Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Nem mindegy, hogyan kezeled a gyulladást!

Nem mindegy, hogyan kezeled a gyulladást!

Mi sportolók, ha valamilyen gyulladás tüneteit észleljük, az esetek nagy többségében – a gyors felépülés reményében – valamilyen nem-szteroid gyulladáscsökkentőhöz fordulunk. De jó ez nekünk? Lássuk, mire számíthatunk, ha gyakran használjuk ezeket a termékeket!

Mindenkivel előfordult már, hogy valamilyen gyulladás - ízületi, ínhüvely vagy nyáktömlő - és annak tünetei hátráltatták vagy teljesen megakadályozták, hogy sikeresen folytassa az edzéseit, a legrosszabb esetben pedig akár versenyeket is ki kellett hagynia.

Ez nagyon frusztráló tud lenni, ezért gyakori, hogy a sportolók már az első tünetek jelentkezésekor valamilyen nem-szteroidos gyulladáscsökkentőt (tablettát, gélt vagy kenőcsöt) hívnak segítségül, mert a lehető leggyorsabban szeretnének felépülni a sérülésből.

Ha többet olvasol a témában, akkor gyakran találkozhatsz az NSAID kifejezéssel. A nem-szteroidos gyulladáscsökkentőket (pl ibuprofen, diclofenac) ezzel a mozaikszóval is jelölik, ami az angol NonSteroidal Anti-Inflammatory Drug szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

Azonban az utóbbi évek kutatási eredményei kimutatták, hogy ezeknek a szereknek a nagy mennyiségű, felelőtlen használata káros, bizonyos esetekben pedig súlyos mellékhatásokhoz vezethet. Mire számíthatunk ezektől a gyógyszerektől, hogyan lehetne elkerülni a használatukat és mit ajánlunk mi a Hammer Nutrition-nál?

Miért használjuk?

A válasz egyszerű. A szervezetben észlelt gyulladás esetén szeretnénk minél hamarabb csökkenteni az ezzel járó fájdalmat és elősegíteni a gyógyulást. Ez azonban sokszor csalóka lehet, mivel a nem szteroidos gyulladáscsökkentők hátráltathatják a szervezet regenerációját és folyamatos használatuknak további káros mellékhatásai is lehetnek.

Az NSAID-ok hatásukat a COX-1 és COX-2 enzimekre fejtik ki. Ennek a két enzimnek számos szerepe van, egyebek mellett a COX-1 enzim hatással van a sejtfunkciókra, míg a COX-2 enzim segít a fájdalomérzet továbbításában.

Közös bennük, hogy mindkét enzim termel prosztaglandinokat, amik a gyulladásos folyamatok egyik fő okozói. A nem szteroidos gyulladáscsökkentők fő feladata, hogy blokkolják mindkét COX enzimet és azok hatásait.

TUDTAD? A nem szteroidos gyulladáscsökkentőket lázcsillapításra is használják. Bénítják a központi idegrendszert és csökkentik a kórosan magas testhőmérséklet, de normál testhő esetén nincs hatásuk.

Elsőre egyszerűnek tűnik

Annak köszönhetően, hogy számos nem szteroidos gyulladáscsökkentő vény nélkül is kapható a patikákban, sokan alkalmazzák őket fájdalomcsillapításra vagy a gyulladások tüneteinek kezelésére.

Szinte biztos, hogy te is használtál már valamilyen diklofenák, ibuprofén, naproxén vagy ketoprofén tartalmú kenőcsöt vagy tablettát.

Ezek hatásai azonban nem merülnek ki annyiban, hogy enyhítik a tüneteket, használatuknak nem várt mellékhatásai is lehetnek, amelyeket sok esetben nem közismertek.

Például a COX enzimek által előállított prosztaglandinok nem csak a gyulladásos folyamatok során, hanem az izomnövekedésben is fontos szerepet játszanak.

Következő cikkükben megnézzük, hogy a legfrissebb kutatások szerint milyen nem várt mellékhatásai lehetnek az NSAID-ok nagy mennyiségű használatának és bemutatjuk milyen táplálékkiegészítőt kínál a Hammer Nutrition amivel a gyógyszerek használatának megelőzését tűztük ki célul.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in