Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

A D vitamin szedése során alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata!

A D vitamin szedése során alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata!

Ha jelenleg nem szeded a Hammer Nutrition Enduro D kiegészítőjét, itt van a kitünő alkalom a kezdésre – A European Heart Journal-ban nem rég megjelent tanulmány mélyreható hasznot tár fel: a kutatók becslése szerint a szérum D-vitamin szintjének 20 ng/ml-re történő növelése a szív- és érrendszeri betegségek akár 4,5%-át is megelőzheti.

A D-vitamin a májban 25-hidroxi-D-vitaminná alakul, amely a D-vitamin keringő formája, amelyet a vitamin állapotának mérésére használnak, nanogramm per milliliterben vagy ng/ml-ben. Még megdöbbentőbb, hogy a 20 ng/ml értéket sok szakértő a „normál tartomány” alsó határának tartja.

Más kutatások azonban azt mutatják, hogy az előnyös egészséges tartomány 30-60 ng/ml. Ezért e tanulmány alapján úgy tűnik, hogy a D-vitamin státusz marginális növekedése is – a „normál alsó határáig” (20 ng/ml) – hihetetlen előnyökkel jár.  Természetesen ez felveti a kérdést: mennyivel nagyobb lenne az előnyök növekedése, ha a „preferált” 30-60 ng/ml tartományban lenne?

Ebben a vizsgálatban közel 45 000 szív- és érrendszeri betegségben szenvedő férfi és nő, valamint több mint 250 000 szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedő férfi és nő vett részt.

A kutatók a mendeli randomizációs módszert alkalmazták, amely genetikailag megjósolja az alanyok szérum 25-hidroxi-D-vitamin szintjét, hogy megbecsüljék a javuló szint szív- és érrendszeri betegségek kockázatára gyakorolt ​​hatását.

Az alanyok közel 52%-ánál hiányos volt a 25-hidroxi-D-vitamin szint (azaz andlt;20 ng/ml). Ezt a szintet kiegészítéssel növelték, így elérték a 20 ng/ml-t "alapértelmezett" mennyiséget.  Az eredményeket a kutatásvezető, Dr. Elina Hyppönen ismertette:
 

„Eredményeink izgalmasak, mivel azt sugallják, hogy ha a D-vitamin szintjét a normákon belül tudjuk emelni, akkor a szív- és érrendszeri betegségek arányát is befolyásolnunk kell. Ha a D-vitamin-hiányos egyének számát legalább 50 nmol/l [20 ng/ml] szintre emeljük, becsléseink szerint az összes szív- és érrendszeri megbetegedések 4,4 százaléka megelőzhető lett volna.”

A tanulmány erre a következtetésre jutott:

„Azoknál, akiknél a legalacsonyabb koncentrációjú a D-vitamin-státusz, egy kis plusz D vitamin valószínűleg nagy hatásokkal jár. Ezek alapján elmondható, hogy a D-vitamin-hiány felszámolását az egész népességre ki kellene terjeszteni, így csökkenteni lehetne a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) terhét.”

Összegzés

Több tucatnyi egészségügyi előnnyel jár, ha a szervezetben elegendő mennyiségű D-vitamin van jelen, és ez a legújabb kutatás is egyértelműen megmutatja, hogy még a „minimális standard” D-vitamin szint is segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A 25-hidroxi-D-vitamin vérvizsgálata a D-vitamin-státusz meghatározásának módja, és lehetővé teszi, hogy megtudd, mennyi D-vitamint kell fogyasztanod ahhoz, hogy a 30-60 ng/ml „előnyben részesített egészséges tartományba” kerüljön. A The Endocrine Society iránymutatásként kijelenti, hogy a szérum 25-hidroxi-D-vitamin szintjének 30 ng/ml-en tartásához „a felnőtteknek legalább napi 37,5-50 mcg (1500-2000 NE) kiegészítő D-vitaminra lehet szükségük”.
 

A Hammer Nutrition Enduro D-je bőséges 50 mcg (2000 NE) D3-vitamint tartalmaz, valamint hatékony mennyiségű K2-vitamint, amely a D-vitaminnal együtt működik, és számos egészségügyi előnyt biztosít.
 

Végül megjegyezném, hogy annak érdekében, hogy a legtöbbet hozd ki a táplálékkiegészítőkkel vagy táplálékkal elfogyasztott D-vitaminból, gondoskodj a magnézium pótlásról is a Hammer's Essential Mg-vel.
 

Jellemzők:

  • Kiváló szerkezeti egészség kombináció
  • Hatékony védelmi rendszer támogatást kínál
  • Segít javítani a szénhidrát felhasználást 

„A D-vitamin alulértékelt tápanyag – különösen az állóképességi edzésekhez! Az Enduro D-re való áttérésem óta rengeteg előnyt tapasztaltam általános egészségem és a teljesítményem terén is.”

- Toby B.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés