogy kötetlenül mozoghassunk egy-egy téli futás, kerékpározás vagy akár síelés során, tapasztalataink szerint felülre általában elég három réteg ruha:

(Forrás)

-        alapréteg (A): a közvetlenül a testünkre felvett, lehetőleg hosszú ujjú és technikai anyagból vagy merinói gyapjúból készült aláöltözet, amelynek célja a szellőzés és a nedvesség elvezetése.

-        középréteg (B): kicsit vastagabb, technikai vagy polár anyagú felső, amely melegen tart és kivezeti az izzadságot.

-        felső réteg (C): kabát vagy mellény, amely membrános anyaga révén véd a széltől és a csapadéktól, mégis megfelelő szellőzést nyújt.

Alulra a téli futó- vagy kerékpáros nadrágok általában elég védelmet nyújtanak, síeléshez is maximum egy vékony alsó aláöltöző szükséges a sínadrág alá, ha nagyon hideg vagy szeles az idő.

 

Tudtad? A technikai anyagok olyan speciális poliészterből és/vagy poliamidból készült szövetek, amelyek a mozgás közben keletkező izzadtságot elvezetik a textilen, ezzel gyorsítják a ruházat és a test száradását.

 

Télen a pamutruha azért rossz választás, mert magába szívja a nedvességet és az a lassú párolgás során hőt von el a szervezetünktől, emiatt pedig fázni fogunk.

Óvjuk ízületeinket is!

A hidegben történő mozgás különösen igénybe veszi izmainkat és ízületeinket, így nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos ezek védelme. Ahhoz, hogy elkerüljük a sérüléseket és a gyulladások kialakulását, téli sportolás előtt és után kiemelt jelentőségű az alapos bemelegítés, illetve a mozgást követő nyújtás, illetve a megfelelő regeneráció.

Szervezetünk természetes védekezését a megfelelő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mellett segíthetjük különböző ízületvédő, illetve természetes gyulladáscsökkentő hatású táplálékkiegészítők fogyasztásával is – nem csak a téli szezonban.

Ne feledjük a kiegészítőket sem!

Hőérzetünket jelentősen befolyásolhatják végtagjaink, így mindenképp javasolt a megfelelő kesztyűk, (cső)sálak, maszkok és sapkák használata (Bringázáshoz csakis a sisak alatt!), illetve ne feledkezzünk meg a vastagabb, hosszabb téli zoknikról sem.

Funkciójuk a ruházathoz hasonlóan kettős: szellőzés és védelem a szél és a hideg ellen. Számtalan termék közül válogathatunk az üzletekben, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző színű, vastagságú és árú terméket.

Susanne Jutzeler, Schweiz, képét a Pixabay -ről töltöttük le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés