Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

L-karnitin - jó vagy rossz a szívednek?

L-karnitin - jó vagy rossz a szívednek?

Az L-karnitin egy aminosav, amely három olyan fontos funkciót lát el, amelyek a sportteljesítményt fokozzák:

 

 

Az L-karnitin az a tápanyag, a "vezérlő" hogy úgy mondjam, ami a zsírsavakat a vérből a mitokondriumokba juttatja, az energiát termelő "kemencékbe", azaz a sejtekbe, így a zsírsavak energiaként felhasználhatók lesznek. Ha a zsírt üzemanyagként szeretnéd használni a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben, akkor L-karnitinre van szükséged.

 

 

Az L-karnitin az állóképesség javításában is segít azáltal, hogy gátolja a tejsav felhalmozódását, amely a fáradtság egyik elsődleges oka.

 

 

Kimutatták, hogy az L-karnitin az edzés során csökkenti az anyagcsere-hulladékok felhalmozódását. Ez segít növelni a terhelést edzés közben, és fokozza az edzés utáni regenerálódást.

 

 

Elengedhetetlen a sportteljesítményhez, a szív egészségéhez és egyebekhez.

 

 

Az L-karnitin az élelmiszerekben is megtalálható természetes anyag. Azonban nem tekinthető nélkülözhetetlen tápanyagnak, mert a szervezet a lizin és a metionin aminosavakból tudja előállítani. Az L-karnitin az a tápanyag, amely a zsírsavakat a mitokondriumba szállítja üzemanyagforrásként, és a kutatások arról számolnak be, hogy az izom-karnitin szintje gyorsan kimerül testmozgás közben, még mérsékelt testmozgás esetén is. Számos, sportolókról publikált tanulmány kimutatta, hogy az L-karnitin-kiegészítés támogatja a testmozgást.

 

 

A sportolóknak több karnitinre van szükségük, mint amennyit képesek endogén módon (a test által) előállítani. Az L-karnitin különösen fontos lehet az intenzív testmozgás időszakaiban, mivel segíthet csökkenteni az edzés utáni tejsav felhalmozódást és növelheti a maximális munka teljesítményét. Megtarthatja az izmok glikogénszintjét az edzések során is. Amint arról a vizsgálatok többségében beszámoltunk, a maximális oxigénfogyasztás növekedése és a légzési hányados csökkenése azt jelzi, hogy az L-karnitin képes stimulálni a lipid anyagcserét (például zsírsavak üzemanyagként történő felhasználása).

 

 

Kimutatták, hogy az állóképességi sportolás során az L-karnitinnel végzett kezelés jelentősen csökkenti a testmozgást követően a plazmalaktát mennyiségét.

Az előzetes vizsgálatok adatai azt mutatták, hogy az L-karnitin-kiegészítés csillapíthatja a hipoxiás (alacsony oxigénszintű) edzés káros hatásait, és felgyorsíthatja a testmozgás során képződött stresszből való kilábalást. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az L-karnitin meghatározó szerepet játszik a sejtkárosodás megelőzésében is, és kedvezően befolyásolja az edzés stresszéből való kilábalást. [1-7] Emellett az agy, a testösszetétel és a mitokondriális egészség egyéb előnyei mellett az L-karnitin elengedhetetlen a normális szívműködéshez. [8, 9]

 

 

A legújabb tanulmány kérdéseket vet fel

 

 

A közelmúltban negatív sajtó érkezett az L-karnitinről. Dióhéjban, ennek a tanulmánynak a Nature Medicine folyóiratban online közzétett eredményei arra utalnak, hogy az orálisan adagolt L-karnitint a bélbaktériumok metabolizálják, és így trimetilamin (TMA) nevű anyagot termelnek. A TMA esetleg tovább metabolizálódik trimetilamin-N-oxiddá (TMAO). Elméletbena TMAO megakadályozza a felesleges koleszterin kiválasztódását, ezáltal lehetővé téve az artéria falaiba való beszivárgást, amelyet a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatának lehetséges bűnöseként említenek. Kicsit félelmetesen hangzik, nem? De vajon ez azt jelenti, hogy az L-karnitin-kiegészítés veszélybe sodor?

 

 

Vizsgáljuk meg közelebbről az L-karnitint általában, valamint ezt a közelmúltbeli tanulmányt és annak következményeit. Először azonban fontos szem előtt tartani ezt az alapigazságot: "Ha egy kevés jó, akkor a sok nem feltétlenül jobb." Még az élethez szükséges alapvető anyagok is túladagolhatók vagy aluladagolhatók, hozzájárulva a káros életveszélyes következményekhez. Például:

 

A víz kimerülése / kiszáradása megölhet, de a túl sok víz ("vízmérgezés") is halálos.

 

A túl kevés nátriumot hyponatremia néven ismerik, ami életveszélyes vészhelyzetet képes generálni. A túl sok nátrium hypernatremiát eredményez, amelynek szintén végzetes következményei lehetnek.

 

Túl sok cukrot vagy szénhidrátot társítottak cukorbetegséggel kapcsolatos problémákhoz, ugyanakkor, ha a vércukorszint túlzott mértékű, a testmozgás során a szénhidrátfogyasztás biztonságos és ajánlott.

 

 

Tehát mit jelent számunkra ez a konkrét tanulmány?

 

 

Bár ez a tanulmány minden bizonnyal érdekes, fontos szem előtt tartani, hogy a vizsgálati alanyok (emberek és egerek egyaránt) "krónikus" mennyiségben kaptak L-karnitint. Bár nem tudjuk, mennyit adtak ezeknek a tesztalanyoknak, az emberen végzett korábbi kutatások szerint nagyon nagy mennyiségű L-karnitinre (összesen 6 gramm / nap) van szükség a plazma TMAO jelentős növekedéséhez. A napi háromszor beadott egyéb dózisok (összesen 0,0 g, 1,5 g és 3 g naponta) nem mutattak változást a TMAO plazma növekedésében.

 

 

Hivatkozás

Bain MA, Milne RW, Evans AM. J Clin Pharmacol. 2006. október; 46 (10): 1163-70. Az orális L-karnitin diszpozíciója és metabolit kinetikája emberben. Sansom Intézet, Gyógyszerészeti és Orvostudományi Iskola, Dél-Ausztráliai Egyetem, Adelaide, SA 5000, Ausztrália.

 

 

Következtetés

A sportolók biztonságosan fogyaszthatják az L-karnitint kiegészítőként, hogy biztosítsák a megfelelő pótlását. Ha táplálékkiegészítő formájában fogyasztaszL-karnitint, akkor azt javasoljuk, hogy az összértéket napi 2000 mg (2 g) tartományban tartsd. Annak, aki nem sportol, és nagy mennyiségű húst fogyaszt, amely L-karnitint tartalmaz, nincs szüksége plusz mennyiségre ebből az anyagból.Az állati hús nemcsak testkarnitint termel, hanem olyan fehérjeszerkezetet is létrehoz, amely a súlygyarapodást, a növekedési faktorokat és a plakk-képződést vezérli. Ha nem természetes módon nevelt fűvel táplált állatokból származnak a húsok, más káros anyagok is megtalálhatók bennük, amelyek idővel negatívan hatnakaz egészségre. Összességében azt javasoljuk, hogy ne fogyassz túl sok olyan állathúst, amely koleszterin felhalmozódását okoz az artéria falain.

 

 

L-karnitin szint az alábbihúsokban (100 grammra):

 

 

Bárány - 190 mg

Marhahús - 94 - 145 mg

Sertéshús - 28 mg

Baromfi és tenger gyümölcsei - 1,6 - 6,4 mg

 

 

L-karnitint tartalmazó Hammer Nutrition termékek:

Mito Caps (125mg/kapszula) Perpetuem (25 mg/adagolókanál), Perpetuem Solids (6 mg/tabletta) Sustained Energy (16.6mg/adagolókanál)

 

 

Referenciák:
1. Brass, E. P., et al. The role of carnitine and carnitine supplementation during exercise in man and in individuals with special needs. J Am Coll Nutr. 17:207-215, 1998.

2. Dragan, I. G., et al. Studies concerning the ergogenic value of protein supply and l-carnitine in elite junior cyclists. Physiologie. 25(3):129-132, 1988.

3. Cerretelli, P., et al. L-carnitine supplementation in humans. The effects on physical performance. Int J Sports Med. 11(1):1-14, 1990.

4. Karlic, H., et al. Supplementation of l-carnitine in athletes: does it make sense? Nutrition. 20(7-8):709-715, 2004.

5. Lancha, A., et al. Effect of aspartate, asparagine, and carnitine supplementation in the diet and metabolism of skeletal muscle during moderate exercise. Physiol Behav. 57(2):367-371, 1995.

6. Lennon, D. L. F., et al. Effects of acute moderate-intensity exercise on carnitine metabolism in men and women. J Applied Physiology. 55:489, 1983.

7. Siliprandi, N., et al. Metabolic changes induced by maximal exercise in human subjects following L-carnitine administration. Biochem Biophys Acta. 1034(1):17-21, 1990.

8. Chao HH, Chen CH, Liu JC, Lin JW, Wong KL, Cheng TH. L-Carnitine attenuates angiotensin II-induced proliferation of cardiac fibroblasts: role of NADPH oxidase inhibition and decreased sphingosine-1-phosphate generation. J Nutr Biochem. 2010 Jul;21(7):580-8.

9. Gomez LA, Heath SH, Hagen TM. Acetyl-L-carnitine supplementation reverses the age-related decline in carnitine palmitoyltransferase 1 (CPT1) activity in interfibrillar mitochondria without changing the L-carnitine content in the rat heart. Mech Ageing Dev. 2012 Feb-Mar;133(2-3):99-106.

 

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés