Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Tippek Maraton felkészülésre

Tippek Maraton felkészülésre

 Dean Karnazes írása

 

Hivatalosan is elindult a maratoni szezon. Itt nálunk, Amerika északi részén az előrejelzések szerint az idei évben lesz a valaha legmagasabb rekordszámú maraton és félmaraton verseny. Akár a Boston Marathonra, akár a Flying Pig Marathonra edzel, vagy bármi egyébre világszerte, íme néhány régi tipp, amelyek segíthetnek a felkészülésben.

 

1. tipp: Tartsd be a 10%-os szabályt

A futásteljesítmény javítása során ne növeld a heti távolságot 10 százaléknál többel.  Mint sok „szabály”, ez is inkább egy általános iránymutatás. De körültekintő tanácsnak találtam a túlterheléses sérülések elkerülése érdekében.

 

2. tipp: Kereszt edzés

Számomra a kereszt edzés a maratoni felkészülésem elengedhetetlen elemévé vált. Ahogy fejlődtem, rájöttem, hogy a kereszt edzések segítik fejleszteni a szív- és érrendszert a hagyományos futás hatása nélkül.  A kereszt edzést olyan dolgokkal ajánlom, amelyek a legjobban hasonlítanak a futáshoz, mint például a kerékpározás vagy az ElliptiGO lovaglás.

 

3. tipp: A felépülés fontos

Régebben nem foglalkoztam nagyon a regenerációval. Miután kimerülésig futottam, heveny letargiától és krónikus fáradságtól szenvedtem, most a regenerációnak hagyok időt. A teljesítményem, az általános egészségi állapotom és a boldogságom javult ennek eredményeként.

A Hammer Nutrition Recoverite nélkülözhetetlen segítőmmé vált.

 

4. tipp: Az alvás is számít

A felépüléshez hasonlóan az alvás fontosságát is lebecsültem.  Bárcsak fiatalabb koromban tudtam volna azt, amit most tudok.  Az alvás számít. Bár egy kemény edzéssel vagy versenyzéssel töltött nap után az alvás nem mindig megy könnyen. Ilyenkor ismét a Hammer Nutrition-hoz fordulok segítségért. A REM Caps segít abban, hogy megfelelően aludjak anélkül, hogy másnap fáradtan ébredjek.

 

5. tipp: Próbálj ki új dolgokat

Régóta használom a Hammer Nutrition Endurolytes-t, a HEED-et és a Perpetuem-et, de csak nemrég fedeztem fel a Race Caps Supreme és Anti-Fatigue Caps-ot. Ha mindig ugyanazt csinálod, valószínűleg mindig ugyanazokat az eredményeket fogod elérni, ezért kísérletezz az edzés során, hogy új dolgokat találj, amelyek javíthatják teljesítményed.

 

Az utolsó gyakorlati tanács, amit adok, személyes tapasztalatból származik.  Bár szeretem a szárított fügét, nem a legjobb választás a verseny előtti napon ezt nassolni. Ennek következménye lett a gyakori kényszer megállások (mosdó)- az élet legjobb leckéi nem mindig kellemesek.

Persze attól még beértem a célba, csak egy kicsit lassabban, mint az várható volt.

-- -- --

 

Dean Karnazes ultramaratonista és Hammer Nutrition atléta. Világszerte versenyzett és versenyez, egyszer lefutott 50 maratont az Egyesült Államok mind az 50 államában, 50 egymást követő napon. Legutóbbi könyve A Runner’s High.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés