Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A cRc tanúsítvány és ami mögötte van

A cRc tanúsítvány és ami mögötte van

Vásárlóink vagy webshoponk látogatói már észrevehették, hogy egyes termékeinken (gélek, HEED, Recoverite és VeganProtein Bar) nem csak azok glutén- és/vagy GMO-mentességét tüntetjük fel büszkén, hanem a cRc tanúsítványt is, amely azt bizonyítja, hogy ezen termékeink megfelelnek a kóser étkezés szabályainak.

Mi minősül kósernek?

A kóser héber szó, jelentése „alkalmas, tetsző, megfelelő”. A zsidó vallásban és szokásrendszerben a dolgok rituális alkalmasságát jelenti, a köznyelvben pedig minden rendben levő, helyes dologra használatos.

Az élelmiszerek esetében a nem megfelelő a teréfá (ebből származik a tréfli kifejezés), a megfelelő pedig a kóser. A kóser szót a tiszta anyagokból készült dolgokra is használják, továbbá az adott dolog kiváló minőségét, elsőrangúságát is jelenti.

A kóser étkezés

A zsidó hagyományok szerint azon állatok húsát nevezik kósernek, amelyeket a Tóra annak tart.

TUDTAD? A Tóra a Biblia ótestamentumi részének első öt könyve, amelyet a zsidó és a keresztény hagyomány Mózestől származtat. A Tóra a zsidók legrégibb írásos emlékeit őrzi és leírja a zsidó nép őstörténetét a világ teremtésétől, Istennel kötött szövetségein keresztül a Mózes közvetítése által kapott törvényekig.

Állatok esetében a kóserség két meghatározó jele a hasadt köröm, valamint a kérődzés. Amennyiben mindkét tulajdonság megvan egy állatnál (például szarvasmarha, kecske, birka), akkor annak húsa kósernek és ehetőnek minősíthető. Amennyiben a két tulajdonság közül egyik is hiányzik, az állat húsa tisztátalannak minősül. Ezek közül a Tóra négy állatot nevesít: teve, mormota, nyúl és sertés.

Mivel a tilalom a csúszómászókra és a bogarakra is vonatkozik, fokozottan kell ellenőrizni azokat az élelmiszereket, (saláta, brokkoli, gyümölcsök, de ide tartozik a liszt vagy a búzadara is) amelyekbe ezek beköltözhetnek.

A halak közül azok „tiszta” állatok, amelyek úszóval és pikkellyel rendelkeznek.

Az alapanyagok kiválasztásán túl alapszabály az is, hogy a tejes és húsos ételeket nem szabad összekeverni. Ha valaki húsos ételt fogyasztott, utána 3-6 órát kell várnia, ha tejes ételt akar enni. Mivel a tejes ételek könnyebben emészthetők, ezek fogyasztása után fél órával már lehet húst enni.

A húsos és tejes ételek mellett a harmadik kategória a parve, azaz páros. Ezeket mind a tejes, mind a húsos ételekhez lehet fogyasztani. Parve például a gyümölcs, a zöldség, a tojás, a hal.

A szigorú szabályok az ételek előállítására, feldolgozására is kitérnek, ezért ahhoz, hogy az étel kóser legyen, külön kell tartani minden olyan eszközt és berendezést is, amelyeket a hús és a tej feldolgozása során használnak.

A cRc tanúsítvány

Életünk változása és az élelmiszeripar fejlődése miatt már lehetőség van az egyes késztermékek vagy üzemek kóser tanúsítására, így a kóser étkezés szabályait betartók számára a feldolgozott élelmiszerek vásárlására is. Ezeknél a termékeknél garantálják, hogy mind az eszközök, mind az alapanyagok tekintetében megfelelnek a szigorú étkezési szabályrendszer minden pontjának, amit a csomagoláson feltüntetve jeleznek fogyasztóik részére.

Ilyen a cRc tanúsítvány is, amelyet a Chicago Rabbinical Council állít ki. Az 1932-ben alapított nonprofit szervezet a legnagyobb egész Észak-Amerikában.

Minősítésük 5 lépcsőből áll: a jelentkezést és az általános konzultációt követi a rabbi által végzett egyéni vizsgálat. Ezek után kerül sor a követelményrendszer felállítására és azok teljesítése esetén a tanúsítvány kiállítására. Ennek birtokában a gyártó cégek jogosultak a cRc logó használatára termékeiken.

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyes termékeinkkel eleget tettünk a kritériumrendszernek, így a gluténmentes vagy vegán étrendet követők mellett a kóser konyha szabályait betartó sportolók számára is tudunk magas minőségű, tisztán természetes alapanyagokból készült táplálékkiegészítőket kínálni.

A logót a crckosher.org oldalról töltöttük le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés