Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Mutasd meg a májadnak, hogy mennyire szereted! Kávézz!

Mutasd meg a májadnak, hogy mennyire szereted! Kávézz!

Írta: Steve Born 

A máj a legnagyobb, legkeményebben dolgozó szerv a szervezetben, és több száz olyan funkció ellátásáért felelős, amelyek megőrzik az egészséget. Legkiemelkedőbb szerepe a vérből származó káros méreganyagok, vegyszerek és baktériumok, valamint a mindennapi környezeti méreganyagok kiszűrése és eltávolítása. 

Íme csak néhány példa a sok funkció közül, amelyekben a máj is részt vesz:

  • Szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere
  • Epe termelése, amely segít a zsírok lebontásában
  • A zsírban oldódó vitaminok, például A, D, E és K asszimilációja és tárolása
  • Az elektrolit- és vízháztartás fenntartása
  • „Glucose Tolerance Factor” (GTF) létrehozása krómból. (A GTF létfontosságú az inzulin megfelelő működéséhez az optimális vércukorszint szabályozásában.)
  • Karnitin gyártása, a tápanyag, amely a zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, és ATP-vé alakítja.

Figyelembe véve a máj által végzett összes jótékony munkát, logikus megvédeni ezt a fontos szervet. Mi az egyik legjobb dolog, amit tehetünk? Kávézzunk! A The Institute for Scientific Information on Coffee szerint – „Gondoskodjunk a májról kávéval!“ című írás alapján – a kávéfogyasztás jótékony hatással van a máj egészségére, és csökkenti máj megbetegedésének kockázatát.  

"A kutatások azt mutatják, hogy a máj lehet a fő haszonélvezője a kávé hatalmas előnyeinek."

A jelentésben kiemelt megállapítások számos tanulmány eredményeit tartalmazzák:

  • A metaanalízisek akár 40%-kal is csökkentik a májrák kockázatát a kávéfogyasztóknál azokhoz képest, akik nem isznak kávét.

Mind az olaszországi, mind az egyesült államokbeli kutatások következetes összefüggést mutatnak a kávéfogyasztás és a májzsugorodás kockázatának csökkenésével. A májzsugorodás következménye a kevesebb májsejt, és a máj visszafordíthatatlan hegesedésével járó májbetegség szövődményei. 

A kávéfogyasztók esetében 25-75%-kal alacsonyabb májzsugorodási kockázat tapasztalható.

  • A kutatások összefüggést mutatnak a kávéfogyasztás és a krónikus májbetegség kockázata között: átlagosan 25-30%-kal csökken a májbetegség kialakulásának kockázata a kevés kávét fogyasztóknál, és akár 65% csökkenést idéz elő a nagy kávéfogyasztóknál.  Graeme Alexander professzor, a British Liver Trust vezető tanácsadója kijelenti: „Fontos, hogy megértsük, hogyan hat a kávé, a világ egyik legnépszerűbb itala, valamint az étrend a betegségekre. A kutatások szerint tehát a kávé csökkentheti a májbetegségek kialakulásának kockázatát.” 

Judi Rhys, a British Liver Trust vezérigazgatója hozzáteszi: „A májbetegség egy csendes gyilkos, mivel gyakran nincsenek tünetek, így már késő sok esetben, mikor a bajt észleljük. A kávé mindenki számára könnyen hozzáférhető, és rendszeres fogyasztása – szűrt, instant vagy eszpresszó formában – hatással lehet a májbetegségek megelőzésére és bizonyos esetekben azok lassítására, ez egy valóban könnyű életmód-választás.”

Összefoglalás

A kávé tele van antioxidánssal, valamint több ezer fitokemikáliával. A tudománynak hosszú időbe telhet, mire feltárja minden előnyét, de a folyamatban lévő kutatások azt mutatják, hogy a máj lehet a fő haszonélvezője a kávé hatalmas előnyeinek.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés