Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

SZUKRALÓZ: Maradj távol tőle, és mentsd meg a DNS-ed!

SZUKRALÓZ: Maradj távol tőle, és mentsd meg a DNS-ed!

Írta: Steve Born

 

Mióta létezik a Hammer Nutrition, könyörtelenül szorgalmasan gondoskodunk arról, hogy a mesterséges édesítőszerek káros hatásaival kapcsolatos információkat megosszuk Veletek. Ezek a „legrosszabb bűnelkövetők”. Különösen az egyikük, a szukralóz, ami a legnépszerűbb mesterséges édesítőszer az Egyesült Államokban (több mint 6000 élelmiszerben használják!). [1] Úgy tűnik, ez van a legtöbbszőr reflektorfényben.
 

Nagyjából 15 évvel ezelőtt habozás nélkül kijelentettük:

„Bár a szukralóz cukormolekulából indul ki, a végtermék egy szintetikus vegyszer, klórozott maggal. A szukralóz előállítása egy ötlépéses folyamatból áll, amelyben három klórmolekulát adnak egy cukormolekulához. Ez a kémiai folyamat annyira megváltoztatja és átalakítja a cukor kémiai összetételét, hogy az a természetben nem előforduló molekulafajta lesz.

Ez a mesterséges édesítőanyag valószínűleg rosszabb, mint a feldolgozott egyszerű cukrok, amelyeket helyettesít. Nehéz elképzelni, hogy ez a szintetikus klórozott diszacharid jobb lenne az egyszerű cukornál.” [2]

Közel egy évtizeddel ezelőtt megvitattuk azokat a kutatásokat [3], amelyekben emberek és egerek is részt vettek, és felfedtük, hogy a mesterséges édesítőszerek, köztük a szukralóz jelentős hatással van a bélbaktériumokra, ami növeli a glükóz intoleranciát.

Ezt a tanulmányt kiegészítve az Endurance News #121-ben (48.old.) olyan kutatást [4] közöltünk, amely kimutatta, hogy a szukralóz és a szénhidrátok kombinációja rontja az inzulinérzékenységet. Ez nemcsak jelentősen csökkenti az edzéskapacitást, ami izomfáradtságot eredményez, hanem segíti a cukorbetegség kialakulását is.
 

Továbbá, beszámol ez a kutatás az alábbiról is: "Ez az anyagcsere-károsodás a cukorra adott idegi válaszok csökkenésével jár, ami a glükóz metabolizmus bél-agy szabályozásának diszregulációjára utal." Ez azt jelenti, hogy az agy által a bélnek küldött jelek, és fordítva, károsodnak a vércukor megfelelő metabolizálására... ez egyáltalán nem jó!

Nos, bármennyire is rosszak ezek az eredmények – és ez nem kérdés –, a szukralózzal kapcsolatos legújabb kutatások a legborzasztóbbak. Noha nem lepődtünk meg túlságosan, az állkapcsunk mégis leesett..
 

Ezt nézd meg:

A Journal of Toxicology and Environmental Health című folyóirat B. részében megjelent egy nem rég (2023. május 29-én) végzett tanulmány, melynek eredményei súlyos egészségügyi problémák feltárására mutatnak rá a szukralózzal kapcsolatban. Ezek az aggodalmak annyira riasztóak voltak a kutatók szerint, hogy azt hirdetik, hogy embereknek abba kellene hagyniuk a fogyasztását, és ellene több központi szabályozást kellene életbe léptetni. [5]
 

A Dr. Susan S. Schiffman vezette kutatók olyan kísérleteket végeztek, amelyek során az emberi vérsejteket és a bélszövetet szukralóznak tették ki, amely a szukralóz-6-acetát nevű anyagot termeli. Eredményeik megerősítették a korábbi kutatásokat, amelyekben a szukralózt bélegészségügyi problémákkal, például a szivárgó bélszindrómával (intestinalis permeabilitás) kapcsolták össze. Ebben az állapotban a baktériumok és a toxinok átszivárognak a bélfalon.

A puffadás, az égő érzés, a hasmenés, a gázképződés és a fájdalmas emésztés ennek a rendellenességnek a kellemetlen tünetei.

A kutatók ezután még rosszabbat fedeztek fel, mint a szivárgó bél szindróma:

A szukralóz által termelt anyag, a szukralóz-6-acetát genotoxikus és károsítja a DNS-t, aminek következtében az szétesik. Ez a leginkább nemkívánatos folyamat számos betegséghez vezethet, beleértve a rákot is.

Zavarba ejtő, hogy a kutatók olyan magas szukralóz-6-acetát mennyiséget is találtak különböző élelmiszerekben, amelyek meghaladták az Európában jelenleg engedélyezett biztonsági szintet.

Dr. Schiffman megjegyezte: "Itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk a szukralóz biztonsági és szabályozási státuszát, mert egyre több bizonyíték van arra, hogy jelentős kockázatokkal jár a fogyasztása. Ha mást nem is sikerül elérni, arra biztatom az embereket, hogy kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket. Ez az a termék, amit nem szabad enni."

A Splenda márkanéven forgalmazott szukralózt számtalan ember használja kávé vagy más ital édesítésére. Amint azt korábban említettük, ez a tagadhatatlanul káros anyag mindenütt jelen van, mivel több mint 6000 élelmiszerben található, például pékárukban, italokban, rágógumikban, fagyasztott tejes desszertekben stb.

A szukralóz számos sportüzemanyagban is megtalálható – sport-/energiaitalokban, energiazselékben, szeletekben és egyebekben –, ezért, ha nem Hammer Nutrition termékeket használsz, nézd meg az éppen használt üzemanyagok címkéjét. Ha egyszerű cukrokat (glükóz, szacharóz, fruktóz stb.), túlzott mennyiségű nátriumot és/vagy mesterséges színezéket, ízesítőt vagy édesítőszert – különösen szukralózt – tartalmaznak, ideje áttérni a Hammerre.

A piacot elárasztó, káros összetevőket tartalmazó sportüzemanyagokkal nem lehet összehasonlítani. A Hammer Nutrition termékek nem tartalmaznak finomított cukrot, túl sok nátriumot, megkérdőjelezhető összetevőket vagy mesterséges semmit, és egyértelműen szukralózt sem.

A szukralóztól elhagyása a sportteljesítményt javítja, megmenti DNS-t és megvéd számos súlyos egészségügyi következménytől is.

Referenciák:
[1] https://usrtk.org/sweeteners/sucralose-emerging-science-reveals-health-risks/
[2] https://www.hammernutrition.com/knowledge/faqs/use-artificial-sweeteners-in-products
[3] Suez J, Korem T, Zeevi D, et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014 Oct 9;514(7521):181-6.
[4] https://doi.org/10.1016/j.cmet.2020.01.014
[5] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10937404.2023.2213903

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés