Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

D-VITAMIN – FONTOS AZ IZOMERŐ FENNTARTÁSÁHOZ

D-VITAMIN – FONTOS AZ IZOMERŐ FENNTARTÁSÁHOZ

Steve Born írása

A 88. születésnapja előtti napon Clint Eastwoodot megkérdezték, hogyan maradt ilyen fiatal és aktív. Eastwood válasza: „Nem engedem be az öreget.” Imádom ezt a szólását!

Bár az öregedést nem tudjuk teljesen megállítani, lassíthatjuk a folyamatot – egy ideig nem „engedjük be az öreget” (természetesen az „öregasszonyt” sem) – több területen. Például az étrend, étrend-kiegészítés, testmozgás, elegendő alvás és sok más segítségével, és még sorolhatnám.
 

Az öregedési folyamat késleltetésének egyik fontos területe, különösen a sportolók számára, az izomerő megőrzése, amelynek elvesztését hivatalosan dinapéniának nevezik. Az Országos Biotechnológiai Információs Központ kifejti:
 

A dinapenia (ejtsd: dahy-nuh-pē-nē-a, görög fordításban az erő, az erő vagy az erő szegénysége) az izomerő életkorral összefüggő vesztesége, amelyet nem neurológiai vagy izombetegségek okoznak. A Dynapenia hajlamosítja az idősebb felnőtteket a funkcionális korlátok és a halálozás fokozott kockázatára. [1]

A Calcified Tissue International és a Musculoskeletal Research folyóiratban [2] részletezett tanulmány összefüggést talált az alacsonyabb D-vitamin szint és a dynapenia kialakulásának nagyobb kockázata között több mint 3200 férfi és nő adatai alapján. 50 éves és idősebb korosztályt használtak ehhez a vizsgálathoz. A vizsgálat kezdetén a fogási erő alapján a résztvevők egyike sem mutatta a dynapenia jeleit.

A résztvevők szérum 25-hidroxi-D-vitamin szintjét is ekkor mérték, és elégségesnek, elégtelennek vagy hiányosnak minősítették. A kutatók négy év elteltével újraértékelték a résztvevők szorító erejét.

  • Elegendő – a 25-hidroxi-D-vitamin szintje legalább 20 ng/ml
  • Elégtelen – a 25-hidroxi-D-vitamin szintje 12-20 ng/ml
  • Hiányos – a 25-hidroxi-D-vitamin szintje kevesebb, mint 12 ng/ml

 

Fontos megjegyzés: Az optimális tartomány 50-80 ng/ml.

Az eredmények azt mutatták, hogy az elegendő csoporthoz képest az elégtelen csoportban szignifikánsan 55%-kal nagyobb volt a dynapenia kialakulásának kockázata, míg a hiányos csoportban 70%-kal volt nagyobb a kockázata.

Egy dolog, ami felkeltheti a figyelmedet, az az, hogy az „elégséges” kategória olyan szintről indult (20 ng/ml), amely messze az optimális 50–80 ng/ml szint alatt van. Nem tudjuk, hogy a résztvevők közül hányan voltak az optimális szint közelében vagy azon belül, de gondoljunk csak bele, mennyivel nagyobb lenne a dynapenia kockázata, ha az „elégséges” csoport nem közelítené meg az ideális 50-80 ng/ml-t  szintet.

Összefoglalás

A D-vitamin vitathatatlanul a legtöbbet kutatott vitamin, és az optimális szinten biztosított előnyei jelentősek és széles körűek. Ezek az előnyök magukban foglalják az izomerő megőrzését is. Ahogy öregszünk, ez létfontosságú mindenki számára, nem csak a sportolók esetében.

A legjobb módja annak, hogy megtudd, mennyi D-vitaminra van szükséged, a 25-hidroxi-D-vitamin vérvizsgálat, amelyet 25(OH) D-tesztnek is neveznek. Sok ember számára a 2000 NE (50 mcg) mennyiség gyakran teljesen elegendő, másoknak pedig, akiknek többre van szükségük, ez kiváló kiindulópont. 2000 NE (50 mcg) az EnDuro D lágyzselé kapszulában található mennyiség. Ezen kívül az EnDuro D ideális mennyiségű K2-vitamint is tartalmaz, amely saját erőteljes előnyeinek biztosítása mellett tökéletesen kiegészíti a D-vitamint.

 

Referenciák: [1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571692/[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s00223-022-01021-8

 

 

 

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés