Hat ok, miért csúcs a tápióka!
Írta: Steve Born
Az eredeti Perpetuem® és Sustained Energy formulákban kukorica eredetű maltodextrint (komplex szénhidrátot) használtak, ami valójában nagyon jó maltodextrin volt. Ami a GMO-problémát illeti, amellyel kapcsolatban számos e-mailt kaptunk, a következő a helyzet:
Mire az alapanyag (kukorica) „késztermékké” válik, alaposan feldolgozták, olyannyira, hogy a kukorica DNS-e lebomlik, és már csak a szénhidrát komponens marad meg, ami természetesen a maltodextrin. A kukorica fehérjekomponense teljesen eltűnt, és vele együtt az összes lektin és allergén.
Az általunk használt gyártó kész maltodextrin termékei egy PCR-nek (polimeráz láncreakciónak) nevezett teszten esnek át, és soha nem mutatnak ki GMO-maradékot, peszticideket vagy gyomirtó szereket – még ppb-ben sem. Ez egy nagyon tiszta késztermék, nemkívánatos anyagok nélkül.
Noha a kukoricából származó maltodextrin határozottan jó volt, ha találunk egy még jobbat
– jelen esetben TÁPIÓKA (manióka gyökér) eredetű maltodextrint –, akkor mindenképpen azt választjuk.
A tápióka-eredetű maltodextrin előnyei:
- A tápióka sokkal kevesebb feldolgozást igényel, mint a kukorica.
- A kukoricával ellentétben a tápióka nem tartalmaz GMO-t, így annak ellenére, hogy a termékeinkben használt kukorica eredetű maltodextrint 0 ppb GMO-ra teszteltük, a tápióka használata megkímél minket ettől a gondtól.
- A tápióka maltodextrin természetesen kisebb mennyiségű nátriumot és nagyobb mennyiségű természetesen előforduló káliumot tartalmaz. Tekintettel arra, hogy a legtöbben túl sok nátriumot fogyasztanak, a több kálium és a kevesebb nátrium határozott előnyt jelent.
- A tápióka maltodextrin pH-ja lúgosabb, mint a kukorica eredetű maltodextrin. Tekintettel arra, hogy mi, sportolók „savtermelő gépek” vagyunk edzés közben, a lúgosabb pH-érték nagyon kívánatos edzés közbeni tulajdonság/előny.
- A tápióka maltodextrinnek alacsonyabb a dextróz egyenértéke, ami alacsonyabb mono- és diszacharid (rövid szénláncú cukor) tartalommal, és sokkal magasabb százalékos poliszacharid (komplex szénhidrát) tartalommal rendelkezik – lényegében egy „összetettebb” komplex szénhidrát – a még tartósabb energia és kitartás érdekében.
- A tápióka maltodextrinnek ugyanaz a glikémiás indexe (GI), mint a maltodextrin más formáinak, így megkapod azt a gyorsan ható energiát, amit keresel.