Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Télen is a szabadban

A szabadtéri sportot űzők közül sokan bezárva érzik magukat télen, mert úgy érzik, a hideg, sokszor saras, latyakos, csúszós időben nem tudnak szabadtéren futni vagy kerékpározni. Ilyenkor alternatívaként a kiegészítő sportok vagy a görgőzés merül fel, pedig megfelelő öltözékben télen is lehet szabadtéri sportokat űzni. A kulcsszó a rétegezés. Nem mindegy azonban, hogyan, milyen anyagból készült ruhába öltözik fel az ember és az sem, ezekből mennyit vesz magára.

A kevesebb néha több

Mindenkinek van legalább egy fázós ismerőse, aki már az első hidegebb napon a legvastagabb pulóverére a téli kabátját veszi fel. Persze, mindenkinek más a hőérzete és lehet, neki ez a módszer válik be, sportoláshoz, mozgáshoz azonban nem a legideálisabb, ha száz réteg ruhában, kötözött sonkaként indulunk el otthonról, hisz épp azt veszítjük el – de legalábbis korlátozzuk jelentősen – amit tulajdonképpen elérni szeretnénk: a mozgás szabadságát.

Ahhoz, hogy kötetlenül mozoghassunk egy-egy téli futás, kerékpározás vagy akár síelés során, tapasztalataink szerint felülre általában elég három réteg ruha:

(Forrás)

-        alapréteg (A): a közvetlenül a testünkre felvett, lehetőleg hosszú ujjú és technikai anyagból vagy merinói gyapjúból készült aláöltözet, amelynek célja a szellőzés és a nedvesség elvezetése.

-        középréteg (B): kicsit vastagabb, technikai vagy polár anyagú felső, amely melegen tart és kivezeti az izzadságot.

-        felső réteg (C): kabát vagy mellény, amely membrános anyaga révén véd a széltől és a csapadéktól, mégis megfelelő szellőzést nyújt.

Alulra a téli futó- vagy kerékpáros nadrágok általában elég védelmet nyújtanak, síeléshez is maximum egy vékony alsó aláöltöző szükséges a sínadrág alá, ha nagyon hideg vagy szeles az idő.

 

Tudtad? A technikai anyagok olyan speciális poliészterből és/vagy poliamidból készült szövetek, amelyek a mozgás közben keletkező izzadtságot elvezetik a textilen, ezzel gyorsítják a ruházat és a test száradását.

 

Télen a pamutruha azért rossz választás, mert magába szívja a nedvességet és az a lassú párolgás során hőt von el a szervezetünktől, emiatt pedig fázni fogunk.

Óvjuk ízületeinket is!

A hidegben történő mozgás különösen igénybe veszi izmainkat és ízületeinket, így nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos ezek védelme. Ahhoz, hogy elkerüljük a sérüléseket és a gyulladások kialakulását, téli sportolás előtt és után kiemelt jelentőségű az alapos bemelegítés, illetve a mozgást követő nyújtás, illetve a megfelelő regeneráció.

Szervezetünk természetes védekezését a megfelelő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mellett segíthetjük különböző ízületvédő, illetve természetes gyulladáscsökkentő hatású táplálékkiegészítők fogyasztásával is – nem csak a téli szezonban.

Ne feledjük a kiegészítőket sem!

Hőérzetünket jelentősen befolyásolhatják végtagjaink, így mindenképp javasolt a megfelelő kesztyűk, (cső)sálak, maszkok és sapkák használata (Bringázáshoz csakis a sisak alatt!), illetve ne feledkezzünk meg a vastagabb, hosszabb téli zoknikról sem.

Funkciójuk a ruházathoz hasonlóan kettős: szellőzés és védelem a szél és a hideg ellen. Számtalan termék közül válogathatunk az üzletekben, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző színű, vastagságú és árú terméket.

Susanne Jutzeler, Schweiz, képét a Pixabay -ről töltöttük le.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in