Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Ne vidd túlzásba az üzemanyag feltöltést!

Ne vidd túlzásba az üzemanyag feltöltést!

Brian Frank írásaAmikor készülsz egy fontos megmérettetésre, versenyre, ne próbálj szénhidrátot, vizet vagy nátriumot elraktározni.

Ez nem működik! 

Szinte biztosan hallottad már azt szakértőktől és veterán sportolóktól, akik azt mondják, hogy „versenyezz úgy, ahogy edzel”, és „soha ne próbálj ki valami újat a verseny napján”, igaz? Nyilvánvaló, hogy a legtöbb sportoló nem gondolja, hogy ez az eseményt megelőző napokra is vonatkozik. Folyamatosan látom, hogy a sportolók nagymértékben megváltoztatják kalória-, folyadék- és nátrium bevitelüket közvetlenül egy nagy állóképességi verseny előtt. Ezek a gyakorlatok ellentmondanak a régi tapasztalatoknak és az emberi fiziológiának!Az állandó kalória-, folyadék- és nátriumbevitel fenntartása a fontos eseményt megelőző szűk szakaszban lehetővé teszi, hogy ezeket a dolgokat a lehető legnagyobb mértékben „feltöltsd”.

Remélhetőleg olvastad az SOS kiadványunkat, A siker 5 titka című füzetünket, és beépítetted ezeket a gyakorlatokat közvetlenül az edzési és versenyzési rutinod előtt, alatt és után. De mit csinálsz a versenyt megelőző 72 órában? 

Olvass tovább a válaszokért.

Régen tévesen azt mondták a sportolóknak, hogy az állóképességi versenyek során nagy mennyiségű kalóriát, folyadékot fogyasztva optimális teljesítményt érhetnek el. A 80-as években óránként 400-600 kalóriát, másfél liter folyadékot és 1-3 gramm nátriumot ajánlottak. Amikor az edzés vagy a verseny három óránál tovább tartott, a gyomor- és GI-problémák szinte általánosak voltak. Ma már ritkán találni valakit, aki még mindig ezeket az őrült számokat támogatja, legalábbis az Egyesült Államokban, Európa és Ázsia egy másik történet.

Mint tudod - amennyiben elolvastad az ezzel kapcsolatos szakirodalmunkat - óránként 120-180 kalória, 6-8 dl folyadék és 400-600 mg só bevitelét javasoljuk (a teljes spektrumú elektrolit-pótló termék részeként), mint ésszerűbb és hatékonyabb megoldás. Három évtizede szorgalmazzuk ezt, és ezek a számok ma már többé-kevésbé elfogadott bölcsességnek számítanak.

Sajnos még mindig meglepően elterjedtek azok a mítoszok, amelyek a nagy, forró esemény előtti napok előtti „feltankolással” kapcsolatosak. Tehát hangsúlyozom újra, hogy ez nem jó megoldás. El kell kerülni ezeket a hibákat ebben a szezonban, és azután is.

Szénhidrát

Általában túl sokat eszünk. A kalóriabevitel növelése az esemény előtti, alacsonyabb fizikai aktivitással töltött napok során csak több munkát eredményez, mert feltölti a gyomrot és a beleket, és valószínűleg megnövekedett zsír raktározáshoz is vezet.

Víz

Nem vagyunk tevék, és nem tudunk vizet tárolni. A napi bevitel hirtelen, több mint 10%-kal történő növelése túlzottan hígítja a vér elektrolitjait, ami növeli a hyponatraemiával összefüggő súlyos problémák lehetőségét. Ezenkívül a felesleges víz túlságosan megtölti a húgyhólyagot, és a gyakori mosdóra menés miatt idő előtt elveszíted az elektrolitokat.

Nátrium

Ismétlem, jellemzően túl sokat fogyasztunk belőle. Ennek növelése nem javítja a hőtűrést. Valójában túlélési módba helyezi a szervezetet, ahol igyekszik megszabadulni a feleslegtől, hogy elkerülje a mérgezést. Bármi legyen is a szokásos napi nátrium beviteled, az eseményt megelőző hetekben, tartsd ugyanazt a mennyiséget a verseny kezdetéig. Aztán az esemény kezdetétől fogva ésszerű mennyiségben fogyasszd azt végig.

Ha folyadékról van szó, a túlzott mennyiségű ivás csak növeli a nátrium és más ásványi anyagoknak a vérszintben lévő túlzott felhígulásának kockázatát.

Ennek ellenére van mód a sejtfolyadék tárolásának maximalizálására, ez pedig a Liquid Endurance glicerin komponensén keresztül történik. A glicerin a zsírsav-oxidáció természetes eredetű metabolitja, amely vízzel vagy sportitalokkal együtt fogyasztva gyorsan felszívódik, növelve a vér, a sejtek és az extracelluláris tér víztartalmát. Mindhárom rekesz hozzájárul az izzadtság mennyiségéhez, ami jelentősen megnöveli a hűtési hatékonyságot hosszan tartó testmozgás során.

A sejtek által felhalmozott folyadék mennyiség maximalizálásának kulcsa – nem túlzottan, hanem természetesen maximalizálva – az, hogy meghatározott mennyiségű Liquid Endurance használunk meghatározott mennyiségű vízben (16-28 uncia között) három napon keresztül, meleg időben végzett edzés vagy esemény előtt. A legjobb eredmény érdekében kövesd a termék adagolására vonatkozó utasításokat.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés