Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Stratégiák a meleghez való alkalmazkodáshoz

Stratégiák a meleghez való alkalmazkodáshoz

Írta: Dean Karnazes

 

Beköszöntött a tavasz, egyelőre esős, de félő, hogy az időjárás közvetlenül a nyárba fog csúszni.

EEgyik reggel hosszú nadrágban és karmelegítőben futottam, a másikon hajnal előtt keltem fel, hogy elkerüljem a túlmelegedést. Országszerte kapkodják a fejüket az előrejelzők. Eközben kétségbeesetten keresem az extra téli szigetelést, hogy jobban kezeljem majd a hirtelen felmelegedést.

Nem tudom, Te hogy vagy ezzel, de nekem meg kell szoknom a szezonális hőmérséklet-ingadozásokat. Ez egy fokozatos folyamat. Idén azonban olyan érzésem van, mintha valaki kirántott volna a fagyasztóból, és kiolvasztási ciklus nélkül közvetlenül a mikrohullámú sütőbe tett volna, hogy megkönnyítse az átmenetet.
 

Rendben, kicsit hálátlan vagyok az időjárás istenei iránt, mert általában jobban szeretem a meleget, mint a hideget. Csak nem egyik percről a másikra, Mindenható, ha kérhetem!

Szerencsére olyan gyakorlati tapasztalattal rendelkezem, amely felgyorsíthatja azt a folyamatot, amikor a telt huskyból sovány whippetté válunk.

Néhány egyszerű edzési módszer használatával felgyorsíthatjuk a dolgokat.

Természetesen a meleghez való hozzászokás legjobb módja, ha kitesszük magunkat a hőségnek. Egyszerűen fogalmazva, a hőségben végzett edzés javítja a hőségben nyújtott teljesítményt. Ez nem megdöbbentő meglátás, csak olyasvalami, amire időnként emlékeztetnünk kell magunkat.
 

Sokan általában reggel edzenek, amikor kint hűvösebb van. A meleghez való alkalmazkodás érdekében az edzéseket délre vagy késő délutánra érdemes áthelyezni, amikor a hőmérséklet melegebb. A sportolók a megszokás rabjai lehetnek, és ezeknek a rutinoknak a megváltoztatása a gondolataink megvalósításával, majd a megfelelő módosításokkal kezdődik.

Ezen a nyilvánvaló változáson túlmenően az akklimatizálódásnak vannak gyorsabb módjai is. Ezek azt jelentik, hogy a szervezetünket magasabb hőmérsékletnek tesszük ki, miközben megerőltető tevékenységet végzünk, de megfelelő ellenőrzés alatt.
 

Például, amikor a Badwater Ultramarathon – ra készültem – egy 135 mérföldes folyamatos gyaloglóverseny a Halál-völgyön keresztül a nyári cipőolvadó hőségben –napközben futottam, miközben egy vastag, pufi síruhát viseltem. Persze, furcsa pillantásokat kaptam, de ez a gyakorlat felkészítette a testemet a föld legforróbb részén való futásra.

Az edzőtermi szaunába is bementem, és fekvőtámaszokat, felüléseket csináltam. Furcsa? Igen. Előnyös? Mérhetetlenül. A hőhöz való fiziológiai alkalmazkodás a több izzadást, a jobb véráramlást, a szív- és érrendszeri megterhelés csökkenését, a jobb folyadékegyensúlyt és az izzadság során kevesebb elektrolit veszteség elérését eredményezi. Tapasztalataim szerint a szaunában végzett edzés mindezeket felgyorsítja.

Bár a szervezetem hatékonyabbá vált az izzadtság általi elektrolitveszteség csökkentésében, még ebben az edzéshez igazodó állapotban is rengeteg elektrolitot veszítettem. Ezért használtam a teljes spektrumú Hammer Nutrition Endurolytes-t a veszteségek pótlására. Gyorsan asszimilálódnak és könnyen felszívódnak a gyomorban. Az extrém versenyeken, mint például a Badwater Ultramarathon vagy az Atacama Crossing Dél-Amerikában, a Hammer Nutrition Endurolytes Extreme mellett döntök, amelyek nagyon jó elektrolitpótlásnak bizonyultak.
 

Az edzés előtti kiegészítőhöz a Hammer Nutrition Fully Charged-et választottam. A Fully Charged összetevőiről – mint a zöld tea, a cékla-lépor és a fanyar cseresznye kivonat – kimutatták, hogy növelik a szív- és érrendszeri kapacitást, megakadályozzák a tejsav felhalmozódását és növelik az energiaszintet. Azt tapasztaltam, hogy a Fully Charged segítségével hosszabb ideig és keményebben edzhetek meleg körülmények között.

Miután megfelelően átalakítottad szervezeted, hogy jobban bírja a hőséget, vannak speciális stratégiák, amelyek segítségével tovább javulhat a teljesítmény meleg hőmérsékleten. Olvasd el a Dealing with the Heat című korábbi cikkemet, ahol betekintést és ötleteket kaphatsz arról, hogyan küzdhetsz a hőség ellen edzés és verseny közben.

Az utolsó javaslatom, hogy miként gyorsítsd fel a szervezeted, hogy jobban alkalmazkodjon a meleghez, majdnem a házasságomba került. Ritkán tudunk a feleségemmel megegyezni a megfelelő utastér hőmérsékletben az autónkban. Amikor  becsukom az ablakokat, és felviszem a fűtést, nem egyszer megfenyegetett, hogy kitesz.

A rekkenő nyári hőségben egy olyan autóban ülni, amelyik inkább a sütő belsejére hasonlít, nem az ő elképzelése. És amikor odaadtam neki egy üveg Endurolytes-t, és azt tanácsoltam: „Tessék, vegyél be ezekből”, az ajtók kinyíló kattanása volt a következő hang, amit hallottam…

Dean Karnazes ultramaratonista és Hammer Nutrition atléta.

(Világszerte versenyzett már, és egyszer lefutott 50 maratont az Egyesült Államok mind az 50 államában, 50 egymást követő napon. Legutóbbi könyve az A Runner’s High.)

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés