Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

SZUKRALÓZ: Maradj távol tőle, és mentsd meg a DNS-ed!

SZUKRALÓZ: Maradj távol tőle, és mentsd meg a DNS-ed!

Írta: Steve Born

 

Mióta létezik a Hammer Nutrition, könyörtelenül szorgalmasan gondoskodunk arról, hogy a mesterséges édesítőszerek káros hatásaival kapcsolatos információkat megosszuk Veletek. Ezek a „legrosszabb bűnelkövetők”. Különösen az egyikük, a szukralóz, ami a legnépszerűbb mesterséges édesítőszer az Egyesült Államokban (több mint 6000 élelmiszerben használják!). [1] Úgy tűnik, ez van a legtöbbszőr reflektorfényben.
 

Nagyjából 15 évvel ezelőtt habozás nélkül kijelentettük:

„Bár a szukralóz cukormolekulából indul ki, a végtermék egy szintetikus vegyszer, klórozott maggal. A szukralóz előállítása egy ötlépéses folyamatból áll, amelyben három klórmolekulát adnak egy cukormolekulához. Ez a kémiai folyamat annyira megváltoztatja és átalakítja a cukor kémiai összetételét, hogy az a természetben nem előforduló molekulafajta lesz.

Ez a mesterséges édesítőanyag valószínűleg rosszabb, mint a feldolgozott egyszerű cukrok, amelyeket helyettesít. Nehéz elképzelni, hogy ez a szintetikus klórozott diszacharid jobb lenne az egyszerű cukornál.” [2]

Közel egy évtizeddel ezelőtt megvitattuk azokat a kutatásokat [3], amelyekben emberek és egerek is részt vettek, és felfedtük, hogy a mesterséges édesítőszerek, köztük a szukralóz jelentős hatással van a bélbaktériumokra, ami növeli a glükóz intoleranciát.

Ezt a tanulmányt kiegészítve az Endurance News #121-ben (48.old.) olyan kutatást [4] közöltünk, amely kimutatta, hogy a szukralóz és a szénhidrátok kombinációja rontja az inzulinérzékenységet. Ez nemcsak jelentősen csökkenti az edzéskapacitást, ami izomfáradtságot eredményez, hanem segíti a cukorbetegség kialakulását is.
 

Továbbá, beszámol ez a kutatás az alábbiról is: "Ez az anyagcsere-károsodás a cukorra adott idegi válaszok csökkenésével jár, ami a glükóz metabolizmus bél-agy szabályozásának diszregulációjára utal." Ez azt jelenti, hogy az agy által a bélnek küldött jelek, és fordítva, károsodnak a vércukor megfelelő metabolizálására... ez egyáltalán nem jó!

Nos, bármennyire is rosszak ezek az eredmények – és ez nem kérdés –, a szukralózzal kapcsolatos legújabb kutatások a legborzasztóbbak. Noha nem lepődtünk meg túlságosan, az állkapcsunk mégis leesett..
 

Ezt nézd meg:

A Journal of Toxicology and Environmental Health című folyóirat B. részében megjelent egy nem rég (2023. május 29-én) végzett tanulmány, melynek eredményei súlyos egészségügyi problémák feltárására mutatnak rá a szukralózzal kapcsolatban. Ezek az aggodalmak annyira riasztóak voltak a kutatók szerint, hogy azt hirdetik, hogy embereknek abba kellene hagyniuk a fogyasztását, és ellene több központi szabályozást kellene életbe léptetni. [5]
 

A Dr. Susan S. Schiffman vezette kutatók olyan kísérleteket végeztek, amelyek során az emberi vérsejteket és a bélszövetet szukralóznak tették ki, amely a szukralóz-6-acetát nevű anyagot termeli. Eredményeik megerősítették a korábbi kutatásokat, amelyekben a szukralózt bélegészségügyi problémákkal, például a szivárgó bélszindrómával (intestinalis permeabilitás) kapcsolták össze. Ebben az állapotban a baktériumok és a toxinok átszivárognak a bélfalon.

A puffadás, az égő érzés, a hasmenés, a gázképződés és a fájdalmas emésztés ennek a rendellenességnek a kellemetlen tünetei.

A kutatók ezután még rosszabbat fedeztek fel, mint a szivárgó bél szindróma:

A szukralóz által termelt anyag, a szukralóz-6-acetát genotoxikus és károsítja a DNS-t, aminek következtében az szétesik. Ez a leginkább nemkívánatos folyamat számos betegséghez vezethet, beleértve a rákot is.

Zavarba ejtő, hogy a kutatók olyan magas szukralóz-6-acetát mennyiséget is találtak különböző élelmiszerekben, amelyek meghaladták az Európában jelenleg engedélyezett biztonsági szintet.

Dr. Schiffman megjegyezte: "Itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk a szukralóz biztonsági és szabályozási státuszát, mert egyre több bizonyíték van arra, hogy jelentős kockázatokkal jár a fogyasztása. Ha mást nem is sikerül elérni, arra biztatom az embereket, hogy kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket. Ez az a termék, amit nem szabad enni."

A Splenda márkanéven forgalmazott szukralózt számtalan ember használja kávé vagy más ital édesítésére. Amint azt korábban említettük, ez a tagadhatatlanul káros anyag mindenütt jelen van, mivel több mint 6000 élelmiszerben található, például pékárukban, italokban, rágógumikban, fagyasztott tejes desszertekben stb.

A szukralóz számos sportüzemanyagban is megtalálható – sport-/energiaitalokban, energiazselékben, szeletekben és egyebekben –, ezért, ha nem Hammer Nutrition termékeket használsz, nézd meg az éppen használt üzemanyagok címkéjét. Ha egyszerű cukrokat (glükóz, szacharóz, fruktóz stb.), túlzott mennyiségű nátriumot és/vagy mesterséges színezéket, ízesítőt vagy édesítőszert – különösen szukralózt – tartalmaznak, ideje áttérni a Hammerre.

A piacot elárasztó, káros összetevőket tartalmazó sportüzemanyagokkal nem lehet összehasonlítani. A Hammer Nutrition termékek nem tartalmaznak finomított cukrot, túl sok nátriumot, megkérdőjelezhető összetevőket vagy mesterséges semmit, és egyértelműen szukralózt sem.

A szukralóztól elhagyása a sportteljesítményt javítja, megmenti DNS-t és megvéd számos súlyos egészségügyi következménytől is.

Referenciák:
[1] https://usrtk.org/sweeteners/sucralose-emerging-science-reveals-health-risks/
[2] https://www.hammernutrition.com/knowledge/faqs/use-artificial-sweeteners-in-products
[3] Suez J, Korem T, Zeevi D, et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014 Oct 9;514(7521):181-6.
[4] https://doi.org/10.1016/j.cmet.2020.01.014
[5] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10937404.2023.2213903

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in