Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Lipidek más megvilágításból

Lipidek más megvilágításból

Dr. Bayne French, MD DC

Bevezetés:

Minél többet tanulok és olvasok, és a klinikán töltött sok év alatt, amikor több ezer beteget látok, rájövök, milyen keveset tudok. Kevésbé igazodok a szakértőhöz. A szakértők pontifikálják, hogy mit tudnak, és miért kell tudniuk. A hozzáértő tanulók taníthatnak, de folyamatosan kikérdezik, megfigyelik és elemzik magukat.

Bernard Roth, Ph.D. (talán nem gond, ha Bernie-nek hívom), stanfordi professzor és ismert gépészmérnök.

Hosszú és kitüntetett karriert futott be a Stanford Egyetemen, úttörő szerepet játszott különféle geometriai kinematikában. Csodálom ezt a férfit, mert úgy fejlesztette ki a munkáját, hogy az embereket képessé tegye arra, hogy ha úgy döntünk, hogy figyelünk magunkra, irányíthassuk azon szándékainkat, hogy életünket javító szokásokat alakítsunk ki. Ez a The Achievement Habit című könyvéből származik. Párhuzamot fog mutatni az ő munkájával és a te azon cselekedeteiddel amik a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázatának csökkentésére irányulnak és a lipidek működésének könnyebb megértését segíti.

A könyve arra késztet, hogy többet tanuljak az egészségről és a jólétről, mert úgy gondolom, hogy a társadalom, országunk és a világ jobbá tétele az egyénnél kezdődik. Az erre vonatkozó instrukció nem felülről fog jönni, hanem tőled, barátodtól, munkatársadtól, házastársadtól vagy ismerősödtől fog származni.

Vagy talán egy olyan cikkből, amelyet olvastál, és elgondolkodtat az egészség más szemszögéből. Ha megérted, hogy te döntöd el, milyen értelmet és fontosságot tulajdonítasz valaminek, akkor azt is megértheted, hogy nem a külső körülmények, hanem te határozod meg életed minőségét.

Ezért élvezem a lehetőséget, hogy egy egyén mellett üljek, megpróbáljam feltenni az átgondolt kérdéseit, és megfigyeljem az átalakulást. Egyre szélesebb körben terjedhet, ahogy az egyén megosztja tapasztalatait, miközben mások szemtanúi lesznek átalakulásuknak.

Ez nem hierarchikus. Képezd magad. Sokszor hallottam, hogy „túl bonyolult”. Az indokokkal az a probléma, hogy ezek csak kifogások. Az észlelt akadályok egyszerűen kifogások; szinte minden esetben, amikor igazán leásod magad, te szabotálod magad.

Ennek az utópisztikus egészségügyi ellátási modellnek nagyon sok akadálya van. A szabályozások, a megbízások és a munkaterhelés annyira rosszak az orvostudományon belül, hogy nevetséges. És évről évre rosszabb lesz. Ma délelőtt a szabadnapomon 57 percet telefonáltam, és megpróbáltam egy páciensemet alvásspecialista konzultációra kérni.  Ez a harmadik hosszú hívásom.

Elhízott és magas vérnyomásban szenved, fáradt és horkol, és régóta tapasztalt olyan időszakokat, amikor éjszaka leáll a légzése. Alvási apnoéja van, valószínűleg súlyos. Január óta próbálok neki alvási konzultációt kérni. Most május van. És nem jutottam sehova. Sok szinten törött, beteg rendszerünk van. Tehát amikor az orvosa zavartnak tűnik, nem létesít nagyszerű szemkontaktust, vagy rohanónak tűnik, adni kell neki egy kis szünetet.

Miért mondom el mindezt? Életem 57 percét töltöttem a telefonozással bürokratikus ceruzanyomókkal….  És azt akarom, hogy senkinek ne legyen szüksége erre. Meg kell szabadulni ettől a beteges, drága, mélységes állapottól. Lehetőség van az orvosi szolgáltatások iránti igény minimalizálására. A gyógyszerszükséglet minimalizálása érdekében. Hogy korlátozzuk a felületet ezzel a beteg iparággal. Ez némi munkát igényel, de nagyon megéri.

Ezzel kezdd:

A szív- ér- betegség kockázatának csökkentése.  

Ha ennek alacsony a kockázata, akkor a különféle anyagcsere-betegségek, köztük több tucat rák kockázata is alacsony.

A legtöbben szív- és érrendszeri betegségekben fogunk meghalni. Jó halál lehet, ha gyors és késői. Vagy lassan lehorgonyozhat minket, sokkal korábbi életkortól kezdve, ami gyakoribb. Nem tudod teljesen ellenőrizni, hogy melyik forgatókönyv fog bekövetkezni, de drámaian csökkentheted a kockázatot, ami a megelőző gyógyászat lényege.

Kockázatcsökkentő.

Nagyon fontos felismerni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek olyan anyagcsere-problémák összessége, amelyek idővel fellépnek és súlyosbodnak. A rák is.  Ugyanígy a cukorbetegség és a legtöbb egyéb NCD (nem fertőző betegség). Mindazonáltal felhozható az az érv, hogy sok fertőzés megalkuvó módon érinti azokat, akiknek rossz immunfunkciójuk van, ami egy másik anyagcsere-probléma.

Mindezeknek a betegségeknek vannak mozgatórugói. Szakmai életem és az általam írt cikkek középpontjában a vezetők azonosítása és minimalizálása áll. Megközelítésem nagy része a biokémiai törvényekben és az antropológiai biológiában gyökerezik. Kialakult egyfajta tudományos éberség. Néhány ember számára semmi sem tekinthető érvényesnek a tudomány imprimaturája (végső lenyomat a kinyomtatott anyagról) nélkül.

Legfőbb aggodalmam az, hogy amikor ragaszkodunk a tudományos hitelesség állításaihoz, leminősítjük vagy akár kizárjuk a személyes bölcsesség fontos forrásait, amelyek függetlenek a formális kísérleti igazolástól. Ez a „személyes bölcsesség” a dolgok idővel történő kipróbálásából és az eredmények megfigyeléséből fejlődik ki. Ez az empirizmus kritikus szerepe, és ez az általam végzett munka nagy része.

Beszéljünk többet a zsírról. Hagyd abba a szemforgatást! Igen, igaz, hogy már írtam róla, de ez a cikk új fogalmakat fog tartalmazni. A legutóbbi cikkek Essential Fats vadonába való betörésünkhöz hasonlóan ez is ijesztő lehet. Mindennek értelmet adunk. Ha megérted, hogy te választod meg, milyen értelmet és fontosságot tulajdonítasz valaminek, akkor azt tudod, hogy nem a külső körülmények, hanem te határozod meg az életed minőségét.

Tehát az értelme, amit ehhez a cikkhez kötni akarok, a remény. Köszönöm, Bernie.

Lipid meghatározás:

A lipidek a szerves molekulák sokféle csoportját alkotják. A zsírok minden formája (telített, egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen) lipid. A finom fehér cuccok a steaken és a nem túl finomak a mi részünkön lipidek. Pontosabban a trigliceridek. A koleszterin egy lipid. Technikailag a koleszterin nem zsír, és a zsírok nem koleszterin. De ezek mind lipidek. Ebben a cikkben a „zsírokat” és a „lipideket” felváltva használom.

Rövidítések és fogalommeghatározások:

 * Tg – triglicerid.

 * Chol – koleszterin.

 * CVD – szív- és érrendszeri betegség. Olyan betegségek csoportja, mint a stroke és a szívroham.

 * CAD – koszorúér-betegség (szívbetegség).

 * LDL – alacsony sűrűségű lipoprotein. Egy részecske, amely lipideket hordoz a testben.  "Bad Chol"-nak nevezik.

 * LDL-P – az LDL-részecskék mért száma.

 * HDL – nagy sűrűségű lipoprotein, különböző tulajdonságokkal rendelkező részecske.  „Jó chol” néven.

 * Metabolizmus – egy változatos kifejezés, amely a szervezetben zajló összes kémiai reakció teljes összegére alkalmazható. Szűkebb definíció a táplálékenergia átalakítása testünk működéséhez szükséges energiává (katabolizmus);  és az élelmiszer átalakítása más vegyületek, például zsírok és fehérjék építőköveivé (anabolizmus).

Mi a koleszterin?

A Chol egy specifikus lipidmolekula, amely 27 egymáshoz kapcsolódó szénből áll. Nincsenek különböző típusok… nincs „jó” vagy „rossz”. Amit neked mondtak, és amit az orvosi egyetemen tanítottak nekem, az drámai lebutítás. A chol számos létfontosságú szerepet tölt be a szervezetben.

A testünkben található 40 gramm (majdnem fél csésze) koleszterin nagy része az egyes sejtjeink körüli membránokban található. Naponta körülbelül 1-2 gramm új koleszterinre van szükség.  Koleszterinünk nagy részét (több mint 80%-át) a májunk állítja elő.  Az általunk termelt chol egyedi mennyiségét genetikai kódunk és számos hormonális bemenet határozza meg.

Étrendünk is hozzájárul a koleszterin képződéshez, de nem úgy, ahogyan azt mindannyian gondoljuk. Az étrendből származó koleszterin nagyon csekély mértékben járul hozzá a vér koleszterin szintjéhez, mivel a legtöbb étkezésből származó koleszterin nem szívódik fel a bélből. Ahhoz, hogy a bélből a véráramba kerüljön (felszívódás), a cholra enzimatikusan kell hatni, hogy „észtermentesítse”, és nagy a verseny azokkal az enzimekkel, amelyek ezt a munkát végzik.  

Miután évtizedeken át hevesen dörömböltek az asztalon, és azt tanácsolták, hogy kerüljük a tojássárgáját, az Egyesült Államok 2015-ös étrendi irányelvei csendben megszüntették az étkezésből származó koleszterin korlátozását. Kijelenti: "A koleszterin nem olyan tápanyag, amely aggodalomra ad okot a túlfogyasztás miatt." A kanadai táplálkozási irányelvek ezt már évekkel korábban is megtették. Edd nyugodtan a szabadon kóborló, mindenevő csirkék tojását!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a chol nem lebeg a véráramunkban. A trigliceridhez hasonlóan a bélben és a májban termelődő „lipoproteinek” (részecskéknek is nevezik) tartalmazza. Gondolj rájuk úgy, mint a csónakokra, a vérre, mint a folyóra, a lipidekre/zsírokra, mint a rakományra vagy az utasok számára.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in