Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Halált okozó artériás zavarokhoz vezethet a sok nátrium fogyasztás

Halált okozó artériás zavarokhoz vezethet a sok nátrium fogyasztás

Írta: Steve Born

Úgy gondolják, hogy ez az első ilyen jellegű tanulmány – egy egyedülálló populáción alapú vizsgálat.  A svéd kutatók összefüggést találtak a túlzott nátriumbevitel és a carotis (A közös fejverőér vagy fő nyaki ütőér, a fejet és a nyakat oxigéndús vérrel ellátó artéria, mely a nyakon fut felfele), valamint a coronaria atherosclerosis (érelmeszesedés) között [1].

A Svéd Cardiopulmonary BioImage kutatásban (SCAPIS) több mint 10 000-en vettek részt. Az átlagéletkor 58 év volt, 52%-a nő és 48%-a férfi. Az érvényes vizeletadatokkal rendelkező résztvevők nátriumfogyasztásának értékeit a becsült 24 órás nátriumkiválasztás alapján számítottuk ki.
 

Az eredmények azt mutatták, hogy a nátrium-kiválasztás szintjének emelkedése összefüggésben áll a nyaki plakkok (plakk: az ér falán lévő koleszterin es sejtek lerakódása) kialakulásával és a koszorúér szűkületével.

Dr. Jonas Wuopio, Ph.D. tanulmánykutató szerint 

„Ez a tanulmány az első, amely potenciális kapcsolatot vizsgál a magas nátriumbevitel és a koszorúér- és nyaki artériák érelmeszesedése között. Az összefüggés lineáris volt, ami azt jelenti, hogy a sóbevitel minden egyes növekedése további érelmeszesedést okozott.

Az eredmények még normál vérnyomásszinten is érvényesek, ami arra utal, hogy a só még a magas vérnyomás kialakulása előtt is káros lehet.”

  • Az érelmeszesedés oka elsősorban a koleszterin, a zsírok és a kalcium felhalmozódása az artériák falán.

  • A szívkoszorúér-betegség – az amerikaiak első számú gyilkosa – akkor fordul elő, amikor a plakk felhalmozódása miatt az artériák idővel beszűkülnek, ami az optimális véráramlásért felel.

  • A carotis atherosclerosis a plakk felhalmozódása a nyaki verőerekben, amelyek a vért szállítják az agyba.

  • A carotis atherosclerosis a szélütés egyik fő kockázati tényezője, és ha más szív- és érrendszeri betegségektől elválasztjuk, a stroke az ötödik helyen áll a halálozási okok között az Egyesült Államokban.

 

Ezzel a szemet nyitó kutatással és számos más, a túlzott nátriumbevitellel kapcsolatos egészségügyi problémákat részletező tanulmányok alapján nem csoda, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erőteljesen kampányol globálisan a lakosság sóbevitelének átlagosan 30%-os csökkentéséért, melyet 2025-ig szeretne elérni. A világ sóbevitelének 30%-os csökkentésével a becslések szerint évente 2,5 millió haláleset előzhető meg [2].

Az Egyesült Államokban, ahol a koszorúér-betegség és a stroke az 1. és 5. helyen áll a halálozási arányok tekintetében – amelyek nagy része a túlzott nátriumfogyasztásnak köszönhető –, a csökkentés nem csupán bölcs stratégia; hanem szükségszerűség!

Referenciák:

[1] Wuopio J, Ling YT, Orho-Melander M, Engström G, Ärnlöv J. The association between sodium intake and coronary and carotid atherosclerosis in the Swedish population. Eur Heart J Open. 2023;3:oead024.

[2] https://hammernutrition.com/blogs/endurance-news-weekly/reduce-sodium-in-processed-packaged-foods

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in