Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

MENJ GÖRÖGORSZÁGBA VAGY MENJ HAZA!

MENJ GÖRÖGORSZÁGBA VAGY MENJ HAZA!

Írta: Dean Karnazes

 

A legjobb olajbogyó a földön a legjobb helyről származik. Görögországból! Valószínűleg azt gondolod, hogy kissé elfogult vagyok (oké, nagyon elfogult). De bízz bennem, ha a kiváló olívaolajokról van szó, biztos lehetsz abban, hogy Görögország a megfelelő hely.

Miért is? Többféleképpen is válaszolhatok erre a kérdésre. Az első magyarázat az, hogy sok elemnek együtt kell lennie ahhoz, hogy valóban kiváló olívagyümölcs jöjjön létre, amely egyedülállóan jellegzetes olívaolajat eredményez. Számít a talaj minősége és összetétele, a napfény mennyisége és intenzitása, a csapadékfajták és a páratartalom ingadozása. Ezek mind óriási mértékben hozzájárulnak a késztermékhez, sőt a közeli mikrobiomnak is fontos szerepe lehet! Természetesen számomra az olívaolaj legjobbja Görögország dombjainak távoli falvaiból származik. Ott a régi hagyományok szerint még mindig olyan örökségből származó, kézműves olajat állítanak elő, amelyet lehetetlen reprodukálni. Kis mennyiségű, ritka olívaolajról beszélünk, amely polifenolokban gazdag, sötét színű, viszkózus és testes, és az íze olyan, mint egy romantikus regény. Jól gondolod, ezeket a termékeket nem találod meg az Amazonon.

 

Szóval mit csinálnak a görögök? Szerencsére vannak üzletek, ahol kiváló minőségű görög olívaolajokat találhatsz anélkül, hogy át kellene lépned Görögország hegyeit (nem mintha elriasztanálak ettől). Görögországból származó olívaolaj kiválasztásakor először meg kell győződnöd arról, hogy megtalálod-e a „Made in Greece” vagy „Product of Greece” feliratot a terméken. Ezt egyértelműen fel kell tüntetni a fő címkén (az FDA valahol a címke azon fő részén van, amely jól látható, ha megnézed a terméket egy polcon, vagy azt hiszem, manapság a képernyőn).

Miután megbizonyosodtál arról, hogy a termék Görögországban készült, a következő fontos dolog az, hogy biztos legyél abban, hogy extra szűz olívaolajról (EVOO) van szó. Ennek azért van jelentősége, mert az EVOO hidegen sajtolt (az olívaolaj felmelegítése ronthatja a minőségét), és nincsenek további összetevői, csak a tiszta olívalé (azaz az extrakciós folyamat során nem használnak oldószereket vagy adalékanyagokat).

 

Néhány további dolog, amit figyelembe kell venni az olívaolaj kiválasztásakor: Bio? Az én preferenciám az igen. A Görögországból származó jobb minőségű olívaolajok közül sok bio, és én ezeket választom. Regeneráló-e a gyümölcsös? Ezt a kifejezést nem gyakran hallod, vagy talán még soha nem hallottad, de a jövőben biztosan fogod. A mai görög olajbogyó-termesztők nagy része regeneráló, azaz olyan dolgokat használ, mint a napenergia, de én már régebbi létesítményekben is jártam, ahol lovak vagy öszvérek forgatják a kőpréseket (vagy akár embereket!). Az olívaolajat teljesen kézzel készítik, és az íze is olyan. Én ezeket a helyeket szeretem.

Néhány utolsó fontos dolog: mindig próbáld meg az olívaolajat sötét tartályban (lehetőleg) vagy sötét helyen tárolni (ha van rá lehetőség). A fény tönkreteheti az olajat és ronthatja annak minőségét. Ugyanez a helyzet a hővel is. Érthető, ha friss bio olívaolajat öntünk a salátára, de forráspont fölé melegíteni nem szabad. A legjobb, ha ehhez valami mást választasz.

 

A jó minőségű EVOO-t naponta fogyasztom. Ezzel veszem be a zsírban oldódó kiegészítőim nagy részét is, hiszen azok felszívódását nagymértékben elősegíti. A Hammer Nutrition ENDURO D egy olyan termék, amelyet naponta használok, csakúgy, mint a PREMIUM INSURANCE CAPS-ot, amely más zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaz, például A- és E-vitamint. Általában is jó ötlet a táplálékkiegészítők jó zsírforrással történő bevétele.

Soha nem gondoltam volna, hogy olívaolajsznobnak fogom tartani magam. Emlékszem, néztem a nagyapámat és az összes régi görög barátját, akik azon vitatkoztak, hogy ki készítette a legjobb olívaolajat. Kiderült, hogy a későbbiekben ez nagy hatással lett rám.

------------------------------------------------

Dean Karnazes ultramaratonista és Hammer Nutrition atléta. Legújabb könyve az A Runner’s High.

 

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés