Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Csökkentsd a sóbeviteled!

Csökkentsd a sóbeviteled!

Steve Born írása

Ha globálisan csökkentenénk feldolgozott élelmiszerek sótartalmat az ajánlott szintre, akkor körülbelül 2.5 millió halálozás megelőzhető lenne!
 

Körülbelül két éve írtuk a „Nátrium – Az igazi gyilkos” című cikket az Endurance News 121. számában, ahol megvitattuk a „Nátriumbevitel és célszervkárosodás hipertóniában – frissítve: Az igazi gyilkos szerepe” című tanulmányt. 

[1] Íme, a kutatók néhány, a tanulmányhoz kapcsolódó „leplezés nélküli” megjegyzése:

 

 1. A tudományos bizonyítékok túlnyomó többsége rámutat a nátrium korlátozásának fontosságára a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésének érdekében.

 2. A nemzetközi irányelvek a nátriumfogyasztás jelentős csökkentését javasolják a vérnyomás, a szervkárosodás és a szív- és érrendszeri kockázat csökkentése érdekében.

 3. A bizonyítékok ellentmondanak a tudósok körében, mivel megfigyelési és alapkutatási tanulmányok azt mutatják, hogy a nátrium az igazi gyilkos: hiszen a tényleges nátriumfogyasztás világszerte jóval magasabb, mint a biztonságos tartomány.

 4. A nátriumbevitel közvetlenül összefügg a vérnyomás emelkedésével és a szívtömeg megnagyobbodásával, és független szerepe lehet a bal kamrai hipertrófia kiváltásában. Ez a korreláció jelentheti a szívizom ischaemia, a pangásos szívelégtelenség és a szívhalálozás alapját.

 5. Bár vitatott, a magas nátriumbevitel kezdeti vesekárosodást és progressziót idézhet elő hipertóniás és normotóniás betegek esetén.

 6. Ezek a tényezők rámutatnak a nátriumbevitel lehetséges vezető szerepére a célszerv-károsodásban és a kardiovaszkuláris betegségekben, beleértve a halálozást is.

 

Ez és egyéb jelentős mennyiségű kutatás azt mutatja, hogy a túlzott nátrium nem tesz jót számodra, és a nátrium csökkentése számos negatív egészségügyi probléma ellen megvéd. Következésképpen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erőteljes kampányba kezdett annak érdekében, hogy 2025-ig átlagosan 30%-kal csökkentse a világ lakosságának sóbevitelét – ezáltal a nátriumbevitelt személyenként körülbelül napi 2000 mg-ra (5000 mg só) szeretné csökkenteni a becsült 3550 mg nátriumról (9000 mg só), amelyet egy átlagos amerikai fogyaszt naponta.

Természetesen ez a 30%-os átlagos csökkentés a nátriumbevitel minden aspektusára összpontosít. Az American Heart Association azonban kihangsúlyozza a nátrium jelenlétét a feldolgozott és csomagolt élelmiszerekben, amely az Egyesült Államok napi nátriumbevitelének közel 75%-át teszi ki.  [2]
 

Egy kicsit érintőlegesen gyakran elgondolkodtam azon, hogy mi az „átlagos amerikai”, amikor a kutatás ezt az igekötőt használja. Találtam egy oldalt [3], amely 8067 fős mintát használt, és átlagos nátriumbevitelt mutatott ki a következő korcsoportokban:

 •  2-5 éves korig --- Napi nátriumbevitel átlaga: 2248 mg
 •  6-11 évesek --- Napi nátriumbevitel átlaga: 2992 mg
 •  12-19 évesek --- Napi nátriumbevitel átlaga: 3411 mg
 •  20-50 évesek --- Napi nátriumbevitel átlaga: 3754 mg
 •  51-70 évesek --- Napi nátriumbevitel átlaga: 3343 mg
 •  71 év feletti életkor --- Napi nátriumbevitel átlaga: 2928 mg

 

Ezek csillagászati ​​mennyiségek – 2-5 évesek napi 2200 mg feletti nátriumot fogyasztanak?!? –, és tekintve, hogy ezek az adatok tíz évesek (a feldolgozott és csomagolt élelmiszerek mennyisége azóta kétségtelenül sokkal magasabb), nem túlzás azt sugallni, hogy a napi nátriumbevitel nőtt.

És bár az Egyesült Államok a 6. helyen áll a világ összes országában a só/nátrium fogyasztása tekintetében, a jelenlegi napi 9000 mg-os sóbevitelünk éppen India alatt van, ami az 5. helyen álló ország 9100 mg-os napi sóval, és nem is túl nagy messze az első számú országtól, Kínától, ahol a sóbevitel körülbelül 10 900 mg naponta.  [4]

Többet kell tennünk! A világnak jobbnak kell lennie! 

Ezért az Egészségügyi Világszervezet a következő ajánlásokat tette a só csökkentése érdekében: [5]

 

 1. Minden felnőttnek, magas vérnyomás esetén, vagy anélkül (beleértve a terhes és szoptató nőket is), napi 5000 mg-nál (egy teáskanál alatt) kevesebb sót kell fogyasztania.
  Megjegyzés: Van néhány kivétel, amelyek közül az egyik azoké, akik olyan gyógyszeres terápiás kezeléseket alkalmaznak, amelyek nátriumhiányhoz vezethetnek.

 2. A felnőttek számára javasolt maximális sóbevitelt „csökkenteni kell a 2 és 15 év közötti gyermekek esetében a felnőttekéhez viszonyított energiaigényük alapján”.

 3. Minden sónak jódozottnak vagy jóddal dúsítottnak kell lennie, „ami elengedhetetlen a magzat és a kisgyermek egészséges agyfejlődéséhez és általában az emberek mentális működésének optimalizálásához”.

 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint:
„A felnőttek napi 5 grammnál kevesebb sóbevitele csökkenti a vérnyomást, és a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a szívkoszorúér-roham kockázatát. A kevesebb sóbevitel fő előnye a magas vérnyomás elkerülése."

Ezenkívül, amint ennek cikknek az alcímében is szerepel, az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 2,5 millió haláleset megelőzhető lenne, ha a globális sófogyasztást az ajánlott szintre csökkentenék.

Több mint 30 éve hangoztatjuk a sószegény/nátriumszegény diéta előnyeit, mert mindenekelőtt ez az egyik legfontosabb lépés, amelyet megtehetünk a betegségek megelőzésében és a hosszabb, egészségesebb élet jelentős növelésében.
 

Másodszor, az alacsony nátriumtartalmú étrend javítja a sportteljesítményt, mert lehetővé teszi a szervezet beépített mechanizmusainak – amelyek a recirkulációt és így a nátriumraktáraink megőrzését szolgálják – optimális működését.

 

A cég alapítója és tulajdonosa, Brian Frank több mint 30 éve foglalkozik mindkettővel: 

"Ha látunk egy sportolót, akinek a bőrén és a ruházatán sós réteg van, arról állíthatjuk, hogy magas nátriumtartalmú étrendet fogyaszt. Minél többet fogyaszt valaki, annál többet ürít ki; ez tényleg ilyen egyszerű. Magas nátriumbevitel nemcsak az optimális egészséggel ellentétes, hanem ellentétes a test normál mechanizmusaival is, amelyek szabályozzák a nátrium-kiválasztást és a recirkulációt edzés közben. Ezért mindig is támogattuk az alacsony nátriumtartalmú étrendet és a mérsékelt nátriumbevitelt edzés közben."

 

Sok dolgot tehetünk. Például ajánlom Az American Heart Association „Tippek a nátrium csökkentésére az étrendben” című írás tanulmányozását.
 

Egy másik jelentős cikk, amelyet ajánlok a jobb egészség és a sportteljesítmény biztosítása érdekében, a „Kálium: a hosszú élet kulcsa” című kiadvány.

Élvezd a kiváló atlétikai teljesítményt, és segíts távol tartani a kaszást! Csökkentsd a nátriumbevitelt már mától!

Referenciák:
[1] https://www.mdpi.com/1660-4601/17/8/2811/htm

[2] https://newsroom.heart.org/news/what-if-sodium-in-packaged-foods-was-reduced-for-an-entire-continent

[3] https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/wr/mm6612a3.htm

[4] https://www.statista.com/statistics/1061321/global-consumption-of-salt-by-country/

[5] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

 

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés