Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Koleszterin felmérés

Koleszterin felmérés

Írta: Dr. Bayne French, MD DC
  

Annyi előadáson ültem, hogy csoda, hogy nincs aranyerem. Rengeteg dolgot tanultam vagy hallottam az évek során.

Azelőtt nem voltam kész arra, hogy magamba szívjam a bölcsesség összes kis magját. Lehet, hogy elaludtam, az előadó unalmas volt, vagy valami más elvonta a figyelmemet.

Többször találkoztam egy koncepcióval. Kicsit másképp fogalmazva, és más stílusban mondták vagy írták. Ez már megragadt bennem, és további kutatásokhoz vezetett, majd  klinikai vizsgálatoknak vetették alá. Kipróbáltam és megfigyeltem az eredményeket. Ezt hívják Orvosi gyakorlatnak.

A Lipidekről van szó. Egy másik perspektíva: (EN #132) A lipidekkel kapcsolatos gondolatokat Dr. Bernard Roth PHD gépészmérnöki filozófiájába építettem bele.

A szerkesztetlen kéziratomban a The Achievement Habit című könyvben megjelent idézetek ebből a mérnöki írásból dőlt betűvel voltak szedve. A közzététel során a dőlt betűket elhagyták, a tanácsadóm azt mondja, hogy ne foglalkozzam vele. Ez az anyag jó hely lenne arra, hogy újra megismerkedj azzal, hogy mik azok a lipidek és zsírok, és hogyan és miért mérik őket.

Mit tudunk mi csinálni?

A legtöbben ezt a kérdést teszik fel maguknak, amikor a cikkeimet olvassák. Vagy találkoznak velem.

Hiszen arra törekszünk, hogy csak idősebb korban érjen minket a halál, és a végsőkig működőképesek legyünk, de az egészségügyi ellátásban korlátozott idő áll rendelkezésre.

Azon kívül, hogy nem dohányzol, a leghatékonyabb dolog, amit megtehetsz a betegségek elkerülése érdekében, az az anyagcsere-hatékonyság. Emlékezzünk vissza, hogy az anyagcsere a tápanyagok feldolgozásának lépései az élelmiszer emésztése után. Rendkívül bonyolult, és az egyének között elképesztő változékonyságnak van kitéve. Ezt nagyrészt az a genetikai kéz határozza meg, amellyel foglalkoztunk, bőséges lehetőséget biztosítva arra, hogy a környezet (stressz, alvás, táplálék, testmozgás, táplálékkiegészítők stb.) kölcsönhatásba léphessen a genomjával. (Genom: egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva (egyes vírusokban RNS-ben), beleértve a géneket és a nem kódoló szekvenciákat is, az aminosavak kapcsolódási sorrendjét, a fehérjék elsődleges szerkezetét.)

A környezet és a genom kölcsönhatását epigenetikának nevezik.

Az alábbiakban az anyagcserénk néhány útját mutatjuk be, amelyeket ma reggel kávé közben feljegyeztem:

A legtöbb betegség az idő múlásával járó torz anyagcsere következménye. Általában sok év alatt megy ez végbe. Egy feltörekvő koncepció szerint a látszólag nem rokon betegségek, mint az Alzheimer-kór, a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és a rák, mind az anyagcsere-betegségek és a genetikai hajlamok különböző következményei. 

Ezt is vegyük figyelembe:

Az egyéni egészségoptimalizálás nem jelenti azt, hogy a populáció referenciatartományain alapuló adatkészlethez kell csatlakoztatni. Nem mondom, hogy ezek a nagy szakácskönyv-irányelvek nem érdemtelenek. De én úgy tekintek rájuk, mint kiindulópontra.

A globális emberi jólét az egyéni jóléttől függ. Az egyéni jólléthez pedig hozzátartozik az anyagcsere-hatékonyság.

Van egy írásom Mindannyian zebrák vagytok címmel. (EN #135 cikkben, a You’re All Zebras.)

A Zebrák című cikk egy párbeszéd az Aranyborjúról, a koleszterinről és annak szokásos kezeléséről, a sztatin gyógyszer használatáról. Ez felbosszantott néhány nem kritikus gondolkodót, akik ragaszkodnak az egységes üzenethez és élvezik a dogmát. Az egyik olvasó még „álhírnek” is nevezte.

A meggyőzésnek nincs szerepe a felhatalmazásban. A cikk azért készült, hogy segítsen tisztában lenni az anyagcsere-hatékonyság további módjaival és megvizsgálni azokat, jól lehet hivatkozni rá. Számos intézkedési tételt javasoltak, beleértve a triglicerid-HDL arány (tg/HDL) felülvizsgálatát.

Az emberek nagy csoportja túlzottan sok szénhidrátot fogyaszt. De melyik egészségügyi szolgáltatónak van ideje empirikus megfigyelések feldolgozására és étrendi anamnézisre? Az egyes betegek populáció-referenciatartományokba való beillesztése túlságosan kimerítő. 

Következtetés:

Törekedj arra, hogy a tg/HDL arány 3 alatt legyen. Ennek legerősebb mechanizmusai a szokások. Szokássá kell, hogy váljon, hogy a szénhidrátot köretnek tekintsd, ne pedig alapanyagnak; megfelelő fizikai felkészültség; kiegészítés olyan dolgokkal, mint a halolaj; és a cukrot tartalékold a ritka különleges alkalmakra.

Íme egy bekezdés a Lipidekről. Más nézőpont:

Vessünk egy pillantást egy több évtizedes vizsgálatra, amelyet csaknem 40 ezer férfin végeztek. Ők már halottak, de az eredmény lényeges. Dr. Vega és munkatársai (BMJ Journals 2013) 1970 és 2008 között vizsgálták a National Death Indexet. A tg/HDL arányt használták az elemzésben a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás korrelációjára. A 3,5-nél nagyobb arányú férfiaknál sokkal nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás, és 200%-kal nőtt a 2-es típusú cukorbetegség incidenciája. Ez a pont kritikus fontosságú, hogy megértsd… a magas tg/HDL arány beteg anyagcserét jelent. A beteg anyagcsere magas inzulinszinthez, inzulinrezisztenciához, súlygyarapodáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegséghez és korai halálhoz vezet.

A standard koleszterin panel olcsó és széles körben elérhető. Kérj másolatot a szolgáltatótól az eredményekről, majd végezz saját számításokat. A tg/HDL arányt a rendszer nem számítja ki automatikusan, és ha megkérdezel szakembereket erről, akkor azok zavartak vagy dühösek lesznek. Az arány meghatározása olyan információkkal szolgálhat, amelyekkel kritikusan megvizsgálhatod életmódodat, választásaid és dogmáid. És itt kezdődik igazán az értelmes munka.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés