Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Probiotikumok

Probiotikumok

Az immunrendszer erősítése vagy a sérült bélflóra (bélmikrobiom) helyreállításának segítése. Mindkét esetben kiváló választás a probiotikumok fogyasztása. Lássuk, pontosan mik is ezek a probiotikumok és milyen forrásból érdemes bevinni őket!

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy az év végi lehűlést nem sikerült megfelelően követni az öltözködéssel, aminek egy nagyon kellemetlen megbetegedés, antibiotikum-kúra, majd azt követően a bélmikrobiom egyensúlyának a felborulása és hasmenés lett a jutalma.

Ha már átesünk hasonlón, akkor tudjuk, hogy nem csak a megfelelő öltözködésre kell figyelnünk, de a megelőzés érdekében immunrendszerünket is érdemes felkészítenünk erre az időszakra.

Legyen szó gyógyszerek (antibiotikum, NSAID), esetleg nagyon egyoldalú táplálkozás következtében károsodott bélflóra regenerálásáról vagy az immunrendszer erősítéséről, a probiotikumok bevitele a szervezetbe jó döntés.

Bélflóra vagy bélmikrobiom: az egészséges bélrendszert mikroorganizmusok sokasága alkotja. Ezek különböző baktériumok, gombák vagy vírusok, amelyek billiónyi számban találhatóak meg a belekben. Bár korábban ezeknek az összességét bélflórának nevezték – amely kifejezéssel a legtöbben főleg a reklámokban találkozhattak – ez a kifejezés mára elavultnak számít, sokan már a bélmikrobiom névvel hivatkoznak rá. A változtatás oka, hogy a flóra szó inkább növényekre utal, mint mikroorganizmusokra.

Bár ugyanazt kell érteni alattuk, de előfordulhat, hogy valahol az egyiket, máshol pedig a másik kifejezést használják.

Prebiotokum és Probiotikum

Amikor a probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek vagy étrendkiegészítők környékén kezdünk el nézelődni, akkor elég hamar találkozni fogunk egy másik fogalommal, a prebiotikumokkal. Mi a különbség a kettő között?

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok (baktériumok, gombák), amelyek még élve elérik a vastagbelet, majd ott a szervezet számára hasznos szerepet töltenek be, segítenek a bélmikrobiom optimális működésében.

A prebiotikumok viszont olyan anyagok, amelyek az emésztőrendszer felső szakaszán emésztetlenül jutnak át, majd segítik a vastagbélben található mikroorganizmusok szaporodását, anyagcseréjét. Tehát amíg a probiotikumokkal a bélrendszerben található mikroorganizmusokat tudjuk pótolni, addig a prebiotikumokkal a már ott lévőket támogatni.

A bélmikrobiom nélkülözhetetlen

Az egészséges bélmikrobiom nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a szervezet immunrendszere és emésztőrendszere megfelelően működjön. Amellett, hogy szerepük van a tápanyagok megemésztésében és védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben.

A bélnyálkahártyán található mikroorganizmusok olyan fontos funkciókat is ellátnak, mint a vitamintermelés (például B-vitaminok és K-vitamin), valamint segítik a kalcium, magnézium és a vas, de meggátolják a különböző toxinok és allergének felszívódását.

A folytatásban

Most, hogy nagy vonalakban megismerkedtünk az egészséges bélflóra fontosságával, felmerül a kérdés, hogyan tudjuk visszaállítani a sajátunk egyensúlyát annak sérülése esetén. Következő cikkünkben bemutatjuk azokat a módszereket, amelyekkel megfelelő mennyiségű probiotikumot tudunk bevinni a szervezetünkbe.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés