Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Ha minden nap multivitamint szedsz, javulni fog a memóriád!

Ha minden nap multivitamint szedsz, javulni fog a memóriád!

Írta: Steve Born

Azt szinte mindenki tudja, hogy az agy számos olyan funkcióért felelős, amelyek a „kogníció” kifejezés alá tartoznak – a gondolkodás, a tanulás, a memória, a figyelem, az észlelés, az információfeldolgozás és még sorolhatnánk.

Valamivel több mint két éve írtunk arról a kutatásról, amelynek eredményei azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik három éven keresztül naponta szedtek multivitamin/ásványianyag-kiegészítőt, a kognitív öregedés 60%-os lelassulásával számolhatnak. [1] A Globális Kognitív Funkció (GCF) összetett pontszáma 19 különálló teszt összesített eredménye és az általános kognitív funkció meghatározásának elsődleges módszere. A GFC összetett pontszámának észrevehető javulását figyelték meg a multivitamin/ásványianyag-kiegészítő és a placebo eredményeiben. 

Az eredményeket összegezve a tanulmány vezető kutatója, Dr. Laura D. Baker kijelentette:

"Úgy tűnik, hogy a napi multivitamin-ásványi anyagok pótlása 60%-kal vagy 1,8 évvel lassítja a kognitív öregedést", és az eredményeknek "jelentős közegészségügyi következményei lehetnek, különösen az agy egészségére, tekintettel a multivitaminok és ásványi anyagok hozzáférhetőségére, valamint alacsony költségére és biztonságosságára.”

Elvégeztek egy másik, újabb vizsgálatot, amely ugyanannak az eredeti vizsgálatnak a adatait használta – a Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study Web (COSMOS-Web) –, és az eredmények összefüggésbe hozták a napi multivitamin-kiegészítő bevitelét a jobb agyműködéssel, különösen a memória javulással kapcsolatban. [2]

Dr. Adam M. Brickman, a Columbia Egyetem munkatársa által vezetett legújabb tanulmányban több mint 3500, 60 éves és idősebb alany vett részt.

A résztvevők fele naponta kapott multivitamin-kiegészítőt, míg a másik fele placebót. Sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, hogy az egyes csoportok milyen típusú tablettákat – multivitamint vagy placebót – kaptak.

A vizsgálat elején a résztvevők bevonásával webalapú online tesztet végeztek kognitív képességeik meghatározására, amelyeket három éven keresztül minden évben megismételtek. Az első év után az alanyok egy olyan tesztet végeztek, amelyben 20 szóból álló sorozatot néztek meg, egyenként, mindegyiket három másodpercig. Közvetlenül ezután a résztvevőket arra kérték, hogy írjanak be annyi szót, amennyit csak tudtak. Az eredmények szignifikánsan magasabb pontszámot (azaz javult a memória) mutattak a multivitamin-kiegészítőt szedőknél, mint a placebót szedőknél.

Ez a javulás a második és a harmadik évben is megmaradt.

A placebót szedőkkel összehasonlítva a kutatók becslése szerint azok a résztvevőknek, akik multivitamin-kiegészítőt szedtek, „3,1 éves életkorral összefüggő memóriaváltozásnak megfelelő mértékben” javult a teljesítményük. Ezenkívül a kutatók úgy vélik, hogy a multivitamin-kiegészítő mindennapi bevétele nemcsak a kognitív funkciók fenntartását segíti elő, hanem még az élet későbbi szakaszában is javíthatja azt.

A kutatók így foglalják össze:

"A vitaminpótlás viszonylag olcsó, hozzáférhető, és nincs káros hatása, így potenciálisan hasznos népegészségügyi beavatkozás lehet. A napi multivitamin-pótlás a placebóval összehasonlítva javítja az idősebb felnőttek memóriáját. A multivitamin-kiegészítés biztonságos és elérhető megközelítésnek ígérkezik a kognitív egészség megőrzésében idősebb korban."

Dr. JoAnn Manson mindkét COSMOS-tanulmányt tárgyalva kijelenti:

„A COSMOS randomizált vizsgálat két különálló vizsgálatának eredménye, amelyek szerint a napi multivitamin javította a memóriát és lassította a kognitív hanyatlást. Ez figyelemre méltó, és arra utal, hogy a multivitamin-kiegészítés biztonságos, hozzáférhető és megfizethető megoldásnak ígérkezik az idősebb felnőttek kognitív egészségének védelme érdekében.” [3]

Ismét kiegészíthetjük a kutatások „arzenálját”, amelyek azt mutatják, hogy egy JÓ MINŐSÉGŰ multivitamin/ásványianyag-kiegészítő mindennapos használata rendkívüli, széles körű előnyökkel jár. A Hammer Nutritionnél mindig azt javasoljuk, hogy a kiegészítő program első lépése a Premium Insurance Caps legyen, és ez a legújabb tanulmány még jobban megerősíti ezt az ajánlást! Számos oka van annak, hogy a Premium Insurance Caps az egyetlen multivitamin/ásványianyag-kiegészítő, amelyre valaha szükséged lesz. 

A Premium Insurance Caps egyike a Daily Essentials Kit három termékének, a Race Caps Supreme és Mito Caps mellett. Ezt a három terméket a „napi alapvető termékek” közé soroltuk, mivel ezek a Hammer Nutrition termékcsalád sarokkövei, és a legszélesebb körű előnyöket biztosítják mind a sportteljesítmény, mind pedig az általános egészség szempontjából. Vedd be őket minden nap, edzéseken és edzés nélküli napokon, és érezd jótékony hatásukat. 

Referenciák:
[1] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03035201
[2] The American Journal of Clinical Nutrition July 2023, Volume 118, Issue 1, Pages 273-282
[3] https://www.uspharmacist.com/article/multivitamins-appear-to-help-memory-in-older-adults

Race Caps Supreme

* Magasabb energiaszint edzés közben és egész nap, kellemetlen mellékhatások nélkül, amelyek sok más étrend-kiegészítő összetevőiből származnak.

* Az állóképesség észrevehető növekedése.

* Kevesebb izomfájdalom és gyorsabb felépülés az edzések után.

* Antioxidáns támogatás az immunrendszer optimális működéséhez.

Mito Caps

A Mito Caps formula Dr. Bruce Ames tanulmányain alapul a mitokondriális működésre, öregedésre, romlásra és regenerációra vonatkozóan. A mitokondriumok optimális működésének megőrzésének fontosságát ékesszólóan fogalmazza meg Dr. Bill Misner:

„Minél tovább tudja valaki serkenteni a mitokondriumok élettartamát vagy egészségét, annál tovább élhet, és annál jobban teljesít majd az állóképességi sportok alkalmával is. Az a sportoló, akinek a legegészségesebb/leghatékonyabb aktív mitokondriumai vannak, az a sportoló teljesít a legjobban.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in