Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Megfelelő hidratáció télen is

Megfelelő hidratáció télen is

Az elmúlt hetek enyhe, esős időjárását követően ismét kezdi megmutatni igazi arcát a tél. Előkerültek a szánkók és a korcsolyák, megindultak a kocsisorok a hegyek felé, aki teheti, sílécre pattan. A téli sportok igazán jót tesznek testünknek-lelkünknek egyaránt, ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat mozgás közben a hidegben is, érdemes odafigyelnünk pár dologra. Például a hidratálásra.

Nem csak a nyári melegben

Mindenki számára evidencia, hogy inni kell. Különösen intenzív mozgás közben, főként nyáron, ha mindezt a melegben tesszük. Azt azonban sokan hajlamosak elfelejteni, hogy hűvösebb időben vagy akár a téli hidegben végzett mozgás közben is könnyedén dehidratálódhatunk.

A kiszáradás kellemetlen következményei hűvös időben is bekövetkezhetnek, ezért a megfelelő folyadékbevitel nem csak nyáron fontos.

Tudta? Testünk jelentős része vízből áll, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be szervezetünkben. Hidratáltságunk jelentős mértékben kihat az agyműködésünkre, hangulatunkra, valamint szellemi és fizikai teljesítőképességünkre egyaránt, de befolyásolja az immunrendszer működését is.

Hideg időben, bármit is csinálunk kint, felöltözünk. Kabát, sál, sapka, kesztyű. Extra rétegek alul-felül, amelyek melegen tartják testünket. Ha mindezeket sportoláshoz választjuk, szinte kivétel nélkül szellőző-lélegző anyagokból állnak, amelyek benntartják a meleget, de bőrünkről kivezetik az izzadtságot, amely gyorsabban is párolog, mint nyáron.

Testünk ezért másként érzékeli a folyadékveszteséget, szervezetünk nem küld annyi jelzést a folyadékpótlás miatt, mint meleg időben. Pedig egy nagyobb tengerszint feletti magasságban több órás síeléssel vagy túrázással eltöltött nap jelentős folyadékvesztést idézhet elő szervezetünkben, ami ellen nem lehet mással védekezni, mint tudatos, rendszeres folyadékpótlással.

Az sem mindegy, mivel hidratálunk

Fontos a megfelelő mennyiség, azonban – akárcsak nyáron – a téli hidratálás során sem mindegy az sem, hogy mit iszunk. Különösen akkor nem, ha sportolunk is.

A síterepek hüttéi komoly csábítást jelentenek egy-egy csúszást követően, kínálatuk azonban nem mindig optimális. A különféle alkoholtartalmú italok néhány percig átmelegítenek ugyan, de jelentős, ám felesleges kalóriatartalmuk mellett az alkohol miatt rontják a koncentrációt és fokozzák a balesetveszélyt is, ezért fogyasztásukat sportolás közben – különösen a víz kiváltására – egyáltalán nem ajánljuk.

Szintén elterjedt megoldás a folyadékpótlásra – főként síelés közben – a különféle szörpök, „skiwasserek” és egyéb üdítők fogyasztása.

Ezek valóban folyadékpótlást biztosítanak, azonban kalóriatartalmuk szinte kivétel nélkül gyors felszívódású, egyszerű szénhidrátokból áll. Sokkal megfelelőbb választás ezek helyett a termoszban magunkkal vitt (lehetőleg cukormentes) tea, illetve az izotóniás vagy sportitalok fogyasztása, amelyek a hidratálás mellett a megfelelő kalóriapótlásra is megoldást nyújtanak.

Ne feledkezzünk meg továbbá a magas víztartalmú szezonális alapanyagokról és az ezekből készült ételekről, salátákról, főzelékekről, levesekről sem, amelyek kisebb mértékben, de az ásványvíz, víz és egyéb italok mellett szintén részét képezik a napi vízfelvételünknek.

Alexandra_Koch képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés