Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Bújtatott kutatások a cukorral kapcsolatban

Bújtatott kutatások a cukorral kapcsolatban

Több mint 50 évvel ezelőtt a Sugar Research Foundation (SRF) finanszírozta a 259-es projektet, ami egy olyan tanulmány, amely a bélbaktériumok, a szív- és érrendszer egészségére gyakorolt ​​hatásokat vizsgálta és hasonlította össze. Ebben a kutatásban a kísérleti patkányok keményítőt tartalmazó étrendet vagy szacharózt (asztali cukrot) fogyasztottak. Már a korai eredmények is kimutatták, hogy a szacharóz olyan mértékben megváltoztatta a cukorral táplált patkányok mikrobiotáját, hogy azok trigliceridszintje megemelkedett. 

A trigliceridek elsődleges felelősei az eltömődött artériáknak, amelyek szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek. A keményítőt tartalmazó étrendet fogyasztó patkányoknál a triglicerid szint nem emelkedett. 

A vizsgálat korai szakaszának másik negatív eredménye azt mutatta, hogy a keményítő diétához képest a magas cukortartalmú étrend fokozta egy enzim, a béta-glükuronidáz aktivitását, amely összefüggésben áll a hólyagrák kialakulásával. Ezek az eredmények jelentősen eltértek az SRF által várt eredményektől.


A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatói rengeteg dokumentumot fedeztek fel a 259-es projekttel kapcsolatban – amelyek mindegyike negatívan tükrözte a cukoripar érdekeit. Kiderült, hogy a 259-es projektet megszakították, a finanszírozása megszűnt, és az eredményeket soha nem tették közzé. A projekt leállításával a cukor ártalmára vonatkozó bizonyítékok felfedése nélkül az SRF (amely végül a nevét International Sugar Research Foundation-re vagy ISRF-re változtatta) lényegében elfedte a cukor szív- és érrendszeri betegségekben játszott szerepét.  [1]

A PLOS Biology folyóiratban megjelent cikkben a vezető szerzők, Drs. Cristin E. Kearns és Stanton A. Glantz, az UCSF munkatársai kijelentették:

A 259-es projekt kimutatta, hogy a szacharóz a vizelet béta-glükuronidáz stimulálásával szerepet játszhat a hólyagrák kialakulásában. A béta-glükuronidáz egy enzim, és az 1960-as években ismert volt, hogy a vizelet magas szintje a hólyagrákhoz kapcsolódik.

Az 1950-es és 1960-as években bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy a cukorfogyasztás és a szívbetegség összefüggésbe hozható, de a cukoripar érdekelt volt abban, hogy kétségbe vonja ezt a bizonyítékot.  A 259-es projektben ezt akarták megmutatni.

És ami még rosszabb, Kearns és Glantz orvosok feltárták, hogy az SRF "szponzorálta" (azaz fizette) a harvardi tudósok kutatását, hogy oszlassák el a cukor szívbetegségekben betöltött lehetséges szerepével kapcsolatos aggodalmakat, és a cukrot igyekezzenek kevésbé  egészségtelennek feltüntetni.  Ehelyett azt állították, hogy a zsír az étrendünkben az igazi hibás. 

John Hickson, a cukoripar fő vezetője indítványozta a cukorral kapcsolatos közvélemény megváltoztatását 1967-ben, a New England Journal of Medicine-ben megjelent „kutatás” közzétételével és a jogszabályok befolyásolásával.

Meglepő módon a Harvard egyik kutatója, a most elhunyt Dr. Frederick J. Stare megerősítette azt az elképzelést, hogy a cukor ártalmatlan anyag, és olyan ajánlásokat hirdetett [2], mint például:

  • A cukor "egy gyors energiát nyújtó étel... tegyél egy teáskanálnyit [a] kávéba vagy teába naponta háromszor vagy négyszer."
  • A Coca-Cola „az étkezések közötti  egészséges snack”.
  • "Minden amerikainak meg kell innia egy csésze kukoricaolajat naponta."
  • "Edd meg az élelmiszer-adalékokat. Jót tesznek neked."
  • "ugyanannyi élelmiszer-értéket nyerünk a finomított élelmiszerekből, amelyeket adalékokkal dúsítottak, mint a természetes élelmiszerekből, sőt, néha többet is."

A közzétett NEJM-kutatással kapcsolatban Dr. Glantz kijelentette:

Ez egy zseniális dolog a cukoriparban; a cikkek áttekinthetőek, különösen, ha egy neves folyóiratban teszik közzé azokat, így általános tudományos vitát generálnak.

Majd nyersen hozzátette:

A kutatás ezen manipulálása hasonló ahhoz, ami a dohányiparban is történt. Megkérdőjelezi a cukoripar által finanszírozott tanulmányokat, mint a közpolitikai döntéshozatal megbízható információforrását. Ez az eset jól szemlélteti, hogy a dohányiparhoz hasonlóan a cukoripar is régóta elnyomja a gazdasági érdekeket nem támogató tudományos eredményeket.

Ma már tudjuk, hogy semmi sem jelent meg. Még mindig azon tűnődünk, mi történt volna, ha ez a tanulmány másképp hangzik el. 

Tanulmányunk hozzájárul a tudomány iparági manipulációit dokumentáló irodalom szélesebb köréhez. Az ISRF előzetes eredmények értelmezése alapján a 259. projekt finanszírozásának meghosszabbítása a cukoripar kereskedelmi érdekei szempontjából kedvezőtlen lett volna. A tanulmány több mint 50 évvel későbbi megjelenésének jelentősége az a szkepticizmus, amelyhez ragaszkodni kell az ipar által finanszírozott tanulmányok vizsgálatakor, miközben a tudományos közösség továbbra is megcáfolja a vállalati elképzeléseket arról, hogy mi számít egészséges táplálkozási szokásoknak.

A könyörtelen népszerűsítéssel, miszerint nem a cukor okozta az egészségügyi problémákat, el kell töprengeni, hány ember halt meg szükségtelenül cukorbetegségben.

Természetesen nem hibáztathatjuk Dr. Stare-t a túlzott cukorfogyasztás miatti összes halálesetért. A statisztikák azonban megdöbbentőek és nyugtalanítóak: még 2006-ban is hozzávetőleg 3,2 millióra becsülték évente a szívkoszorúér-betegség, a cukorbetegség és a stroke miatti halálozást, amelyet kifejezetten az emelkedett vércukorszint okoz.  [3, 4, 5] Közel 17 évvel később ezek a számok kétségtelenül jelentős mértékben nőttek.

Míg a több évtizedes kutatás kimutatta a cukor egészségre gyakorolt ​​káros hatásait, ismét úgy tűnik, hogy a „nagy cukor” manipulálta a tudományt – méghozzá eltemette projektjük eredményeit. Ha a cukor ártatlan, miért semmisítené meg a cukoripar a bizonyítékokat, vagy fizetne a tudósoknak egy olyan kutatási tanulmány elkészítéséért, amelynek egyetlen célja az volt, hogy elhárítsa a felelősséget a cukorról?

A 259-es projekt valóban felfedte a cukoripar képmutatását, Dr. Kearns szerint az előzetes eredmények megerősítése és közzététele esetén a cukor rákkeltő élelmiszerként való alaposabb vizsgálata lett volna az eredménye. Érdekes módon az 1960 második felében végzett kutatások mesterséges édesítőszereket tanulmányoztak, hogy meghatározzák, előfordulnak-e hasonló rákot okozó hatások.  Amikor kiderült, hogy a mesterséges édesítőszer, a ciklamát növeli a hólyagrák kockázatát patkányoknál, hamarosan betiltották. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a cukor nagy sikert aratott, annak ellenére, hogy a hólyagrák kockázatára vonatkozó eredményei hasonlóak voltak a mesterséges édesítőszerekéhez.

Sajnos a cukoripar megtévesztő gyakorlatai és befolyásai továbbra is fennállnak. Például 2015-ben megjelent egy tanulmány a PLoS Medicine-ben [6], amely feltárta, hogyan hatott a cukoripar a Nemzeti Fogászati ​​Kutatóintézetre (NIDR). 1971-ben a NIDR elindított egy programot National Caries Program (NCP) néven, amelynek célja a fogszuvasodás egy évtizeden belüli felszámolására irányuló beavatkozások azonosítása.

Mint kiderült, a program indításakor meghatározott prioritások közül kimaradtak a cukoripari érdekeket sértő kutatások. Ahelyett, hogy feltárták volna a kevesebb cukorfogyasztás előnyeit, a hangsúly más költségesebb és kevésbé valószínű lehetőségekre helyeződött át, beleértve a fogszuvasodás elleni védőoltást.

Következtetéseikben a szerzők ezt írták:

Az NCP egy elszalasztott lehetőség volt a cukorfogyasztás korlátozásának tudományos megértésére és a fogszuvasodás megelőzésére. Kulcsfontosságú tényező volt a kutatási menetrendek összehangolása a NIDR és a cukoripar között. Ez a történelmi példa azt szemlélteti, hogy az iparág hogyan védi meg magát a potenciálisan káros kutatásoktól.

Referencia: 
[1] https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2003460
[2] https://www.seleneriverpress.com/historical/open-letters-concerning-dr-frederick-j-stare-modern-nutrition-magazine
[3] http://www.abc.net.au/health/thepulse/stories/2006/11/30/1800833.htm
[4] http://www.cbc.ca/news/technology/high-blood-sugar-adds-to-heart-disease-death-toll-1.58906
[5] Danaei G, Lawes CM, Vander Hoorn S, et al. Global and regional mortality from ischaemic heart disease and stroke attributable to higher-than-optimum blood glucose concentration: comparative risk assessment. Lancet. 2006;368(9548):1651-9.
[6] Kearns CE, Glantz SA, Schmidt LA. Sugar industry influence on the scientific agenda of the National Institute of Dental Research’s 1971 National Caries Program: a historical analysis of internal documents. PLoS Med. 2015;12(3):e1001798.
[7] Nestle M. Food Industry Funding of Nutrition Research: The Relevance of History for Current Debates. JAMA Intern Med. 2016;176(11):1685-6.
[8] https://www.heart.org/en/news/2019/01/31/cardiovascular-diseases-affect-nearly-half-of-american-adults-statistics-show

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in