Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Érzed az ütemet?

Érzed az ütemet?

Vannak kérdések, amiket már sok ezren próbáltak megválaszolni. NSYNC vagy Backstreet Boys? Star Trek vagy Star Wars? Biciklis nadrág alsóneművel vagy nélküle? Ezeket halandó ember talán nem is képes megválaszolni és én sajnos beleszaladtam egy újabba. Futás zenével vagy zene nélkül?

Hadd szóljon

Sokan el sem tudják képzelni az edzésüket zene nélkül. Számukra a fülhallgató és a telefon már egy olyan alapfelszerelés, mint a futócipő. Nincs is ezzel baj, hallottam már kerékpárosokat, akik kimondottan irigykedtek, mert a futóknak van lehetőségük zenét hallgatni, míg két keréken ez maximum csak egy esti tekerés során lehetséges, míg nappal, közúton, kimondottan életveszélyes.

Természetesen nem véletlen, hogy a futók több mint fele az edzéseit a lejátszás gomb megnyomásával kezdi. A zenének ugyanis számos pozitív hatása is lehet, elterelheti a figyelmünket a fáradtságról, ezzel fokozva a teljesítményt és szó szerint megadja az alapot, hogy a megfelelő tempóban fogyasszuk a métereket.

De hogyan? Az emberi agynak köszönhető, ami úgy van bekötve, hogy felvegye a ritmust. Ezért dobolunk a lábunkkal vagy az ujjunkkal és bólogatunk ütemre, ha valami nekünk tetsző dallamot hallunk. Ebben nincs változás futás közben sem: ha zenét hallgatunk, hozzáigazodunk annak üteméhez. Ez pedig segít, hogy tartsuk az optimális tempót és jó teljesítményt nyújtsuk, értékes edzésmunkát végezzünk.

Ez azonban könnyen a visszájára is fordulhat. Ha túl tempós muzsikával vágunk neki a távnak, akkor előfordulhat, hogy hamar túlhajtjuk magunkat, nagyon lassú dalok esetében pedig egyszerűen nem érjük el azt a teljesítményt, amire képesek vagyunk.

 

Tippek: mivel ahány ember, annyi zenehallgatási szokás, nehéz általános tanácsokat adni, de azért álljon itt pár, amelyek a legtöbbeknél beválhatnak:

  • Állítsuk össze jól a lejátszási listánkat! Próbáljunk olyan zenéket találni, amelyek sebessége illeszkedik ahhoz a futótempóhoz, amit szeretnénk majd követni.
  • Akár jók is lehetnek a „legjobb futós playlist 2023” és hasonló elnevezésű listák, de érdemes olyan számokat választani, amiket személy szerint nagyon szeretünk és élvezettel hallgatunk. Könnyen ki lehet zökkenni, ha megszólal jön valami olyan muzsika, amit kimondottan nem kedvelünk.
  • Próbáljunk meg különbözőeket választani a bemelegítéshez és az edzés utáni nyújtáshoz is, amik segítenek ráhangolódni a futásra, majd lenyugtatni az idegeket, miután kihajtottuk magunkat.

Psszt!

Ha ilyen jó zenével futni, akkor mi szól amellett, hogy otthon hagyjuk a fülhallgatónkat? Elsősorban a biztonság. Ha a fülünk bedugásával nem szigeteljük el magunkat a hangoktól, akkor sokkal jobban tudunk figyelni a környezetünkre – a városi forgalomra vagy a pályán a többi futóra – és meg tudjuk előzni a baleseteket.

Ez azonban még nem minden. Eljönnek azok a pillanatok, amikor szeretnénk, érdemes és ki is kell lépni a mindennapokból, ahol jobbról legalább egy üzenetküldő mindig csipog, bal oldalon folyamatosan belebotlunk egy e-mailbe, szemből pedig valami mindig az arcunkba világít.

Ilyenkor nagyon nyugtató hatású és felemelő tud lenni, ha csak simán futunk. Halljuk a lépteinket, a szelet, egyszerűen csak érzékeljük a környezetünket. Jobban tudunk figyelni a légzésünkre, a testünktől érkező visszajelzésekre és egy olyan, szinte már meditatív állapotba kerülünk, ahol azokkal a gondolatokkal foglalkozhatunk, amiket mi választottunk. Egészen jól hangzik, nem?

Ahogy azt már a poszt elején beharangoztam, nem igazán lehet eldönteni, melyik a jó válasz a kérdésre, úgyhogy véleményem szerint a középúton érdemes maradni és mindkét változatba érdemes belekóstolni egy kicsit, ahogy a körülmények engedik vagy a kedvünk diktálja.

StockSnap képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés