HEED – TÖBB MINT 2 ÉVTIZED ÉS MÉG MINDIG ERŐS!
MÉG MINDIG A LEGJOBB SPORTITAL, PONT.
STEVE BORN TOLLÁBÓL
Hihetetlen belegondolni, hogy több mint 20 évvel ezelőtt Brian közölte velünk, akik bármilyen módon részt vettünk a termékfejlesztésben, hogy itt az ideje elkészíteni a lehető legjobb sportitalt, válaszként a mind gyakoribb kiáltásokra:
„Valaki végre készítene egy italkeveréket, ami nem van tele cukorral és mesterséges összetevőkkel, és nem olyan émelyítően szirupos ízű?”
Ambiciózus cél volt, de nagyon is bíztunk benne, hogy elérhetjük. Miután több ízvariánst teszteltünk, mint amennyire szívesen emlékezünk vissza, eltaláltuk. Úgy értem, ELTALÁLTUK. Az ízprofil pontosan olyan lett, amilyet akartunk: visszafogott és frissítő, és nincs az a kellemetlen „ragacsos cukorbevonat a számban” utóíz. Emellett:
-
Rengeteg kalória adagonként (110)
-
Teljes spektrumú elektrolitprofil (nem csak só, ami más italokban túlzott mennyiségben megtalálható)
-
Fogzománcot károsító citromsav nélkül
-
Olyan jótékony kiegészítő tápanyagokkal, mint a króm és az L-karnozin (amelyekről a legtöbb sportitalgyártó valószínűleg még csak nem is hallott – és valószínűleg még ma sem)
-
Nincs mesterséges édesítőszer (csak egy csipetnyi egészséges: sztívia, xilit, monk fruit kivonat), és nincs mesterséges színezék, aroma vagy tartósítószer
Ami nem meglepő: azóta sem született olyan sportital, amely felérne a HEED makulátlan összetevőlistájával és verhetetlen hatékonyságával. Ez azért van, mert a legtöbb sportitalgyártó továbbra is az előbb említett „szemetet” használja (pl. finomított cukrot), amit a HEED soha nem tartalmazott. Még rosszabb, hogy sok cég olyan elavult és irreleváns kutatások áldozata lett, amelyek azt sugallják, hogy a szénhidráttartalom brutális mértékű növelése (amely gyakran fruktóz hozzáadásával jár – lásd: Fruktóz – a legrosszabbak legrosszabbika) és a nátrium extrém szintre emelése (egy termék adagonként elképesztő 900 mg nátriumot tartalmaz!) valahogy „csúcstechnológiás” italt eredményez.
Csúcstechnológia? Ez körülbelül olyan messze áll az igazságtól, amennyire csak lehet.
És bár a HEED formulája nagyrészt változatlan maradt, egy kicsit mégis „szintet léptünk” ezen az amúgy is kiváló italkeveréken. Ahogy Brian mindig is mondta:
„Az én szabályom egyszerű: ha lehetőség van rá, hogy javítsak egy terméken, meg is teszem – és most is így tettem.”
A legfontosabb változtatás az volt, hogy a kukoricából származó maltodextrint maniókagyökérből/szágópálmából származó maltodextrinre cseréltük. Ez az új komplex szénhidrátforrás hat teljesítményfokozó előnyt kínál, amelyeket a keretes rész részletesen ismertet.
A második lépésként enyhén növeltük a nátriumtartalmat – természetesen nem a nevetséges szintre (900 mg adagonként? Komolyan?), hanem 150 mg-ra adagonként, ami még hatékonyabban szolgálja a sportolókat, különösen a HEED kiválóan kiegyensúlyozott elektrolitásvány-anyag profiljával együtt. A legjobb rész? Nem egyszerűen több sót adtunk hozzá – az lett volna az egyszerű út. Nem, mi nátrium-foszfátot adtunk hozzá pontos mennyiségben – egy olyan vegyületet, amely verhetetlen a túlzott savasság (ami azt az égő érzést okozza, amit mindannyian utálunk) semlegesítésében, miközben segít fenntartani az optimális vér- és izom-pH-t, és így meghosszabbítja az állóképességet.
ÖSSZEFOGLALÁS
Több mint két évtizede a HEED az egészséges és rendkívül hatékony alternatíva a szirupos maszlag helyett, amit sportitalként árulnak. Csak jótékony összetevőket tartalmaz, mentes minden fent említett „szeméttől”, és most két új, jótékony újítással kiegészítve: a HEED, vagyis HEED 2.0, pontosan az, amire szükséged van. És mivel jön a meleg idő, észre fogod venni, hogy a HEED továbbra is kellemesen csúszik le. Frissítő élmény lesz inni – nem frusztráló!
KERETES RÉSZ
Az eredeti HEED® formula kukoricából származó maltodextrint (komplex szénhidrát) használt, ami kiváló volt. Ugyanakkor, bár a kukorica alapú maltodextrin valóban nagyszerű volt, a tápiókából származó maltodextrin még jobb. Amikor csak lehet, a „jobb” az, amire törekszünk a Hammer Nutrition termékeinél!
A TÁPIÓKÁBÓL SZÁRMAZÓ MALTODEXTRIN HAT ELŐNYE
-
A tápióka jóval kevesebb feldolgozást igényel, mint a kukorica.
-
Ellentétben a kukoricával, a tápiókában eredendően nincs GMO-tartalom, így bár minden egyes tétel kukorica alapú maltodextrinünk mindig 0 ppb GMO-tartalommal volt tesztelve, a tápióka használata egyszerűen megspórolja ezt a lépést.
-
A tápióka maltodextrin kevesebb nátriumot és több természetesen előforduló káliumot tartalmaz. Tekintve, hogy szinte mindenki túl sok nátriumot fogyaszt, a több kálium és kevesebb nátrium egyértelmű előny.
-
A tápióka maltodextrin lúgosabb pH-értékű, mint a kukoricából származó változat. Mivel sportolóként edzés közben „savtermelő gépek” vagyunk, a lúgosabb pH-érték kifejezetten kívánatos tulajdonság.
-
A tápióka maltodextrin alacsonyabb Dextrose Equivalent (DE) értékű, mint a kukoricáé, ami kevesebb természetesen előforduló mono- és diszacharidot (rövid láncú cukrot), és sokkal magasabb poliszacharid (komplex szénhidrát) tartalmat jelent – tehát „bonyolultabb” komplex szénhidrátot, amely még tovább biztosít energiát és állóképességet.
-
A tápióka maltodextrin Glikémiás Indexe (GI) megegyezik más maltodextrin formákéval, így megkapod azt a gyors energiát, amire szükséged van.