Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Segít a kávé a megfelelő vérnyomás elérésében? Nagyon valószínű!

Segít a kávé a megfelelő vérnyomás elérésében? Nagyon valószínű!

Írta: Steve Born

 

Számos cikket írtam, amelyek a kávéfogyasztás egészségügyi előnyeit tárgyalják, többek között:

 

* A kávé védi a DNS-t!

* A kávéfogyasztók esetében csökken a cukorbetegség kialakulása

* A kávé segít megvédeni a kognitív hanyatlást

* A kávéfogyasztók tovább élnek

 

Egy nemrégiben végzett tanulmány, amely meglepett, kimutatta, hogy a napi 2-3 csésze kávét fogyasztó férfiak és nők vérnyomása alacsonyabb volt, mint azoknak, akik nem fogyasztanak kávét. [1]

 

Közel 3000, szív- és érrendszeri betegségtől mentes alany vett részt kezdetben a Brisighella Heart Tanulmányban (BHS) 1972-ben. Ebben a vizsgálatban több mint 1500 résztvevő volt. Egy évvel az 1972-es tanulmány előtt az alanyok válaszoltak a napi elfogyasztott csésze kávék alapján az ezzel kapcsolatos kérdőívekre.

 

E résztvevők klinikai értékelését négyévente végezték el, és ezek a dokumentumok tartalmazták a perifériás vérnyomás, a központi aorta vérnyomás és egyebek mérését is.

 

Megjegyzés: A központi aorta szisztolés vérnyomás (CBP) a szív, az agy és a vesék által észlelt nyomás. Megfelelő mérés esetén a cSBP szorosabban kapcsolódik a magas vérnyomás által közvetített szervkárosodáshoz és prognózishoz, mint a mandzsetta az intraarteriális brachialis SBP-hez (bSBP). [2]

 

A tanulmány vezető szerzője, Arrigo Cicero, M.D., Ph.D. kijelentette: „Az eredmények nagyon egyértelműek: a perifériás vérnyomás jelentősen alacsonyabb volt a napi egy-három csésze kávét fogyasztó egyéneknél, mint azoknál, akik nem kávéznak. És most először sikerült megerősítenünk ezeket a hatásokat a szívhez közeli központi aortanyomás tekintetében is, ahol szinte azonos jelenséget figyeltünk meg, teljesen hasonló értékekkel a szokásos kávéivók és a nem kávéfogyasztók esetében."

 

A kutatók további megjegyzése: „Ebben a tanulmányban nem figyeltünk meg semmilyen klinikailag releváns összefüggést az artériás merevség és a saját bevallásuk szerinti napi kávéfogyasztás között…” (lásd: Kávé – az artériáknak rendben van).

 

Szóval mi a helyzet a koffeinnel? Dr. Cicero így válaszol:

Valójában a koffein csak egy a kávéban található számos bioaktív vegyület közül, amely fenolos vegyületeket (pl. klorogénsavakat, kafesztolt, kahweolt), alkaloidokat (trigonellint és természetesen koffeint), diterpéneket (pl. cafestol, kahweol) és egyéb másodlagos metabolitokat tartalmaz, amelyek számos másodlagos anyagcsere útban vesznek részt.

 

Annak ellenére, hogy a koffein növelheti a vérnyomást (különösen azoknál az egyéneknél, akik általában nem isznak kávét), úgy tűnik, hogy a kávé bioaktív vegyületeinek mennyisége ellensúlyozza ezt a hatást a vérnyomásra gyakorolt ​​végső semlegestől a pozitívig.

A koffeinmentes kávéval kapcsolatban Dr. Cicero kijelenti, hogy „még megbecsülni sem tudtuk a mintánkban szereplő koffeinmentes kávé fogyasztását. A BHS lakosság vidéki jellegét figyelembe véve azonban jó közelítéssel megállapítható, hogy a legtöbb érintett önkéntes rendszeresen iszik koffein tartalmú kávét.”

 

Az ehhez hasonló és a korábban felsorolt ​​tanulmányok megerősítik a kávé ivásának sokrétű előnyeit.

Azt hiszem, megiszok még egy csésze finom kávét.

 

Referenciák: [1] https://www.mdpi.com/2072-6643/15/2/312[2] https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17765#

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés