Powered by Smartsupp
Ugrás a tartalomra

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

Búzaliszt helyett rozs és quinoa

Búzaliszt helyett rozs és quinoa

Korábbi cikkünkben elkezdtük körbejárni, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk elhagyni étrendünkből a finomított liszteket. Azon gabonafélék felsorolása, amelyek alternatívát jelenthetnek és érdemes inkább azokat választanunk, nem volt teljes. Itt a folytatás azokkal a gabonákkal, amelyek szintén kiválthatják a finomított liszteket és érdemes belőlük többet fogyasztanunk.

Elsőként a zab és a hajdina hasznos tulajdonságait mutattuk be, most pedig következzen a rozs és egy igazi szupersztár, a quinoa, amely számos jótékony tulajdonságának köszönhetően pillanatok alatt meghódította a világ boltjainak egészséges élelmiszereket felsorakoztató polcait.

A rozs

Egy gabonanövény, ami nemcsak Európában van évszázadok óta jelen, de az egész világon termesztik.

Sokáig csak a szegényebb rétegek táplálkozására volt jellemző, hogy rozs felhasználásával készült élelmiszereket is tartalmazott, de köszönhetően az utóbbi évtizedeknek, amikor az emberek jobban elkezdtek figyelni ez egészséges összetevőkre, visszanyerte népszerűségét.

Mára a különböző rozzsal készült kenyerek és péksütemények hasonló népszerűségnek örvendenek, mint a finomított lisztből készült társaik, ami egyáltalán nem véletlen.

TUDTAD? A rozs tartalmaz glutént, ezért a rozslisztből készült különböző pékárukat és nasikat a gluténmentes étrendet követőknek kerülni kell.

 

Fogyasztása magas rosttartalmának köszönhetően jótékony hatással van az anyagcserére és az emésztésre. Tökéletes a székrekedés kezelésére és megelőzésére, valamint koleszterincsökkentő hatású.

Azonban nem csak ezek miatt ajánlott a rozs felhasználásával készült termékeket leemelnünk a polcról: tartalmaz még B1-, B3- és E-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, mangánt és niacint

Quinoa

A quinoa egy Dél-Amerikában őshonos növény, amely az utóbbi pár évben került a reflektorfénybe és kezd igazán elterjedni hazánkban is. Számos jótékony tulajdonságának köszönhetően az egészséges táplálkozást követők egyre gyakrabban illesztik be étrendjükbe. Természetesen mi is felhasználtuk: a Hammer Food Bar tartalmaz quinoát.

Egyes helyeken már egyenesen szupergabonaként emlegetik, úgyhogy adódik a kérdés: mire ez a nagy felhajtás? 

A quinoa egy magas fehérje- és rosttartalmú, könnyen emészthető, gluténmentes gabonaféle. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően egyre gyakoribb szereplője a diétás étrendeknek.

Remek C- és E-vitamin forrás, de többféle B-vitamint és tartalmaz. Nem szűkölködik ásványi anyagokban sem, található benne kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink. Ha szeretnéd valami újdonsággal feldobni a diétádat, ami kíméletes a gyomorhoz és nem mellesleg gluténérzékenyek is fogyaszthatnak, mindenképp ajánlott kipróbálnod a quinoat. 

Tovább is van

Két bejegyzésben négy alternatív liszthelyettesítő, de itt még nincs vége. A következő részben újabb gabonaféléket veszünk górcső alá, amik tökéletesek, hogy leváltsuk a finomított liszteket és az azokból készült élelmiszereket.

NatureFriend képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Vissza
Előre

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

Köszönjük a feliratkozást!

Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

Shop the look

Válassz a lehetőségek közül!

Változat szerkesztése
Back In Stock Notification
hozzáadva a kosaradhoz
Általános Szerződési Feltételek
this is just a warning
Bejelentkezés