Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Maradj melegen a téli hidegben!

Maradj melegen a téli hidegben!

Írta: Dean Karnanzes
Ultramaratonista és Hammer Nutrition atléta.
Legújabb könyve az A Runner’s High.

 

A nyár közepén átfutottam a Halál-völgyön, és lefutottam egy maratont a Déli-sarkon. Szóval melyiket részesítem előnyben, a meleget vagy a hideget? Személy szerint bármelyik nap elviselem a meleget. A melegben eltávolítod a dolgokat. A hidegben felveszed a dolgokat.

És ha tudjuk, mit és hogyan vegyünk fel, az az egész világot megváltoztatja. Íme néhány gondolat és javaslat ezzel kapcsolatban.

 

Kezdjük a központ kormányzójával.

A fej melegen tartása legyen a hideg elleni védekezés első szintje. Noha vita folyik arról, hogy pontosan mennyi hő veszik el a fejen keresztül, tapasztalatból mondhatom, hogy amikor a fej hideg, a test többi része is az.

Még az olyan könnyű ruhák viselése is, mint a Hammer Running Hat, segíthet leküzdeni a hideget, és megőrzi a kényelemérzetet. A SweatVac Winter Beanie pedig a következő szintű meleget nyújtja, amikor a körülmények nagyon rosszak lesznek.
 

Miután gondoskodtunk a megfelelő szintű fejfedésről, haladjunk enyhén lefelé a nyakig. Mivel a nyaki artériák a bőr felszínéhez közel helyezkednek el a nyakon, a legjobb, ha ezeket is szigeteljük a hidegtől. Nyaksálak ideális szigetelést biztosítanak, és szorosan illeszkednek a nyakhoz szorítás nélkül.
 

Haladjunk lejjebb a testen.

Hogyan lehet a legjobban beburkolni a törzset, amely a test motorterének (azaz a szívnek) ad otthont? Itt több ostobaságnak lehettem tanúja, mint azt elképzelni lehet. Kezdem azzal, hogy a műanyag szemeteszsák nem megfelelő edzés ruházat. Nem tudom megmondani, hány verseny rajtvonalánál voltam, és rengeteg futót láttam, akik műanyag szemeteszsákot viseltek, hogy megvédjék magukat a reggeli hidegtől és ködtől.
 

A környezetvédelmi szempontokat nem is említve a szemeteszsák úgy tűnhet, mintha gátat képezne az időjárási tényezőkkel szemben. Talán ez így is van, de a tested által termelt hőt és nedvességet is bezárja, hatékonyan megakadályozva a természetes hőszabályozási folyamatot. Nem csoda, hogy sok kezdő futó túlmelegszik a verseny elején, amikor egy műanyag szaunát húznak magukra.

Jobb megközelítés, ha nedvességelvezető alapréteget viselsz, például termo alsót és felsőt (A súlyát és a sűrűségét a hőmérséklet és az általános időjárási viszonyok határozzák meg). Mondanom sem kell, hogy a kesztyű is elengedhetetlen része a hideg időjárási készletnek, és manapság rengeteg jó lehetőség közül lehet választani. Az egyik személyes kedvencem a Zensah Smart Running Gloves.
 

Harisnya, zokni és cipő az utolsó szempont, amelyek közül bőven van választék és lehetőség. Egy általános megközelítés, amelyet szem előtt kell tartani a hideg elleni öltözködés során, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a kellően meleg, de nem túlmelegedés között. Legyen ez a vezérelv a rétegrendi döntések meghozatalakor. Ennek nagy része a személyes preferenciákon múlik, ezért próbálj ki különféle kombinációkat, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb megoldást.
 

Végül, de nem utolsó sorban, a hideg alatti üzemanyag pótlás önmagában is egy cikkre érdemes téma (figyeld a jövőbeli Endurance News történeteket!). A következő javaslatom azonban nem hagyhatom ki most sem. 

A Hammer Nutrition Caffe Latte Perpetuem forrón tálalva páratlan élményt nyújt! ;-) Próbáld ki Te is!

 

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés