Powered by Smartsupp
Sari la conținut

+36 70 426 8841 | support@hammer-nutrition.hu

Hammer Blog

ALAPVETŐ OMEGA-ZSÍROK: Repceolaj vs. olivaolaj

ALAPVETŐ OMEGA-ZSÍROK:  Repceolaj vs. olivaolaj

Dr. Bayne French írása

Üdvözlöm az érdeklődőket! Használjuk újonnan megszerzett tudásunkat a vadonban (vagyis az élelmiszerboltok folyosóin) a gyakorlatban is. Most azt fogjuk megvizsgálni, hogy a póréhagymát és a friss pisztrángot felfőzve mi kerüljön először a serpenyőbe – az olaj. De, melyiket használjuk? Repcét vagy Olivát? Melyik a jobb nekünk? Bontsuk szét:

Nem éppen egyértelmű. Annak ellenére, hogy az embrionális agyam tesztoszteronban fürdött, nem fogadom el az erőszakot, különösen az olajok között. A következő írás inkább egy esettanulmány vagy összehasonlítás:

1) Repceolaj.

Ennek az olajnak lenyűgöző története van. Tele van félretájékoztatással és érzelmekkel, két dolgot illetően, amiben mi emberek jeleskedünk. A repce a mustárfélék családjába tartozó növény. A világ minden táján terem, Indiában és Kínában évezredek óta olajjá dolgozzák kőprésekkel és alacsony hőmérsékleten. Ennek azonban volt egy nagy problémája, az erukasav jelenléte. Ez egy hosszú szénláncú (22 szénatomos) egyszeresen telítetlen zsírsav. A világ azon területein, ahol hiányzott a nyomelemi szelén, és amikor nem fogyasztottak elegendő telített zsírt, az erukasav mérgezővé vált, és szívbetegséget, Keshan-kórt okozott.

Ahogy a telített zsírok elleni lendület nőtt, a mediterrán étrend népszerűsítésével egy időben, az 1980-as években globális igény jelent meg az alternatív olajok iránt. Nem volt elég olívaolaj a globális kereslet kielégítésére, és túl drága volt a feldolgozott élelmiszerekben való felhasználásához. Kanadai kutatók már évek óta dolgoztak (az 1970-es évektől) a repce genetikai módosításán, hogy létrehozzák a LEAR olajat (Low Erucic Acid Rapeseed). A „LEAR” minden bizonnyal a „erőszak” nem volt túlságosan piacképes kifejezés. A „repce” szót így 1978-ban alkották meg, ami a „kanadai olaj” rövidítése, mivel akkoriban a legtöbb gazdálkodás Kanadában zajlott.

A repceolaj 1985-ben megkapta a GRAS (Általánosan biztonságosként elismert) státuszt az Egyesült Államok FDA-tól, annak ellenére, hogy nem végeztek hosszú távú vizsgálatokat. Lényegében népszerű lett. Még Dr. Andrew Weil egészségügyi és wellness guru is javasolta a használatát. Dr. Enig és munkatársai The Great Con-ola című összefoglaló cikkében a LEAR és a repceolaj kutatását ismertetik. Ezek mind állatkísérletek voltak, és az eredmények nem voltak kedvezőek a szív egészségére nézve.

A repceolaj kősajtolása, ahogyan évezredek óta történt, természetesen nem volt hatékony.  A modern vetőmag-feldolgozási módszereket a szakirodalom jól elmagyarázza, és számos oka van, hogy a repce és más magolajok miért olyan egészségtelenek. Az alapok a magas hőmérsékletű mechanikus préselés és az oldószerek, általában hexán, kombinációja.

A hexán egy ismert idegméreg az állatokban és emberekben, ezért az olaj ezután maró finomításra, fehérítésre és gyantamentesítésre szorul. Eltávolították az összes szemtelen hexánt? Sok forrás szerint nem. Ami az összes többszörösen telítetlen zsír esetében következetes, az az, hogy érzékeny. Kémiailag könnyen károsodik. A fenti eljárás során az olaj annyira megsérül, hogy valójában bűzlik, ezért szagtalanítani kell. Ezzel a folyamattal transzzsírok keletkeznek. Független egyetemi kutatások csaknem 5%-os transzzsír-tartalmat találtak egyes kereskedelmi forgalomban kapható olajokban. Ez nincs a címkén.

Összefoglalva, a repceolaj népszerű, mert viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen olajsavat (például az olívaolajat). Kis mennyiségben tartalmaz gyakran rosszindulatú telített zsírokat, és jó mennyiségű O3 zsírt is. Olcsó, és sok jó hírű személy és szervezet hirdeti. Érdekes, hogy az FDA nem engedélyezi a használatát anyatej-helyettesítő tápszerekben. Igen, nekem is benne van a táskámban. De csak a lábujjaimnak.

Olvastam Jane Snow humoros művét, amely a 2000-es évek elején jelent meg a Tampa Bay Timesban. Donna Skoda dietetikus (általában a Food Pyramid Zombie kódja) azt mondta: „Ez mekkora baromság.” Egyetértek azzal, hogy a repceolaj baromság, de Donna nem így gondolta. Jane Snow „órákat töltött az interneten szörfölve”, hogy kiderítse, honnan erednek azok a pletykák, amelyek szerint a repceolaj egészségtelen. A cikk végén Skoda dietetikus azt tanácsolja: „Repceolajat pirításhoz, olívaolajat salátákhoz, margarint kenyérre és pirítósra”. Margarin Donna? És ezekre az emberekre támaszkodunk? Többé nem.

2) Olívaolaj.

Sokan úgy érzik, hogy a mediterrán étrend egészségügyi előnyeinek többsége az olívaolajból származik. Körülbelül 75% egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz olajsavból.  További 20% telített zsír. Számos antioxidáns és gyulladáscsökkentő fitonutriens is található benne.

Az emberi öregedés és a betegségek nagy részét az oxidatív szabadgyökök jelenléte okozza a károsodást. Ez különösen igaz az ateroszklerózisra (az artériák megkeményedésére). Az olívaolajban található fitonutriensek segítenek megelőzni ezt, és megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, ezáltal csökkentik a vérrögképződést (amit az aszpirin is tesz). Sok kutatás folyik az olívaolaj koleszterinprofil-javító hatásáról, különösen, ha növényi olajjal helyettesítik (Torres et al. Arch Med Res.  2015. július);  a vérnyomás javulása érdekében (Teres és munkatársai, Proc Natl Acad Sci, USA, 2008. szeptember); és a gyulladáscsökkentő a CRP csökkentésével (Moreno-Luna et al. Am J Hypertens. 2012. december). Nézd meg a 2022. január 19-i Endurance News Weekly-t egy hosszabb beszélgetésről, amelyet a CRP-ről írtam. 

Ezenkívül vannak adatok a bélrendszer fokozott mikrobiomáról és a rák kockázatának csökkentéséről rendszeres olívaolaj használata mellett. Nem tudok ilyen meggyőző adatról beszámolni a repceolajra vonatkozólag

Egyébként mit jelent az „extra szűz”? Ez azt jelenti, hogy az olajbogyót hidegen préselik. Az avokádó olajhoz hasonlóan nincs hő, és nincsenek oldószerek. Ragaszkodj ehhez! Sajnos sok, az Egyesült Államokban árult extra szűz olívaolajat más olajokkal keverik, beleértve a szóját és a repcét. 

Tom Mueller az Extra Virginity: Az olívaolaj magasztos és botrányos világa című írásában ezt és más, az olívaolajjal kapcsolatos kérdéseket tárgyalja.

Következtetés:

Furcsának tűnik, de több szerző megjegyezte, hogy a többszörösen telítetlen zsírokra vonatkozó szakirodalmi adatok puszta mennyisége az elemzés bonyodalmait eredményezte. Bár a preklinikai, laboratóriumi és állatkísérletek nagy egységességet mutatnak az O3-zsírok számtalan egészségügyi előnyei között, remélhetőleg most már megérted, hogyan jutnak el ellentétes következtetésekre hasonló felépítésű emberi vizsgálatok. Ha mi, mint az egészségre törekvő sportok szerelmesei ne várjunk végleges eredményt a témában, és a szakértők egyetértésére se számítsunk.

Înapoi
Redirecţiona

cometariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a putea fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Această adresă de email este deja înregistrată!

Cumpărați aspectul

Alege dintre variante!

Editați versiunea
Back In Stock Notification
Termeni si Conditii Generale
this is just a warning
Log in