Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Milyen Hammer termékeket használjunk 3 óránál kevesebb és annál több ideig tartó sportolás esetén?

Milyen Hammer termékeket használjunk 3 óránál kevesebb és annál több ideig tartó sportolás esetén?

Írta: Brian Frank

A Hammer által kínált üzemanyagok sokfélesége, és az, ahogyan mi magyarázzuk el a legjobb felhasználásukat, akaratlanul is sok zavart okozott. Remélhetőleg ez a cikk tisztázza ezt számodra és mindenki más számára is.

1992-ben mutattam be a Sustained Energy-t, ami a hosszú távú állóképességi sportolók számára készült. A 80-as évek végén és a 90-es évek elején az ultra távú események megnövekedtek, és nem voltak olyan termékek, amelyeket hosszú időre terveztek vagy szántak. Az egyetlen elérhető üzemanyag a szokásos cukor, citromsav és só kombináció volt, és ezek nem működtek ultra távokon.

Viszont nem sokkal a Sustained Energy bevezetése után, amely igazi ultraüzemanyagot biztosított a sportolóknak, rájöttem, hogy hiányoznak a szénhidrát-üzemanyagok a magasabb intenzitású, rövidebb időtartamú edzésekhez. Kiderült, hogy a mindennapos termékek sok sportolónál még ezekben a rövidebb időtartamokban sem váltak be. Ez vezetett ahhoz, hogy kidolgozzam a Hammer Gél-t, majd a HEED-et.

A Hammer Gél 1995-ös és a HEED 2004-es bevezetése szükségessé tette a termékek megkülönböztetését és azok legjobb felhasználását. Ennek elősegítése érdekében elkezdtünk beszélni a három óránál rövidebb, vagy annál hosszabb edzési időszakokról, hogy érthető legyen, melyik üzemanyag a legjobb az edzés időtartama alapján.

A Perpetuem 2002-es bevezetése megnövelte ezt az igényt.

Azóta azt javasoljuk a sportolóknak, hogy a három óránál rövidebb sportoláshoz is töltsék fel magukat üzemanyaggal. Ha 1-3 órát sportolsz, használd a Hammer Gél-t ha tudsz vizet inni közben, és a HEED-et, ha nem szeretsz/tudsz vizet fogyasztani.

Mindkettő összetett, csak szénhidrátot tartalmazó üzemanyag, amely gyors lendületet ad ehhez az időtartamhoz.

Ha azonban 3 óránál hosszabb edzést tervezel, a Perpetuem vagy esetleg a Sustained Energy legyen az elsődleges kalóriaforrásod. Fehérjét tartalmaznak, és a Perpetuemben még zsír is van.
 

A fenti utasítások sok ügyfelet, sőt munkatársaink egy részét is megzavarták. Senkit sem zavart meg a 3 óránál rövidebb edzéshez nyújtott tanács – használj Hammer Gél-t vagy HEED-et, és jó eredményt érsz el. Viszont a több mint 3 órás üzemanyag pótlás esetén a dolgok zavarossá válnak. Még ma is rendszeresen hallom, hogy az ügyfelek megkérdezik: 

„Ez azt jelenti a hosszú rendezvényeimnél, hogy az első három órában a HEED-del vagy a Géllel kezdem, majd átváltok a Perpetuemre vagy a Sustained Energy-re?”

Dehogy. Egyáltalán nem ezt próbálom érzékeltetni.

A nagy ötlet az, hogy ha 3 óránál többet edzel, akkor lemondasz a Gélről/Heedről, és azonnal a fehérjével dúsított üzemanyagot használod. Ez a szuper kulcs a versenyeidhez.

Sustained Energy és Perperuem

Vagy mindkettő!

Ez a varázslatos kombó a hosszú napokra való. 3, 6, 12, 24, 36 óráról és még továbbról beszélünk. A különbség az, hogy a Sustained Energy és a Perpetuem is fehérjét tartalmaz. A Heed és Gél nem.

Ez különösen fontos, mert körülbelül 1,5 óra elteltével szervezeted elkezdi elégetni a fehérjét a glükoneogenezis folyamatában. Valójában a glikogénné alakított kalóriák nagyjából 10%-a fehérjéből származik.
 

Ez azt jelenti, hogy ha nem fogyasztasz állandó fehérjeforrást e hosszú tevékenységek során, azt valahonnan elveszi a szervezet. A csak szénhidrátot tartalmazó üzemanyagforrás használatával egy idő után a szervezetnek el kell kezdenie elvenni a fehérjét… Honnan? Kitaláltad: a nehezen megszerzett izomtömegedből.
 

Ez kannibalizálja értékes izmaid, és gyorsabban leszel fáradt  – mindkettőt el akarjuk kerülni. A Sustained Energy és a Perpetuem azért vannak, hogy kitöltsék az űrt, és segítsenek ellensúlyozni, amit elfogyasztasz. Ezenkívül a Perpetuemnek megvan az a bónusz előnye, hogy van egy kis zsír benne, amely segíti a zsíranyagcserét.

 

Jegyezd fel ezt…

3 óra alatt: A HEED és/vagy Hammer Gél önmagában is megfelelő.

3 óra vagy több: Kezdettől fogva használd a Sustained Energy-t és/vagy a Perpetuem-et.

Kezdd el kortyolgatni 10-15 percenként és tedd ezt folyamatosan a edzésed során. 6-12 óra vagy több óra elteltével, hogy változatosabbá tedd az ízeket, igyál egy kis HEED-et vagy gélt a paletta feljavításához, és azért, hogy feljuss a következő dombra.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés