Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Nem alkoholos zsírmáj betegség

Nem alkoholos zsírmáj betegség

Írta: Dr. Bayne Francia M.D.D.C. 
 

Egy igazi bálványom, John Denver szavaival élve: „kezdjünk neki”. Kezdd el megérteni a máj zsírosodásának okát, hogy ez az állapot miért lett már szinte járvány, mely egyregyakoribb, és gyulladáshoz, hegesedéshez, cirrhosishoz és májrákhoz vezethet. És kezdd megérteni, hogy miért szenved ebben - e cikk sok „egészségesnek hitt” olvasója. Ja, azok a „felszínes” májvizsgálatok, amelyeket az egészségügyi szolgáltatód vizsgálsajnos nem a valóságot mutatják sok esetben.

Segítünk a témával kapcsolatos dolgokat megérteni.

Anyagcsere

Dr. Vanderkooi Az emberi anyagcsere című munkájának bevezetőjében a sejtanyagcserét úgy határozza meg, mint „azt a folyamatot, ahogy az emésztési termék kémiailag módosul, hogy hasznosítható energia keletkezzen. Eszel valamit, lebomlik az emésztőrendszerben, és ezek az apró ételdarabok felszívódnak a bélnyíláson keresztül a véráramba, majd „metabolizálódnak”. Sok betegség, beleértve a szív- és érrendszert, a 2 -es típusú cukorbetegséget (T2D) és a rákot, akkor fordul elő, ha a normál anyagcserében zavar keletkezik. 

Metabolikus szindróma

A következőkben különböző rendellenességek csoportjairól írunk, amelyek növelik a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke és más betegségek kockázatát. Ezek magas vércukorszintet, magas trigliceridszintet, alacsony HDL -t (jó koleszterin), megnövekedett hasi kerületet és a magas vércukorszintet okozhatnakTöbb tényező határozza meg a diagnózistEzeknek a betegségnek a kialakulását nagyrészt az határozza meg, ahogyantáplálkozunk.

NAFLD 

– ez olyan nem alkohol okozta májbetegség, amely következtében a máj elzsírosodik.

Ez az átfogó kifejezés a túlzott mennyiségű zsírszövet (májban) lerakódására a májban, és magában foglal néhány különböző súlyosságú változatot. Az orvosi szaknyelvmanapság ezt a máj metabolikus szindrómájának nevezi.

NAFL

Ez a NAFLD legenyhébb formája, ahol májzsír jelen van a májban gyulladás vagy hegképződés nélkül. Ez a legkorábbi szakasz. A betegség előrehaladását nem lehet megjósolni, és számos tényezőhöz kapcsolódik, mint például az életkorhoz, a nemhez, a genetikához, az alkoholfogyasztáshoz, a 2 -es típusú cukorbetegség jelenlétéhez, a rendszeresen fogyasztott cukor mennyiségéhezvalamint ahhoz, hogy a magas cukorfogyasztás magas zsírtartalommal párosul -e vagy sem. 

NASH

Ez a NAFLD rosszabb formája, amelyet széles körben elterjedt májgyulladás, májsejthalál és fibrózis (hegesedés) jellemez. Jelenleg a NASH diagnosztizálásának egyetlen módja a májbiopszia. Ez egy közbenső szakasz a súlyosság szempontjából, és cirrhosishoz, májrákhoz, májelégtelenséghez és májtranszplantáció szükségességéhez vezethet. Mindegyik előrehaladott májbetegséget jelent. A NASH az Egyesült Államokban a májtranszplantációk második vezető oka, és ha a tendenciák továbbra is fennállnak, 2025-re ez az első helyen fog állni. 
 

A májbetegséggel, valamint a 2 -es típusú cukorbetegséggel és köszvénnyel való összefüggés több mint 120 éve ismert. Valójában a 2 -es típusú cukorbetegség a NASH és a cirrhosis legerősebb előrejelzője. Az elmúlt néhány évtizedben azonban felismerték, hogy a kezdődő cukorbetegségben és elhízásban szenvedők is könnyen kifejleszthetik magukban a NAFLD minden altípusát. De ez az állapot sokkal baljósabb, és releváns minden korosztály számára. A NAFLD ma a leggyakoribb krónikus májbetegség gyermekeknél és serdülőknél egyaránt. Miért? Mert az olcsó, kényelmes és finom étrendjük nem megfelelő.
 

Miután elég sokáig gyakoroltam az orvostudományt ahhoz, hogy emlékezzek arra az időre, amikor a májenzimek emelkedése a vérvizsgálat során elmaradt, lenyűgözőnek tartottam az előrehaladást annak megértésében, hogy mi történik valójában sejtszinten, és hogy az étrend nemcsak hozzájárul a májzsír felhalmozódásához, hanem ez az elsődlegestényező. És milyen táplálkozási tényezők a hibásak? A NAFLD kialakulása és az ez miatti halálozás elválaszthatatlanul összefügg a cukorfogyasztással. 

Egyszerű szénhidrát, mint frissítő

A cukor széles körben egyszerű szénhidrátra, azaz monoszacharidokra (egyetlen szénhidrátmolekula) vagy diszacharidokra (két kapcsolt szénhidrátmolekula) utalhat. A cukor lehet egy szacharóznak nevezett specifikus diszacharidra is, amely 50:50 glükóz és fruktóz. A glükóz monoszacharid, az asztali cukor szacharóz 50% -át teszi ki, és vércukorszintünk túlnyomó részét tartalmazza. Az emberi szervezet minden sejtje metabolizálja. A fruktóz monoszacharid, és az asztali cukor másik felét teszi ki. Csak a májban képes metabolizálódni. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) egy nem természetes cukor. A szacharózhoz hasonlóan ez a fruktóz és a glükóz kombinációja, de túlsúlyban van a fruktóz, az értéke 55/45 és 65/35 között mozog. 

Tanulmányok

Ausztria és Svájc kutatói 94 egészséges, 18-30 év közötti férfit vizsgáltak. Karcsúak voltak, testtömeg -indexük (BMI) 24 alatt. Ezt a 2015 -ös tanulmányt a Journal of Hepatology -ban tették közzé. A férfiakat véletlenszerűen választották kiés naponta 80 gramm háromféle cukros üdítőt ittak. Volt egy kontrollcsoport, akik nem fogyasztottak cukros italokat. A vizsgálat teljes napi kalóriafogyasztása nem különbözött jelentősen a kiindulási kalóriabeviteltől. Azoknál a férfiaknál, akik viszont fruktózt ittak, kétszer akkora zsírtermelésmutatkozott meg, mint azoknál, akik csak glükózt ittak, vagy egyáltalán nem fogyasztottak ilyen italokat. És a „zsírkészítés gombot” még mindig megnyomták 12 órával az ivás után. Egy másik megállapítás az volt, hogy a szacharózt ivó csoport (ne feledd, a glükóz és a fruktóz 50/50 arányú kombinációja) egy kicsit nagyobb zsírtermelést produkált, mint a fruktóz csoport.

Dr. Kenneth Cusi MD orvosprofesszor, a Floridai Egyetem Endokrinológiai, Cukorbetegség és Anyagcsere Tanszékének vezetője azt sürgeti, hogy az egészségügyi szolgáltatók aktívabban vizsgálják meg a zsíros májbetegségek spektrumát, és fontosnak tartja a kezelést és a megelőzést az optimális vércukorszint -szabályozás során, megfelelő étrendkövetését és a fogyást javasolja. Kutatása szerint a 2 -es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek 70% -a rendelkezik valamilyen NAFLD -vel, 50% -a NASH-al. A betegek teljes harmada előrehaladott májfibrózisban szenved.

A kutatók megállapították, hogy a vércukorszint időbeli szabályozása jelentősen csökkentette a májhegesedés és a zsíros májbetegség progressziójának kockázatát. A vezető szerző, Dr. Alexopoulos, akinek eredményeit a Hepatology -ban publikálták, több mint 700 beteg hemoglobin A1c szintjét követte. Az „A1c” azt méri, hogy a cukor képes-e kémiailag kötődni a szövetekhez, melyet glikációnak nevezünk. Minél magasabb a vércukorszint, annál nagyobb a glikáció, és visszafordíthatatlanabb lesz ez a gépezet. Az A1c eredmény három hónapos vércukorszint átlagot eredményez. Ebben a vizsgálatban az A1c minden 1 pontos növekedése esetén a NAFLD súlyos májhegesedésének kockázata 15%-kal nőtt. Ez a tanulmány aláhúzza, mennyire kritikus fontosságú a folyamatosan jó vércukorszint és annak kordában tartása. Ennek nincs jobb módja, mint a szénhidrát, különösen a cukor minimálisra csökkentése.

Ha olvastad korábbi cikkeimet, emlékezhetsz arra, hogy ott arról írtam, hogy az étrendben lévő zsír összességében nagyon jó hatással bírAkkor mégis hogy lehet az, hogy Dr. Scher és munkatársai 2020 -ban azt feltételezték, hogy a magas zsírtartalmú étrend valójában jobban hozzájárult a máj elzsírosodásához, mint a magas cukortartalmú étrend? A tanulmány a Diabetes Care folyóiratban jelent meg16 túlsúlyos férfi négy hétig vagy telített zsírtartalmú étrendet vagy magas cukortartalmú étrendet evett. Aztán egy több hetes „tisztító” időszak után étrendet váltottak. A következtetés az volt, hogy a magas zsírtartalmú étrend több májzsírt okozott. Ennek a tanulmánynak azonban voltak nagy hibái. A zsírosabb ételt fogyasztók 400 kalóriával többet fogyasztottak, mint normál esetben, és 300 kalóriával többet, mint a cukrot fogyasztó társaik. A felesleges kalóriák nem befolyásolták az anyagcserét. Ezenkívül Dr. Scher nem helyezte a vizsgálati személyeket magas zsírtartalmú, és alacsony szénhidráttartalmú étrendre. Ehelyett magas zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú és magas kalóriatartalmú étrendet fogyasztottak. A való világban olyan betegek ezreit látom, akik magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrendet fogyasztanak, és 0,00% -uknak van májgyulladása a zsírlerakódástól. Ez a tanulmány számomra egészen más következtetéseket von le, mint eredetileg ... a magas zsírtartalmú és magas szénhidráttartalmú étrend rendkívül egészségtelen. A szerző maga is azt mondta:

„valószínűleg arra a következtetésre juthatunk, hogy a probléma nem maga a telített zsír, hanem a teljes étrend.”

A kormányunk és más hatóságok szerint a nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó étrend követése az oka az amerikaiak körében az elhízás és a cukorbetegség kialakulásánakSajnos az „édes zsír”, mint a fánk és a fagylalt a legrosszabb az anyagcsere egészségének. 

Összefoglalás

Kísérletekben bizonyított és klinikai vizsgálatok (ezerszer) arra hívják fel a figyelmet, hogy a cukorban és a kukoricaszirupban található magas fruktóznak nagy szerepe van az összes NAFLD variáns kialakulásában. A fruktóz zsírképződés elsődleges probléma okozója és a zsírégetés gátlója.

A magas, teljes szénhidrát -fogyasztás is több mint képes NAFLD -t okozni. Az étrend többszőr hibáztatható minden anyagcsere betegség kialakulásában, mint a testmozgás.

Ismétlem, a relatív kalóriakorlátozás, az időszakos böjtölés, az alacsony szénhidráttartalmú/magas zsírtartalmú étkezés a legfontosabb dolog, amit tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld a betegségeket, és aktív, hosszú élettartamot érj el. A sportolók… a szénhidrát nagy részét hosszabb edzésre és versenyre tartogatják, és NEM egyszerű cukorral táplálkoznak. A túlzott májzsír csak egy az anyagcsere betegségek számos arca közül. Az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a rák úgy tűnhet, hogy különböző okok miatt alakul ki, de általában a fő oka a túlzott cukorfogyasztás.
 

Függetlenül attól, hogy sportolsz -e, most van itt az ideje, hogy megértsd az optimális emberi táplálkozást, és élvezetesen és fenntartható módon alkalmazd azt. Ne várd el, hogy orvosod, táplálkozási szakértőd, házastársad vagy az ország vezetői megalapozott tanácsokat adjanak Neked. Gondoskodj magadról.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés